Peter Kofod Poulsen. Foto: Steen Brogaard
Peter Kofod Poulsen. Foto: Steen Brogaard

Politiker vill diskutera kastrering av pedofiler

Publicerad

Efter en uppmärksammad rättegång, som kallats Danmarks största pedofilhärva, vill Dansk folkeparti ta i med hårdhandskarna.

Minimistraff för pedofiler, kräver partiets rättpolitiska talesperson. Men det är inte nog.

– Vi vill också gärna diskutera medicinsk kastrering av pedofiler för att säkerhetsställa att sådana här saker inte upprepar sig, säger Peter Kofod Poulsen till Ekstrabladet.

Under fredagen dömdes en 48-åring från danska Randers till sex års fängelse för sexuella övergrepp mot fyra barn och innehav och spridning av barnpornografi. Mannen ska även betala 150 000 danska kronor i skadestånd. Åklagaren hade dock krävt ett av lagens hårdaste straff för mannen: förvaring på obestämd tid.

48-åringen har enligt ett rättsmedicinskt expertutlåtande bedömts som farlig och fredagens dom har kritiserats för att vara alltför mild.

Konfronterar ministern

Enligt Ekstrabladet vill Dansk folkepartis rättpolitiska talesperson Peter Kofod Poulsen nu att justitieminister Søren Pind (V) svarar på möjligheterna till att införa minimistraff för barnsexbrott.

– Om ministern vill införa minimistraff på det här området för att säkerställa att straffen är på en rimlig nivå är vi i Dansk folkeparti helt eniga i det, säger Peter Kofod Poulsen till Ekstrabladet.

Han vill även att man ser över förutsättningarna till att döma pedofiler till medicinsk kastrering.

– Vi vill också gärna diskutera medicinsk kastrering av pedofiler för att säkerhetsställa att sådana här saker inte upprepar sig.

Både åklagaren och den 48-årige mannen från Randers har enligt Ekstrabladet meddelat att man överväger att överklaga fredagens dom.

Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag