Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politiker åkte till Spanien – mitt under coronakrisen

Då finns ett vaccin • Hör Jimmie Åkesson, Jonas Sjöstedt, Nyamko Sabuni och Ebba Bush • Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten svarar på frågor.
Karlshamns oppositionsråd Magnus Gärdebring (M) kritiserade svensk coronapolitik - sedan flög han till Kanarieöarna när hela Spanien sattes i karantän.
Foto: Moderaterna
Magnus Gärdebring (M) satte sig på ett flyg till Kanarieöarna, där han fick sitta i karantän.
Foto: MARIA HANSSON
Oppositionsrådet Magnus Gärdebring (M) kritiserade svensk coronapolitik för att vara alldeles för försiktig. Sedan åkte han på semester till Kanarieöarna - där han sattes i karantän.

Först kritiserade han Sveriges corona-åtgärder, som han ansåg var för försiktiga.

Sedan satte sig oppositionsrådet i Karlshamn Magnus Gärdebring (M) på ett flyg till Kanarieöarna, där han fick sitta i karantän.

Hans fru, som är omsorgschef i Kristianstad, ville att kommunen skulle betala för resan.

– Först blev vi inlåsta på hotellet, sedan stängde de av poolen, säger Magnus Gärdebring.

Oppositionsrådet Magnus Gärdebring (M) kritiserade hur Sverige och svenska medier hanterat coronaviruset och delade en artikel med kritiken att regeringens åtgärder varit för försiktiga.

Sedan åkte han på semester till Kanarieöarna och satt där i karantän tillsammans med sin fru som är omsorgschef i Kristianstad.

Dagen innan oppositionsrådet och omsorgschefen åkte till Kanarieöarna hade Danmark aviserat att landet skulle stänga sina gränser och på lördagen satte Spanien hela landet i karantän.

Medier hade redan i slutet av februari rapporterat om att ett helt hotell på Teneriffa satts i karantän på grund av coronaviruset.

Oppositionsrådet Magnus Gärdebring (M) delade artikel där ledarskribenten kritiserade regeringen för försiktiga åtgärder i kampen mot coronaviruset.

Trots det åkte paret på semester till Kanarieöarna mitt under coronakrisen.

Begärde att kommunen skulle betala för resan

Kristianstadsbladet har under veckan rapporterat om att omsorgschefen Camilla Gärdebring, som tjänar 74 600 kronor i månaden, före resan begärde att kommunen skulle betala för parets resa om de tvingades stanna hemma.

Själv säger hon att hon varit tydlig med att hon skulle ha stannat hemma om hon blivit beordrad att göra det.

Arbetsgivaren borde ha varit tydlig

– Jag tycker att arbetsgivaren borde ha varit tydlig och inte överlåtit beslutet att resa eller inte på mig. Ibland behöver man vägledning, säger förvaltningschefen till Kristianstadsbladet.

– Jag tycker i alla fall att vi skulle ha en diskussion. Resan kostar ju 40 000-50 000 kronor. Jag sa till kommundirektören och till ordföranden att de borde kompensera mig för det. Det tycker jag är rimligt. Dessutom är min man med på resan.

Men hittills har ingen frågat den förtroendevalda M-politikern om dennes agerande.

Magnus Gärdebring åkte tillbaka till Sverige på onsdagen, efter att ha varit där sedan lördagen då hela Spanien sattes i karantän och UD gick ut med rekommendationen att inte resa till något av världens länder.
Foto: JENS CHRISTIAN

”Det var surrealistiskt”

Nu säger Magnus Gärdebring att det var ”en annan verklighet” som mötte honom när han kom till Kanarieöarna.

– Det var surrealistiskt att resa i en situation och landa i en helt annan. Först blev vi genast inlåsta på hotellet, sen stängdes poolen. Mitt skifte gick från semesterläge till att följa coronaläget hemma, säger han.

Men det var coronakris redan långt innan du åkte?

– Jag utgick mycket från UD:s rekommendationer och det vägde ganska mycket. Sedan landade man i ett annat läge. Men redan första natten beslutade jag mig för att genast söka tidigast möjliga resa hem.

Innan du åkte uttryckte du kritik mot att Sverige agerat för försiktigt?

– Jag tänker att jag får med mig något väldigt bra från resan också, en väldigt bra erfarenhet hur man agerat i Spanien. Jag är ingen expert men visst har man kastats fram och tillbaka mellan olika ståndpunkter. Men nu gäller det att hålla ihop och inte ägna oss åt att politisera såna här saker.

Professorn om hur ekonomin slås ut av corona:

Ola Olsson, professor i nationalekonomi om de ekonomiska följder som corona kan föra med sig.
https://datawrapper.dwcdn.net/N0vci/138/


Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app - och slå på notiser - för senaste nytt. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!