Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisman attackerad av sin hund – sköt ihjäl den

Polismannen tvingades avliva sin hund med tjänstevapnet när hans polishund gick till attack helt oprovocerat.Foto: TOMAS LEPRINCE
Hunden på bilden är inte den som sköts. Genrebild.Foto: JENS CHRISTIAN
Polishuset i Värnamo.Foto: Skärmdump

När övningen var slut gick polishunden plötsligt till attack mot sin hundförare.

Den bet sig fast i polismannen – som till slut tvingades skjuta hunden med sitt tjänstevapen.

Hundföraren togs till sjukhus men uppges må fysiskt bra, skriver Värnamo Nyheter.

Händelsen inträffade i samband med en övning i källaren till polishuset i Värnamo i förra veckan, rapporterar tidningen.

Enligt Sten Blomberg, kommissarie och chef vid hundgruppen vid Jönköpingspolisen. hade polismannen och hunden just avslutat en sökövning som går ut på att hunden ska leta upp ett gömt föremål och markera vid fyndet.

Polismannen avlivade polishunden

Då gick hunden plötsligt till oprovocerad attack och bet sig fast i hundförarens underarm. Bettet var kraftigt och hunden vägrade släppa taget.

– Slutligen finner polismannen ingen annan utväg än att avliva hunden med sitt tjänstevapen. Eftersom det inte var en kampövning eller liknande så hade ju polismannen inte några extra skydd, säger Sten Blomberg till VN.

Polismannen togs efter händelsen till sjukhus för att få sina skador omsedda. Han mår, enligt uppgift, bra efter omständigheterna och är tillbaka i tjänst.

–  Det är ju verkligen en jättetråkig händelse att behöva avliva sin hund på ett sådant här sätt, efter alla år vet jag ju hur mån man är om sina hundar.

Polishunden kunde inte kontrollera sig

Varför hunden agerade som den gjorde är oklart. En teori som Sten Blomberg har är att hunden av okänd anledning hamnade i fel känsloläge och därefter inte kunde kontrollera sig.

Händelsen beskrivs som extremt ovanlig. 

– Jag har jobbat som hundförare i 40 år och mig veterligen har det inte inträffat något liknande. Inte i vår område i alla fall, säger Sten Blomberg.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!