Tomas Tobé (M), justitieutskottets ordförande. Foto: PressbildTomas Tobé (M), justitieutskottets ordförande. Foto: Pressbild
Tomas Tobé (M), justitieutskottets ordförande. Foto: Pressbild
Tomas Tobé säger att tullen måste få mer makt att stoppa stöldgods. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGTomas Tobé säger att tullen måste få mer makt att stoppa stöldgods. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Tomas Tobé säger att tullen måste få mer makt att stoppa stöldgods. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Tomas Tobé (M): ”Det är helt oacceptabelt”

Publicerad

Polisen har gått ut med en varning för en ny våg av sommarrånare, i många fall handlar det om utländska stöldligor. 

Nu kräver Moderaterna att regeringen ska ge tullen mer makt och ta hårdare tag mot personer som befinner sig illegalt i Sverige.

 – Det här är helt oacceptabelt, säger Tomas Tobé (M), justitieutskottets ordförande.

Tomas Tobé har reagerat när han läst om de ständiga årens ständiga rånvågor sommartid där stöldligor verkar i Sverige.

– Jag tycker det är fruktansvärt och jag tycker att varje ansvarig politiker borde ta sitt ansvar och nu komma med fler förslag så att vi kan skydda Sverige och våra medborgare mot den utländska brottsligheten, säger Tomas Tobé.

”Utländska ligor”

Han säger att tullen borde få mer makt att stoppa stöldgods från att föras ut.

– Vi vet att majoriteten av brotten begås av utländska ligor och i dag är det i praktiken helt ofarligt att föra ut stöldgods ur Sverige. Tullen har ingen rätt att stoppa stöldgods. Ibland kan man ha tur att hitta det och att polisen kan komma dit. Vi måste ge tullen rätt att stoppa stöldgods, inte bara narkotika, säger han.

Han menar att regeringen borde fatta beslut så snabbt som möjligt om ökad makt för tullen.

– Varje dag åker det stöldgods ut ur Sverige och vi gör inte tillräckligt mycket för att stoppa det. Vi behöver fatta beslut omedelbart, regeringen skulle kunna göra det i morgon. Vi vet att vi har problem med den typen av brottslighet i Sverige som kommer växa i sommar.

"Skadeståndet borde fördubblas"

Han vill även att regeringen ska ta krafttag mot personer som befinner sig illegalt i Sverige.

– Vi har flera personer som befinner sig illegalt i Sverige och när vi påträffar dem ska vi utvisa dem eller sätta dem i förvar. Vi kan inte ha personer som får komma ut och in i Sverige och begå den här typen av brott igen, säger Tomas Tobé.

 

LÄS MER: Polisen varnar för ny våg av sommarånare 

 

Vi kan inte ha personer som kan komma in och ut ur Sverige och begå den här typen av brott, säger Tomas Tobé.

Han säger att Moderaterna det även borde bli enklare att utvisa EU-medborgare.

– Vi vet att många av de utländska stöldligorna kommer från EU-länder, vi behöver få skärpta straff men också vara beredda att utvisa personer när vi väl får tag på dem. 

Han tycker även att brott mot äldre ska leda till extra hårda straff. 

– Äldre kan vara i en situation där det är väldigt svårt att värja sig för den här typen av brott. Skadestånd till brottsoffer borde också fördubblas, och det ska betalas av gärningsmännen, säger Tomas Tobé.

Relaterade ämnen
Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag