Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisfacket: Kritiken mot Reva är nyttig

MALMÖ. Kritikstormen mot Reva visar att rättssäkerhet och etik är viktigare för polisen än att "räkna pinnar" i effektivitetens namn. Det anser Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet.

– Jag ser det här som en kraftig reaktion mot den politik som regeringen för. Och jag är glad att debatten kommit upp. Den visar det vi länge sagt – att det viktigaste för medborgarna är att polisen arbetar rättssäkert och etiskt.

Från politikerhåll har det under lång tid varit hårt tryck på just effektiviteten och att mäta polisens arbete, till exempel i antal gjorda trafikkontroller och som nu inre utlänningskontroller i jakten på personer som ska utvisas ur Sverige.

Att människor organiserar sig för att varna för polisens kontroller har Lena Nitz inte någon synpunkt på – "det har folk alltid gjort och det kan de väl göra om de vill", resonerar hon.

De gränspoliser som arbetade med de kritiserade id-kontrollerna i Stockholms tunnelbana är lättade över att den insatsen har avbrutits, berättar hon.

– Nu jobbar de här poliserna med grov organiserad gränsöverskridande brottslighet som trafficking, det vill de mycket hellre arbeta med än vad de gjorde i tunnelbanan. Nu tittar man inte efter papperslösa på det specifika sätt som man gjorde där.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!