Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politikerkrav: ”Stoppa rätten till tolkstöd”

Kommunstyrelsens ordförande Cecilia Bladh in Zito, SD och vice ordförande Lars-Göran Ritmer, M.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Google maps

Moderaterna och Sverigedemokraterna i Hörby vill begränsa rätten till tolk för personer som har kontakt med kommunen och inte kan svenska.

Enligt ett förslag ska den person som vistats i Sverige i mer än två år själv tvingas stå för kostnaden.

Sverigedemokraterna har i sitt kommunpolitiska program inskrivet att kostnaden för tolkstöd ska minska.

Enligt en statlig utredning kostar tolkservicen till personer med utländsk härkomst som är i kontakt med svenska myndigheter 1,3 miljarder kronor om året.

Pengarna belastar kommuner och regioner och SD anser att mycket av summan bör användas till svensk sjukvård i stället.

I flera sydsvenska kommuner har Sverigedemokraterna tidigare försökt få gehör för sina åsikter – dock utan att lyckas driva igenom ett beslut.

Vill begränsa rätten

Så har till exempel skett i Skurup och Östra Göinge – men blivit nedröstade 

Nu ansluter sig den politiska duon SD och Moderaterna, som styr i Hörby, till kraven om indraget tolkstöd.

Partierna vill begränsa rätten till tolk för de som har kontakt med kommunen. Ett förslag är att den som varit i kommunen i mer än två år själv ska betala för tolken, rapporterar P4 Malmöhus.

Enligt både M och SD kan ett sådant förslag främja integrationen, genom att personer tvingas lära sig svenska språket fortare. 

– Vi ställer krav på dem helt enkelt, har kommunalrådet Cecilia Bladh In Zito tidigare sagt enligt P4 Malmöhus. 

Digital översättning

Enligt Hörby-modellen ska personer som inte förstår svenska i fortsättningen enbart bli hänvisade till digital översättning.

Barn och anhöriga ska inte tillåtas att agera tolkar för sina familjemedlemmar.

Yana Litinska, som bland annat forskat om rättigheter för migranter, säger att landets kommuner på egen hand saknar möjligheter att dra in tolkstödet.

Bland Hörbyborna är uppfattningen delad. Många anser att om tolkstödet dras in, måste också SFI-undervisningen bli bättre.

Hörby kommun var nyligen i strålkastarljuset efter att flera toppchefer badat nakna inför kolleger på konferenshotellet Örenäs utanför Landskrona. Det slutade med att kommundirektören och socialchefen tvingades avgå.

 

 

FLER NYHETER I KVÄLLSPOSTEN

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!