Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politiker vill stoppa Madsens dambesök

Ubåtsmördaren Peter Madsen.Foto: DEADLINE PRESS
I fängelset Herstedvester strax utanför Köpenhamn avtjänar Peter Madsen sitt livstids straff, Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Efter mordet på den svenska journalisten Kim Wall har flera kvinnor intresserat sig för att ta kontakt med mördaren Peter Madsen i fängelset.

Uppgifterna har nu fått danska politiker att reagera. 

– Dansk kriminalvård ska inte vara en äktenskapscentral för psykopater, säger folketingsledamoten Peter Kofod Poulsen till danska tidningen BT.

Danska medier har under en längre tid beskrivit hur ett antal kvinnor flockats kring ubåts-mördaren Peter Madsen.

Tidningen BT skriver att man från säkra håll har uppgifter om att Madsen allt sedan livstidsdomen föll i våras haft fyra olika kvinnor på besök i Storstrøm Fængsel.

Under förhandlingarna i hovrätten, när påföljden i domen prövades, mötte flera kvinnor upp som stöd i rättssalen.

Kvällsposten kunde då berätta hur Madsen med tecken och andra signaler kommunicerade med kvinnorna, som satt bakom honom i rättssalen.

Blev förtjust

En av kvinnorna som intresserat sig för Peter Madsen är den kvinnliga kriminalvårdare som fick sparken efter att hon ansågs ha inlett en för nära relation med Madsen i fängelset. Kvinnan fanns också med som stöd för Madsen i rättssalen.

Utöver detta är det känt att den dömde ubåts-mördaren vid flera tillfällen efterlyst brevvänner via Facebook.

Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson, Trine Bramsen, är bestämd och säger att det inte är rimligt att livstidsfångar som Peter Madsen ska få ha ett aktivt dejtingliv.

– Det är först och främst ett hån mot Kim Walls minne och även hennes anhöriga, att en person som begått en sådan förskräcklig handling kan få besök av kvinnor på det sättet, säger hon till BT.

Enligt Trine Bramsen handlar det också om vilka signaler händelserna sänder om dansk kriminalpolitik.

32 bröllop

Sedan 2009 har det hållits 32 bröllop i Herestadvester Fængsel, där Peter Madsen numera avtjänar sitt livstidsstraff tillsammans med en rad andra av Danmarks farligaste mördare och våldtäktsmän.

En av de livstidsdömda mördarna som gift sig i fängelset är en man som i början på 2000-talet dömdes för att ha mördat både en kvinna och hennes två söner. Efteråt styckade han även kropparna.

Dansk Folkeparti kommer nu att begära att Danmarks justitieminister undersöker möjligheten att begränsa möjligheterna för livstidsdömda att i fortsättningen etablera relationer med personer utanför fängelset.

– Om man begår den här typen av handlingar och sedan får en kändisfaktor genom medias rapportering är det djupt orättfärdigt att man utnyttja detta genom att etablera nya kontakter med kvinnor, säger Peter Kofod Poulsen till BT.

Han vill att kriminalvården begränsar möjligheten för intagna att ta den här typen av kontakter.

Fångarnas sexliv

Dansk Folkeparti vill begränsa livstidsdömda fångars sexliv med en ny lag.

– Män som sitter i fängelse för brutala mord ska inte längre ges möjligheten att dejta  kvinnor utanför murarna. Det är min bestämda uppfattning, säger Kofod Poulsen vidare.

Han säger också att dansk kriminalvård inte ska vara en äktenskapscentral för psykopater.

Socialdemokraternas Trine Bramsen vill vända på reglerna.

– Att få ta emot besök från sin fästmö och andra kvinnliga bekanta borde vara något man förtjänar efter lång tids gott uppförande. Inte något man bara tar för givet och ser som en rättighet på få.

Domen står fast

Peter Madsen dömdes i byretten i Köpenhamn, motsvarigheten till tingsrätten, för mord på Kim Wall till livstids fängelse. Han överklagade senare enbart påföljden till Østre Landsret, motsvarigheten till hovrätten, och krävde ett tidsbestämt straff. 

Hovrätten beslöt dock att inte ändra livstidsdomen. Madsen har senare förklarat att han inte tänker gå vidare till Högsta domstolen.