Polismannen tvingades avliva sin hund med tjänstevapnet när hans polishund gick till attack helt oprovocerat. Foto: TOMAS LEPRINCEPolismannen tvingades avliva sin hund med tjänstevapnet när hans polishund gick till attack helt oprovocerat. Foto: TOMAS LEPRINCE
Polismannen tvingades avliva sin hund med tjänstevapnet när hans polishund gick till attack helt oprovocerat. Foto: TOMAS LEPRINCE
Hunden på bilden är inte den som sköts. Genrebild. Foto: JENS CHRISTIANHunden på bilden är inte den som sköts. Genrebild. Foto: JENS CHRISTIAN
Hunden på bilden är inte den som sköts. Genrebild. Foto: JENS CHRISTIAN
Polishuset i Värnamo. Foto: SkärmdumpPolishuset i Värnamo. Foto: Skärmdump
Polishuset i Värnamo. Foto: Skärmdump

Polisman attackerad av sin hund – sköt ihjäl den

Publicerad

När övningen var slut gick polishunden plötsligt till attack mot sin hundförare.

Den bet sig fast i polismannen – som till slut tvingades skjuta hunden med sitt tjänstevapen.

Hundföraren togs till sjukhus men uppges må fysiskt bra, skriver Värnamo Nyheter.

Händelsen inträffade i samband med en övning i källaren till polishuset i Värnamo i förra veckan, rapporterar tidningen.

Enligt Sten Blomberg, kommissarie och chef vid hundgruppen vid Jönköpingspolisen. hade polismannen och hunden just avslutat en sökövning som går ut på att hunden ska leta upp ett gömt föremål och markera vid fyndet.

Polismannen avlivade polishunden

Då gick hunden plötsligt till oprovocerad attack och bet sig fast i hundförarens underarm. Bettet var kraftigt och hunden vägrade släppa taget.

– Slutligen finner polismannen ingen annan utväg än att avliva hunden med sitt tjänstevapen. Eftersom det inte var en kampövning eller liknande så hade ju polismannen inte några extra skydd, säger Sten Blomberg till VN.

Polismannen togs efter händelsen till sjukhus för att få sina skador omsedda. Han mår, enligt uppgift, bra efter omständigheterna och är tillbaka i tjänst.

–  Det är ju verkligen en jättetråkig händelse att behöva avliva sin hund på ett sådant här sätt, efter alla år vet jag ju hur mån man är om sina hundar.

Polishunden kunde inte kontrollera sig

Varför hunden agerade som den gjorde är oklart. En teori som Sten Blomberg har är att hunden av okänd anledning hamnade i fel känsloläge och därefter inte kunde kontrollera sig.

Händelsen beskrivs som extremt ovanlig. 

– Jag har jobbat som hundförare i 40 år och mig veterligen har det inte inträffat något liknande. Inte i vår område i alla fall, säger Sten Blomberg.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag