Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polismördarens fika i frihet på skånskt café

Andreas Axelsson fikade på Mondo i Lund under sin dagspermission. Innan dess hade han besökt en loppmarknad.Foto: Tomas Leprince
Anderas Axelsson på Mondo i Lund.Foto: Tomas Leprince
Astrid Gladhs son Robert Karlström var en av de två poliserna vars bil träffats med flera skott. Karlström och kollegan Olov Borén hittades ihjälskjutna.Foto: Robban Andersson
Robert Karlström.
Olov Borén.

LUND. Livstidsdömde Andreas Axelsson, 43, dömdes för morden på polismännen Olov Borén och Robert Karlström vid Malexander har nyligen flyttats från ett av Sveriges hårdaste fängelser till den mer öppna anstalten i Fosie.

Nyligen var Andreas Axelsson på permission i Lund. Han väntar på att få tidsbestämt straff.

– Robert får jag aldrig tillbaka. Jag har ett livslångt straff som inte får träffa Robert, säger Astrid Gladh, 73, mamma till Robert Karlström.

ANDERAS AXELSSON, 43

TIDIGARE: Har varit datalärare på ABF. Inte samma stökiga bakgrund som Arklöv och Olsson, men var mer ideologiskt bevandrad i nationalsocialismen.

DOM: Livstids fängelse.

TIDSBESTäMT STRAFF: Nej.

SÅ ÅKTE HAN FAST:

Skadades i eldstriden med polisen. Jackie Arklöv stoppade en bilist, som körde Axelsson till vårdcentralen i Boxholm. Avtjänar straffet på fängelset Fosie i utkanten av Malmö. På anstalten erbjuds de intagna arbete i form av montering och förpackning. Där finns även ett snickeri, lokalvård och tvätteri. Vuxenutbildning på grundläggande och gymnasial nivå finns, svenska för invandrare samt läs- och skrivträning. I mån av resurser kan utbildning på högskolenivå förekomma.

JACKIE ARKLÖV, 41

TIDIGARE: Stred som legosoldat i Bosnien. Åtalades i svensk domstol 2006 för krigsförbrytelser. Dömdes till åtta års fängelse, ett straff som i praktiken inte betydde något eftersom han redan avtjänade ett livstidsstraff.

DOM: Livstids fängelse.

TIDSBESTäMT STRAFF: Nej.

SÅ ÅKTE HAN FAST: Greps av polisen den 31 maj utanför Andreas Axelssons bostad i Tyresö utanför Stockholm. Vid gripandet sköts han av misstag i ryggen. Polismannen friades i tingsrätten. Har studerat mycket och haft flera persmissioner under sin tid bakom galler.

TONY OLSSON, 41

TIDIGARE: Åtalad för omfattande bilstölder redan som 17-åring.

Gick med i en nazistisk organisation som 21-åring. Dömd till sex års fängelse för rån och stämpling till mord 1995.

DOM: Livstids fängelse.

TIDSBESTäMT STRAFF: Nej.

Gifte sig inne på Kumlaanstalten den 6 juli förra året med en kvinnlig akademiker, före detta fotbollsspelare och medlem i pingstkyrkan. Under sin tid på Kumlabunkern har Tony Olsson (som numera heter Byström) också blivit pappa till en liten dotter.

Andreas Axelsson är den mest anonyma av de tre som dömdes för Malexandermorden den 28 maj 1999.

Han var den av de tre rånarna som greps först efter flykten från mordplatsen tillsammans med Tony Olsson och Jackie Arklöv efter att de två polismännen blivit ihjälskjutna med var sitt skott i huvudet.

De tre männen hade strax före rånat dåvarande Östgöta Bank i Kisa.

Samtliga dömdes till livstidsstraff.

Andreas Axelsson har fram till juli i år varit placerad på Tidaholmsanstalten, ett av Sveriges hårdaste fängelser med högsta säkerhetsklass. Han har suttit där sedan 2008.

I juli flyttades han på egen begäran till Foseianstalten utanför Malmö som inte har samma stränga regelverk och tillhör säkerhetsklass 2.

Skötsam i fängelset

Kriminalvården motiverar beslutet med att Andreas Axelsson varit skötsam under sin tid på Tidaholmsfängelset.

