Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polishunden rymde – bet Semla, 8, svårt

Polishundarnas ovärdeliga nytta.
Foto: MAJA SUSLIN / TT NYHETSBYRÅN

Polishunden var i tjänst när den plötsligt slet sig från sin förare och bet hunden Semla svårt.

Nu får hundägaren ersättning från polisen för bitskadorna.

Det var i slutet av juli som polisens hundförare befann sig vid Allerum utanför Helsingborg för en insats.

Hundägaren berättar för Kvällsposten att han uppfattade situationen som att uppdraget var slutfört och att flera poliser samlats på en parkeringsplats intill kyrkan i byn.

– Jag var där med två hundar som båda var kopplade. Plötsligt såg jag hur polishunden slet sig och rusade mot oss. Jag uppskattar att avståndet var 30 meter, säger hundägaren. 

Ögonblicket senare satt tänderna i den åttaåriga blandrashunden Semla. Skadorna var omfattande på ena benet.

Den skadade hunden fick tas till veterinär där den blev både sydd och fick dränage. Hunden fick därefter följa med hem tillsammans med starka värktabletter.

Får ersättning

Efteråt anmälde hundägaren händelsen till polisen. Polismannen som inte kunde hålla kvar sin tjänstehund hade också i förväg lämnat sitt namn och telefonnummer.

– Ingen skugga ska falla på polismannen, han gjorde nog vad han kunde, det var en ren olyckshändelse. Men det verkade inte som om han varit med på noterna när hunden plötsligt drog i väg, säger ägaren till den skadade hunden.

Varför polishunden gick till attack mot Semla är oklart. Ägaren tror att det berodde på att den fortfarande var uppe i varv efter insatsen den varit med om.

Inledningsvis fick Semlas ägare stå för veterinär-räkningen, vilket kan förefalla konstigt i sammanhanget.

Polismyndigheten utredde senare ärendet och konstaterade att det var myndigheten som gjort fel och att skadan var ersättningsbar.

Enligt lag gäller strikt ansvar för en hundägare i den här typen av fall. Det betyder att det alltid är ägaren som står för kostnaden om hunden orsakat en skada, oavsett vad som startat händelsen.

Hunden Semla blev svårt biten.Foto: Privat

Finns undantag

Det finns dock ett undantag för polishundar och det gäller när hunden används i tjänsten och när den skadelidande betett sig på ett sådant sätt att det varit påkallat att ingripa mot honom eller henne.

I det här fallet fick hundägaren ersättning med 5 565 kronor, vilket motsvarade kostnaden för veterinärvården. 

– Hunden mår bra i dag. Livet fortsätter, säger hundägaren.

Här letar polishunden Ace efter bloddroppar i Hagaparken.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!