Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisman utreds för hets mot folkgrupp

Foto: Christian Örnberg

Chefsjuristen som ansvarar för faller är förtegen om innehållet i utredningen mot den misstänkte polismannen som nu utreds för hets mot folkgrupp för något som han hade publicerat på Facebook.

En polisman i Skåne misstänks för hets mot folkgrupp och en förundersökning har inletts.

En privatperson uppmärksammade vad polismannen skrivit på Facebook. Innehållet bedömdes som starkt rasistiskt och ärendet överlämnades till Riksenheten för polismål, enligt polisens pressmeddelande.

"Det råder förundersökningssekretess i ärendet vilket medför att jag just nu inte kan lämna några detaljer", kommenterar chefsjuristen Mårten Unbeck.

Omplacerad

Medan förundersökningen pågår är polismannen omplacerad från yttre till inre tjänst. I den mån åklagare beslutar att inte väcka åtal görs, enligt Unbeck, en arbetsrättslig utredning som kan resultera i någon form av disciplinär påföljd.

Skrev på Facebook på fritiden

Av pressmeddelandet framgår också att polismannen troligen skrivit sina inlägg på Facebook under sin fritid. En privatperson uppmärksammade vad det stod och lämnade en utskrift från webbplatsen till polisen. Ärendet skickades då omgående till Riksenheten för polismål och där har alltså nu åklagare beslutat att inleda en förundersökning angående det misstänkta brottet hets mot folkgrupp.