Politiker överväger att anmäla Hitler-klippet

Med hjälp av Hitler går han till humoristisk attack mot de borgerliga politikerna i Ängelholm.

De är dock inte det minsta roade av vänsterpartisten Thord Kristianssons satir.

– Jag funderar på att polisanmäla, säger folkpartisten Eva Kullenberg.

https://www.youtube.com/watch?v=xqLPXhgc6VU

Den berömda scenen från filmen Undergången har de senaste åren använts ett stort antal gånger för att skapa satiririska inlägg på Youtube - detta genom att lägga egna textremsor till Hitlers raseriutbrott.

Ett av de senaste klippen handlar om den lokalt infekterade frågan om huruvida den så kallade Pyttebron över Rönne å i Ängelholm ska byggas om för biltrafik eller inte.

I klippet - som lagts ut på Youtube av vänsterpartisten Thord Kristiansson från Munka-Ljungby - nämns lokala politiker som kommunalrådet Åsa Herbst (M) och fullmäktigeledamoten Eva Kullenberg (FP).

Överväger förtalsanmälan

När Eva Kullenberg fick se klippet i onsdags reagerade hon med avsky.

– Det är rent förfärligt att bli förknippad med nazismen på det här sättet, säger hon.  Jag är inte främmande för politisk satir, men när man jämför politiker som bara försöker göra ett så bra jobb som möjligt med Adolf Hitler, då tycker jag inte att det är det minsta roligt.

Hon överväger att polisanmäla Thord Kristiansson för förtal.

– Jag har inte bestämt mig ännu, men det här borde inte tigas ihjäl. Sedan är frågan om det är lönt med en polisanmälan. Det är kanske bättre att debattera problemet på nätet och andra forum.

"Jag har uppnått mitt syfte"

Kommunalrådet Åsa Herbst reagerade också när hon fick se klippet, dock inte lika starkt.

– Det där är ju en extremt obehaglig scen, och det är naturligtvis inte så trevligt att se sitt eget namn på textremsan under, säger hon. Men nu, när det fått sjunka undan lite, så tänker jag låta det passera.

– Det är tydligen så att vänsterpartiet numera är berett att gå väldigt långt, och det här får väl betraktas som en "lyckad aktion" från deras sida.

Thord Kristiansson, vars parti inte har några mandat i Ängelholms fullmäktige, är nöjd.

– Jag har uppnått mitt syfte, nämligen att få igång en jäkla debatt om Pyttebron på Facebook och överallt, säger han.

– Jag brukar använda mig av politisk satir, men jag har definitivt inte jämfört Ängelholms politiker med Hitler eller nazismen. Jag förstår dock att de känner sig kränkta. Jag har ju trampat på en öm tå i en känslig politisk fråga.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!