Morgan Johansson (S) och Malmös polismästare Stefan Sinteus och kommunpolis Jonatan Örstrand vid en rundvandring på Norra Grängesbergsgatan i Malmö tidigare i år där ministern lämnade sitt besked om den nya polishögskolan. Men nu kommer kritiken. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNMorgan Johansson (S) och Malmös polismästare Stefan Sinteus och kommunpolis Jonatan Örstrand vid en rundvandring på Norra Grängesbergsgatan i Malmö tidigare i år där ministern lämnade sitt besked om den nya polishögskolan. Men nu kommer kritiken. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Morgan Johansson (S) och Malmös polismästare Stefan Sinteus och kommunpolis Jonatan Örstrand vid en rundvandring på Norra Grängesbergsgatan i Malmö tidigare i år där ministern lämnade sitt besked om den nya polishögskolan. Men nu kommer kritiken. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Om lite drygt ett år startar den nya polisutbildningen i Malmö. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNOm lite drygt ett år startar den nya polisutbildningen i Malmö. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Om lite drygt ett år startar den nya polisutbildningen i Malmö. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Polislarmet om nya utbildningen

Publicerad

Om ett år startar den nya polishögskolan i Malmö upp sin verksamhet.

Men Polisförbundet varnar nu för att utbildningen kommer belasta regionen ytterligare:

– I det korta perspektivet är det en klar belastning, säger Tomas Stjernfeldt vice ordförande på Polisförbundet region syd till P4 Kronoberg.

Om lite drygt ett år startar den nya polisutbildningen i Malmö. På de nuvarande polisutbildningarna står i dagsläget hundratalet platser tomma vid terminsstarterna och med den nya polishögsskolan hoppas man locka en ny grupp studenter till att söka utbildningen. 

En annan förhoppning är att eleverna ska välja att stanna kvar i Malmö efter sin utbildning där bristen på poliser är stor.

Polisförbundet larmar

Men nu slår Polisförbundet i region syd larm för att utbildningen kommer att bli en belastning för polisen i regionen. Redan nu finns en polishögskola i Växjö där merparten av lärarna rekryterats från region syd. 

 

LÄS MER: Ny polishögskola i Malmö startar 2019

 

Risken är att den nya utbildningen kommer rekrytera duktiga och kompetenta polisen från verksamheten, säger Tomas Stjernfeldt vice ordförande på Polisförbundet region syd.

– Det kommer ta resurser och ekonomi från polisverksamheten för att starta nya skolor. I det korta perspektivet är det en klar belastning. Man kommer inte lösa det akuta problemet, säger Stjernfeldt till P4 Kronoberg.

"Har inte råd"

Tomas Stjernfeldt förstår att skolorna vill ha kompetenta och rutinerade lärare med specialkompetens inom något område. Men han beskriver att polisen nu står inför ett svårt läge. 

– Det är klart att de personerna är eftertraktade som polislärare och det är ofta de erfarna som försvinner från den ordinarie verksamheten. Vi är inne i ett svårt moment 22 inom polismyndigheten där man inte egentligen har råd att utbilda men är tvingad för att få det bättre framöver, säger han.

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag