Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polislarmet om nya utbildningen

Morgan Johansson (S) och Malmös polismästare Stefan Sinteus och kommunpolis Jonatan Örstrand vid en rundvandring på Norra Grängesbergsgatan i Malmö tidigare i år där ministern lämnade sitt besked om den nya polishögskolan. Men nu kommer kritiken. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Om lite drygt ett år startar den nya polisutbildningen i Malmö. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Om ett år startar den nya polishögskolan i Malmö upp sin verksamhet.

Men Polisförbundet varnar nu för att utbildningen kommer belasta regionen ytterligare:

– I det korta perspektivet är det en klar belastning, säger Tomas Stjernfeldt vice ordförande på Polisförbundet region syd till P4 Kronoberg.

Om lite drygt ett år startar den nya polisutbildningen i Malmö. På de nuvarande polisutbildningarna står i dagsläget hundratalet platser tomma vid terminsstarterna och med den nya polishögsskolan hoppas man locka en ny grupp studenter till att söka utbildningen. 

En annan förhoppning är att eleverna ska välja att stanna kvar i Malmö efter sin utbildning där bristen på poliser är stor.

Polisförbundet larmar

Men nu slår Polisförbundet i region syd larm för att utbildningen kommer att bli en belastning för polisen i regionen. Redan nu finns en polishögskola i Växjö där merparten av lärarna rekryterats från region syd. 

 

LÄS MER: Ny polishögskola i Malmö startar 2019

 

Risken är att den nya utbildningen kommer rekrytera duktiga och kompetenta polisen från verksamheten, säger Tomas Stjernfeldt vice ordförande på Polisförbundet region syd.

– Det kommer ta resurser och ekonomi från polisverksamheten för att starta nya skolor. I det korta perspektivet är det en klar belastning. Man kommer inte lösa det akuta problemet, säger Stjernfeldt till P4 Kronoberg.

"Har inte råd"

Tomas Stjernfeldt förstår att skolorna vill ha kompetenta och rutinerade lärare med specialkompetens inom något område. Men han beskriver att polisen nu står inför ett svårt läge. 

– Det är klart att de personerna är eftertraktade som polislärare och det är ofta de erfarna som försvinner från den ordinarie verksamheten. Vi är inne i ett svårt moment 22 inom polismyndigheten där man inte egentligen har råd att utbilda men är tvingad för att få det bättre framöver, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!