När han nyligen kom till Lund gick han först in på Pressbyrån vid Bangatan och vandrade sedan tillsammans med kriminalvårdarna till en loppmarknad vid Clemenstorget.

De tittade i en karta och gick sedan längs S:t Petri kyrkogatan, förbi biblioteket och fram till Kyrkogatan. Efter en kort diskussion gick Andreas Axelsson och kriminalvårdarna in på Café Mondo på Kyrkogatan och fikade.

Den här dagen hade han sammanlagt sex timmars permission och det föreföll som att kriminalvårdarna inte hade den minsta misstanke att den kraftigt byggde Axelsson skulle försöka rymma från dem.

För Astrid Gladh är beskedet om Andreas Axelssons permission ingen överraskning. Hon kan på ett sätt acceptera att även en livstidsdömd ska få permission.

– Han ska ju acklimatisera sig för att så småningom komma ut, säger hon.

”Jag har ett livslångt straff”

Axelsson kan förr eller senare se fram emot ett tidsbestämt straff. Det kan inte Astrid Gladh.

– Jag får ha det här med mig så länge jag lever. Det är ingen som hjälper mig. Robert får jag aldrig tillbaka. Jag har ett livslångt straff som inte får träffa Robert, säger hon.

Vetskapen om att just Andreas Axelsson får vara ute på permission, om så bara en kort tid och i sällskap med kriminalvårdare, väcker tankar hos henne om hans roll i Malexandermorden.

I dag vet hon saker om Axelsson som kommit fram först senare.

Hotade medintagen

Till skillnad från både Jackie Arklöv och Tony Olsson har Andreas Axelsson 14 år i fängelse passerat förbi relativt obemärkt.

Kriminalvården har bara noterat några få händelser som lett till utredning.

Den 1 augusti 2005, då han satt inlåst på högsäkerhetsanstalten Hall, blev han rapporterad för "våld och hot mot medintagen" mot en annan fånge på en psykavdelning. Enligt den rapport som skrevs hamnade Andreas Axelsson i en het ordväxling med en annan intern. Det urartade då två av de medintagna började slåss vilt inne på avdelningen.

I efterspelet till bråket sa Andreas Axelsson att han tyckte att det inte fanns någon anledning att skriva rapport på honom. Kriminalvården konstaterade senare i beslutet att Andreas Axelsson endast haft en "mycket ringa del" i det bråk som utbröt mellan de andra fångarna och att han "varken hotat eller brukat våld mot någon annan person under själva händelsen. Därför avskrevs ärendet mot honom.

Sommaren 2008 tilldelades han däremot en varning av Kriminalvården.

Bakgrunden var att andra fångar gått loss i hans cell med en raklöddertub.

När Andreas Axelsson fick se vad som hänt blev han rasande. Han kastade tv:n i sängen och smällde igen garderobsdörren med sådan kraft att gångjärnen hoppade ur sina fästen.

I beslutet, där Andreas Axelsson tilldelades en varning, står det: "Genom utredningen är det klarlagt att Axelsson uppsåtligen förstört anstaltens egendom, gångjärn till garderobsdörren."

Däremot skadades inte tv:n av att kastas i sängen.

Varning kan ge längre straff

Enligt Kriminalvården var Andreas Axelsson reaktion över raklödderattacken så allvarlig att han tilldelades en varning, men med motiveringen: "Anstalten kan ha viss förståelse för att Axelsson blev upprörd då medintagna varit i Axelssons cell och stökat till. Det är dock inte ok att i affekt förstöra anstaltens egendom."

Av Kriminalvårdens beslut framgår det att varningen kan medföra att en villkorlig frigivning kan skjutas fram i tiden.

Den 10 september 2012 rapporterades Andreas Axelssons för misskötsamhet då han satt inlåst på anstalten Tidaholm. Orsaken var att personal vid en visitation hittade två bläckrefiller i ett pennfack. Där fanns även ytterligare fyra bläckrefiller i en skrivbordslåda i cellen. I beslutet hänvisade Kriminalvården till att en intern inte får "inneha sådan personlig egendom som kan äventyra ordningen eller säkerheten i anstalten, motverka den behandling som den intagne genomgår, försvåra visitation eller vålla sanitär olägenhet."

KvP har förgäves sökt Andreas Axelsson på anstalten Fosie.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​