Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Politikern efter vårdlarmet: ”Det är helt oacceptabelt”

Roko Kursar, Liberalernas kommunalråd i Malmö och ordförande i funktionsstödsnämnden, har tagit del av granskningen – och reagerar kraftigt.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera anställda på LSS-boenden i Malmö larmar om att allvarliga händelser systematiskt tystas ned.

Roko Kursar (L), ordförande i funktionsstödsnämnden, reagerar nu kraftigt på Kvällspostens granskning.

– Det är helt oacceptabelt, säger Liberalernas kommunalråd.

På tisdagen kunde Kvällsposten avslöja att LSS-boenden i Malmö brister i sina grundläggande rutiner.  

Anställda är skyldiga att anmäla eventuella missförhållanden på boendet genom att skriva en avvikelserapport. Det här sker dock långt ifrån alltid, enligt flera anställda. 

Tvärtom händer det att avvikelserna systematiskt sopas under mattan.

Personal vittnar också om att kolleger inte har vågat skriva rapporter i rädsla för att förlora jobbet, men också att vissa inte vet hur man skriver en sådan rapport överhuvudtaget.

– Jag har skrivit hur många avvikelserapporter som helst, som sedan bara gått upp i rök. Det har varken blivit någon åtgärd eller någon återkoppling, säger undersköterskan Elin Flyrén i Kvällspostens granskning. 

”Jag ser oerhört allvarligt på det”

Roko Kursar, Liberalernas gruppledare i Malmö och ordförande i funktionsstödsnämnden, har tagit del av granskningen – och reagerar kraftigt.

– Jag ser oerhört allvarligt på uppgifterna som har kommit in. För att vår verksamhet ska säkerställa Malmöbornas rättigheter är det av största vikt att anmälan alltid görs när problem och missförhållanden uppstår, säger han.

Gruppledaren förklarar att han nu ska träffa representanter från funktionsstödsförvaltningen för att hitta åtgärder.

Mirijam Ask och Elin Flyrén larmar om att rutiner inte följs som de ska på LSS-boenden i Malmö.
Foto: Privat

Vill ta del av erfarenheter

Dessutom planerar Kursar att prata med ledningen för samtliga LSS-boenden i Malmö, berättar han, och med fackliga representanter för att ta del av erfarenheter från anhöriga och brukare.

– Jag tycker att det är helt oacceptabelt, säger han.

Är du förvånad över det som har kommit fram?

– Jag tror att alla blir förvånade när det inte fungerar som det är tänkt. Vi får aldrig någonsin tumma på våra grundlagsstadgade rättigheter.

– Jag reagerade nog som alla andra som har läst det. Jag blev upprörd. Det ska inte kunna gå till så här, och jag ska gå till botten med det. Det är den inställningen vi måste driva, säger Roko Kursar.

”Positivt att de lyssnar”

Mirijam Ask och Elin Flyrén tycker att det är positivt att politikerna lyssnar, och hoppas på att få se en tydlig förändring.

– Jag tycker att det är viktigt att vi anställda också får vara delaktiga, eftersom vi har stor erfarenhet. Men det är en lättnad att det tas på allvar och att politikerna lyssnar, nu hoppas vi på tydliga resultat, säger Elin Flyrén.