Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polishundar kan få leta knark på skånska skolor

Polishundar kan få leta knark på Kävlinges skolor.Foto: Colourbox

Det är på gång att polishundar ska söka efter knark på Kävlinges skolor.

Politikerna i utbildningsnämnden har enats över partigränserna om att skriva ett avtal med polisen om det.

– Det är ett förebyggande arbete, vi vill ge möjlighet för rektorerna på våra skolor att be polisen om hjälp att genomsöka skolan och utemiljön om det finns behov, säger Camilla Mårtensen ( L), ordförande i utbildningsnämnden, till Sydsvenskan.

Det är Socialdemokraterna som ligger bakom förslaget. Socialdemokraterna skrev i en motion förra året att skolorna ska vara frizoner från droger och pekade på statistik som visar att brotten minskar i Kävlinge kommun – förutom vad gäller narkotikarelaterade brott.

När förslaget kom upp i utbildningsnämnden i veckan så ställde sig alla partier bakom förslaget. Att polishundar söker efter narkotika på Kävlinges skolor är dock inget som kommer att ske regelbundet. Det måste finnas starka misstankar om droger på skolan för att polisen ska kunna göra sådana genomsökningar. 

Ärendet kommer att tas upp i kommunfullmäktige

Camilla Mårtensen poängterar för tidningen att det inte är någon särskild händelse på någon skola som har föranlett initiativet, utan att man vill öppna för en möjlighet.

Ärendet kommer att tas upp i kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut.