Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Politiker om våldet: ”Väldigt allvarlig kris – måste vakna”

Torbjörn Tegnhammar (M) vill sätta ner foten mot våldet i Malmö. ”Det vi ser utspela sig i vår vardag är något vi aldrig sett tidigare, det har gått för långt”, säger han. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan Björklund (S) ser med bestörtning på det ökande våldet i Helsingborg: ”Det är inte på något sätt acceptabelt”, säger han. Foto: PRESSBILD

Tolv personer har skjutits till döds i Malmö i år. Samtidigt ökar det grova våldet i flera skånska städer.

Politikerna är eniga om att det måste få ett slut – men inte om vad som behöver göras.

– Riksdagen och lagstiftarna måste vakna och börja lyssna på polisen, säger Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.

Flera politiker ställer sig bakom Kvällspostens kampanj ”Stoppa våldet”.

I onsdags sköts Saleh Hadri till döds utanför sin bostad, i närheten av en förskola, mitt i morgonrusningen i Malmö. Veckan dessförinnan sköts en 16-åring inne på en pizzeria i samma stad. En barnfamilj satt och åt några meter bort.

Tolv personer har dött till följd av vapenvåld i Malmö bara i år. Politiker ser med bestörtning på utvecklingen samtidigt som situationen har blivit svårhanterad.

– Min syn är att vi befinner oss i en väldigt allvarlig kris i Sverige, och i Malmö i synnerhet. Det är många saker som måste göras, men på kort sikt måste krisen hanteras här och nu, säger Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.

Han menar att det mest akuta problemet är polisens brist på resurser och personal.

– Polisen är kraftigt underbemannad och har inte alls de befogenheter som krävs för att ge sig på kriminaliteten på allvar. De ligger långt efter verkligheten, säger han.

– Riksdagen och lagstiftarna måste vakna och börja lyssna på polisen och lokala politiker. Nu har vi en lagstiftning som spelar på de kriminellas villkor.

Kvällspostens kampanj ”Stoppa våldet”

Nu kan du vara med och ta ställning, och stå bakom budskapet: Stoppa våldet! 

 

Bilden som frontar budskapet är skapad av Malmökonstnärinnan Dyveke Zadig och finns tillgänglig på Facebook. Så här gör du för att sätta in den i din profilbild: 

 

1. GÅ IN PÅ LÄNKEN HÄR:

www.facebook.com/profilepicframes

2. SKRIV KVÄLLSPOSTEN I SÖKRUTAN

3. VÄLJ BILDEN OCH VISA DITT STÖD

”Hårdare tag är inte lösningen”

När det kommer till hanteringen av problemet står dock inte alla på samma sida. I stället för hårdare tag från polisen och hårdare straff ser Emma-Lina Johansson (V), kommunalråd i Malmö, en annan lösning.

– Det vi ser som svar på våldet är att bygga en stad som faktiskt håller ihop, där klyftorna minskar och där staden blir mer jämlik. Det som händer i hela Sverige och i Malmö är att segregationen ökar. Det skapar en otrolig uppgivenhet bland ungdomar, säger hon.

Tegnhammar har en annan ståndpunkt. Han vill se tuffare språkkrav och satsningar på skolan för att ungdomar ska komma in i arbetslivet och i samhället.

– På lokal nivå måste man dessutom släppa den kravlösa bidragspolitiken, säger han.

Emma-Lina Johansson:

– Det kommer inte att skapa mer jämlikhet, det kommer inte att göra människor mer benägna att få jobb. Hårdare tag och mer piskor är inte lösningen.

Emma-Lina Johansson (V) om våldet i Malmö: ”Hårdare tag och mer piskor är inte lösningen”. Foto: Pressbild

Flera skjutningar i Helsingborg

Det är inte bara i Malmö som frågan diskuteras. I flera andra skånska städer har våldet eskalerat inom vissa grupperingar – och det sker ofta helt öppet. 

