Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politiker: Rögle kan mista miljonbidraget

Att elitsatsande Rögle petar 13-åringar väcker reaktioner. Nu hänger klubbens kommunala driftsbidrag på fyra miljoner kronor löst.Foto: Ronny Johannesson
Satsning har bland annat inneburit att 13-årige Filip Mann fått rådet att söka sig till en annan klubb.Foto: Privat

Att elitsatsande Rögle petar 13-åringar väcker reaktioner. Nu hänger klubbens kommunala driftsbidrag på fyra miljoner kronor löst.

– Ska man erhålla något stöd för ungdomsidrotten så ska man också se till att alla kan vara med, vilket då inte är fallet här, säger kommunalrådet i Ängelholm, Lars Nyander (s) till P4 Malmöhus.

Rögle är en klubb med höga ambitioner. Det innebär bland annat att nyblivna SHL-klubben elitsatsar från U 15-laget. En satsning som bland annat har inneburit att 13-årige Filip Mann fått rådet att söka sig till en annan klubb. Filip fyller 14 senare i år och eftersom han 2016 fyller 15 skulle han, om han fått vara kvar i Rögle, tillhört den kommande säsongens U15-lag.

Får fyra miljoner om året

Sportchefen Anders Carlsson har försvarat gallringen med att Rögle är en elitklubb och att satsningen har stöd i hockeyförbundets styrdokument. Filips pappa Jonas Mann anser dock att det är alldeles för tidigt att få ett sådant besked när man, som Filip, går i sjuan.

Enligt Ängelholms kommunalråd Lars Nyander är den tidiga gallringen ett skäl att se över Rögles driftsbidrag.

Klubben får årligen fyra miljoner skattekronor till verksamheten. Pengar som bland annat ska gå till just ungdomsverksamheten. Under 2014 fick klubben till och med två miljoner extra med hänvisning till just den "välfungerande ungdomsverksamheten", enligt P4 Malmöhus.

"Det är lite tidigt"

Det var dock under ett annat kommunalråd.

– Är det så att alla inte får vara med så försvinner underlaget för driftsbidraget, säger Lars Nyander till P4.

Även Rögleikonen Kenny Jönsson har tyckt till i frågan. Backen, som själv gick så långt det går i karriären med spel i landslaget och NHL, var själv på väg att petas som 13-åring.

– Jag tycker det är lite tidigt. Jag var ju 16 innan jag blommade ut. Där var 9,10 andra som spåddes en mycket bättre karriär än mig, säger han till P4 Kristianstad.