Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polishunden Django räddade livet på mamma och två barn

Django, en hjältehund. Foto: POLISEN NORDVÄSTRA SKÅNE
Efter att ha kämpat för sitt liv efter en knivhuggning är Django sedan några månader tillbaka i tjänst. I måndags var han högst delaktig i att rädda en mamma och hennes två barn. Foto: Polisen i Nordvästra Skåne

Polishunden Django knivhöggs när han försökte göra sitt jobb och skadades så svårt att han svävade mellan liv och död.

Men nu är han tillbaka i gammalt gott slag igen och tidigare i veckan blev han stor hjälte när han räddade livet på en mamma och hennes barn.

Kvinnan var internationellt efterlyst för att ha fört undan barnen.

Django blev ett riksbekant namn förra sommaren när han föll offer för en våldsman i Landskrona. Django deltog i en polisinsats där en man i 50-årsåldern uppträdde våldsamt.

I samband med att han skulle gripas gjorde han ett utfall med en kniv, Django träffades i bröstet och skadades mycket illa.

Django fördes i ilfart till djursjukhus och inledningsvis var det oklart om han skulle klara sig. Men efter en tids intensivvård kryade han på sig rejält och efter rehab var han snabbt på tassarna igen och i oktober kunde han återgå till tjänst.

Django skadades mycket illa när han knivhöggs i samband med ett ingripande i somras. Foto: POLISEN NORDVÄSTRA SKÅNE

Minusgrader och snö

Arbetet har fungerat bra och ett antal tjuvar har ertappats och låst in tack vare honom sedan i höstas. 

Tidigare i veckan ställdes Django på nya hårda prov. Då kallades han in för att delta i jakten på en 50-årig kvinna som var internationellt efterlyst för grov egenmäktighet med barn. 

50-åriga kvinnan och barnen påträffades först i en bil av en patrull i småländska Älmhult tillsammans i med en annan kvinna, som körde bilen. När bilen skulle stoppas körde hon därifrån och försökte under jakten även ramma en polisman.

När bilen till slut stannade försvann den 50-åriga kvinnan och de två barnen, tio och tolv år gamla, ut i mörkret. BIlens förare kunde gripas på platsen. 

– Med en temperatur väl under nollstrecket försökte kvinnan undkomma polisen, skriver polisen i Nordvästra Skåne på sin Facebook.

Temperaturen var några grader under noll och det snöade lätt. Kvinnan riskerade livet på sig själv och barnen när hon flydde med dem in i skogen.

Polismannen bar barnet på ryggen genom skogen

Tillsammans med ytterligare två hundpatruller kallades Django och hans förare in i jakten.

Polisen skriver på sin hemsida att kvinnan snart kunde spåras upp av Django men de två barnen var fortsatt borta.

Django fick snart upp spåret igen och efter en ny jakt, bland annat över en djup å, hittade Django och hans förare ett av barnen, tolvåringen.

Barnet satt uppkrupen och huttrade.

– Hundförarens radio hade tack vare vattnet vid detta lag lagt av varför han till slut inte såg någon annan lösning än att ta av sig den regnjacka han hade med sig och som var någorlunda torr och svepa in tolvåringen.

 

https://www.facebook.com/1023681694315092/posts/2593674500649129/

 

Polismannen tog barnet över ryggen och bar det ut ur skogen till väntande kolleger och sjukvårdspersonal.

Ytterligare något senare fick en annan polishund upp spåret efter tioåringen som då kunde räddas.

Polishundens känslighet: ”Som en fotbollsplan”

Chefen för polisens hundgrupp i nordvästra Skåne, Thomas Anderberg, berättar för Helsingborgs Dagblad hur Django och de andra polishundarna arbetade i den hårda miljön.

– De är tränade till att känna mänsklig vittring som avsöndras i marken när vi går där. Om människans känslighet är som en fingerborg är polishundens som en fotbollsplan.

Kvinnan är nu anhållen. Barnen är omhändertagna.

Polisen i Nordvästra Skåne hyllar både Django och de andra som deltog i insatsen.

Ett fantastiskt jobb av såväl hundar som hundförare som är väl värt att hyllas och som troligtvis inte haft samma "lyckliga" utgång utan dessa, skriver polisen på sin Facebooksida.

Kvinnan är nu anhållen. Barnen är omhändertagna.