Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polishunden Django attackerades med kniv

Django väntas vara helt återställd i höst.Foto: Polisen nordvästra Skåne

Polishunden Django skadades svårt i samband med ett uppdrag i förra veckan. 

Hunden – som länge svävade mellan liv och död – knivskars i buken. 

– Min hund tappade mycket blod under ilfarten till Djursjukhuset, säger hundföraren. 

Det var i fredags som polisen larmades till Ödmanssonsgatan i Landskrona efter att en knivbeväpnad man i 50-årsåldern uppträtt hotfullt och aggressivt.

En polis avlossade först ett varningsskott, därefter verkanseld med sitt tjänstevapen eftersom gärningsmannen hotade polispatrullen. 

Mannen träffades i benet och fördes till sjukhus. Han omhändertogs enligt Lagen om psykiatrisk tvångsvård. Dagen efter anhölls han. 

Fick skador i buken

I samband med händelsen skadades polishunden Django svårt efter att mannen gått till attack. 

Django fick skador i buken.

– Trots att Django blev knivskuren vägrade han att ge med sig utan försökte trots sina skador att oskadliggöra angriparen. Min hund tappade mycket blod under ilfarten till Djursjukhuset och svävade mellan liv och död under några timmar tills veterinärerna kunde stabilisera läget, berättar hundföraren som vill vara anonym på grund av hotbilden, enligt polisens Facebooksida.

"Taggad att ge buset en omgång"

Django opererades tre gånger, men verkar under omständigheterna må bra. Han har nu skrivits ut från sjukhuset och är på väg tillbaka.

För enligt prognosen kan polishunden jaga buset redan om några månader. 

- Django är hemma och vilar upp sig men väntas åter vara i tjänst i höst igen. Så är prognosen i alla fall men redan nu verkar faktiskt Django taggad att ge buset en omgång. Det är oerhört glädjande att se Djangos tillfrisknande även om han inte är helt återställd och jag är djupt tacksam till all personal på veterinärkliniken för deras insats, säger hundföraren till polisen i nordvästra Skånes Facebooksida. 

Fått stort stöd

En förundersökning är nu inledd och mannen i 50-årsåldern är misstänkt för grovt hot mot tjänsteman. 

Hundföraren vittnar nu om det stora stöd som getts efter händelsen.

- Vilket fantastiskt stöd jag fått av alla inom Polisen nordvästra Skåne och andra polisområden men även privatpersoner som fått reda på vad som hänt. Jag kan verkligen säga att polisen känns som en stor familj och jag vill verkligen tacka alla, både inom och utanför polisen för den stöttning jag och Django fått efter det som hände. Stort tack och man blir igen påmind om den "tunna blå linjen" mellan oss poliser och förövare vilket möter oss varje dag.