I Helsingborg har skjutningar och bombdåd kommit närmare inpå invånarna de senaste åren.

– Det här är en ny form av kriminalitet, en mer spektakulär form. Det är inte på något sätt acceptabelt. Vi ska inte ha kriminella gäng på gatorna, vi ska inte ha skottlossningar, säger Jan Björklund (S), kommunstyrelsens vice ordförande i Helsingborg.

Det här är en ny form av kriminalitet, en mer spektakulär form.

Anna Jähnke, regionråd och gruppledare för M i Region Skåne, är inne på samma spår som partikollegan Tegnhammar. Hennes fokus ligger på en ökad polisiär närvaro.

Hon bedömer att det geografiska läget bidrar till en större inströmning av vapen i Skåne från utlandet. 

– Risken om vi inte markerar från samhällets sida är att de kriminella får ett övertag. Jag räknar med att oavsett vilken regering som kommer till maken kommer polisen att få mer resurser, men även socialtjänsten. Det är viktigt att kunna samarbete över myndighetsgränserna, säger Jähnke.

Anna Jähnke, regionråd och gruppledare för Moderaterna i Region Skåne, vill skärpa straffen för våldsbrott för att komma åt den organiserade brottsligheten. Foto: ANNIKA NYBERG

Våldet ökar i småstaden

Fjolåret var kaotiskt för Trelleborg. Tätorten som rymmer 30 000 invånare såg en skenande ungdomsbrottslighet. En 15-årig pojke knivskars och kommunen tvingades stänga en ungdomsgård.

Politiker har satsat på trygghetsvärdar på gatorna, men en del av kriminaliteten strömmar in utifrån, menar Torbjörn Karlsson (S), kommunalråd i Trelleborg.

– Det ligger något i att vi tillhör en storstadsregion med Malmö som centrum. Det finns en allmän utveckling av att folk rör sig över större områden, så även kriminella. Även här kan de finnas i omgivningen, säger han.

Torbjörn Karlsson meddelade att han inte ställer upp som oppositionsråd i Trelleborg efter höstens val. Nu är han kommunalråd. Foto: TRELLEBORGS KOMMUN

Han framställer i viss mån Malmö som våldets kärna. I den staden är oron tydlig även bland politiker – och Torbjörn Tegnhammar (M) menar att det är en kamp mot klockan.

– Jag är djupt orolig. Det är oerhört illa som det är redan i dag, bara det är tillräckligt för att vara djupt oroligt. Sedan tittar jag på Malmös skolresultat där var fjärde elev lämnar nian utan att ha möjlighet att komma in på gymnasiet med lägst behörigthetskrav, säger Tegnhammar.

– Jag blir väldigt orolig för framtiden. Det är väldigt bråttom nu.

Politikerna om Kvällspostens kampanj

Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö:

– Det är jättebra att Kvällspostens reagerar. Alla goda krafter i samhället behöver agera gemensamt för att stoppa detta. Det vi ser utspela sig i vår vardag är något vi aldrig sett tidigare, det har gått för långt. 

 

– Det är ett gott initiativ och alla behöver samlas kring denna kampanj mot våldet och se till att det upphör.

 

Emma-Lina Johansson (V), kommunalråd i Malmö:

– Jag tänker spontant att alla insatser som görs för att stoppa våldet är jättebra. Så länge det bygger på att vi går tillsammans och inte mot varandra är det positivt.

 

Jan Björklund (S), kommunstyrelsens vice ordförande i Helsingborg: 

– Alla initiativ som har till syfte att uppmärksamma våldet och gängkriminaliteten är givetvis bra. Civilsamhället måste också agera. Vi får inte skjuta ifrån oss problemet till en fråga om fler poliser och strängare straff. Problemet löser vi när fler delar av samhället går samman.

 

– Om kampanjen kan väcka opinion är den viktig. Vi måste få i gång civilsamhället – det får inte bli en fråga om ”vi och dem”.