Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Poliser skadade efter upploppet

Bränder och stenkastning – flera poliser skadade i kaoset.
Flera poliser skadades i tumultet.
Foto: TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FRITZ SCHIBLI
Bilar brändes i Malmö i natt.
Foto: FRITZ SCHIBLI

13 personer misstänks för våldsamt upplopp efter fredagens kravaller i Malmö.

Ytterligare ett tiotal misstänks för störande av allmän ordning. Samtliga är nu på fri fot. Ett 20-tal bränder i samband med oroligheterna utreds av polis.

Flera poliser ska ha skadats i samband med upploppet. 

Rikspolischefen Anders Thornberg säger i ett uttalande att ”samhället måste sätta ner foten för att bryta utvecklingen”.

På fredagskvällen började ett upplopp i Malmö där deltagare blockerade Amiralsgatan vid Västra Kattarpsvägen och Scheelegatan genom att skjuta upp fyrverkerier och tända bengaler. Enligt polisen finns det ett samband med en koranbränning som skett tidigare under dagen i området. 

Upploppet eskalerade under kvällen mot natten och vid 20.45 gjorde folkmassan en rusning mot polisen som tvingade dem att backa, man kastade sten och ägg mot polisen och fotgrafer som var på plats, ropade slagord och ”Allah är stor”, tände eld på bildäck och bråte i korsningen. Vid klockan 21 hade det samlats över 300 personer. 

Gatan öppnade vid 02.30

Vid 23-tiden hade polisen motat tillbaka folkmassan mot Rosengård och klockan 02.30 var Amiralsgatan återigen öppen för trafik. 

Under kvällen och natten omhändertog polisen flera personer där några av dem var misstänkta för brott.

– Inga privatpersoner är skadade, men bland polisen är det några stycken som är lindrigt skadade, säger Patric Fors, polisens presstalesperson i region Syd. 

– 13 personer misstänks för våldsamt upplopp. Fem av dessa greps. Ytterligare ett tiotal misstänks för störande av den allmänna ordningen. Under lördagsmorgonen meddelade polisen att samtliga misstänkta har försatts på fri fot.

Polisen utreder ett 20-tal bränder i samband med fredagens oroligheter.

– Det är beklagligt att man riktar sin ilska mot myndigheterna, men den förstörelse och oro som kvällens och nattens upplopp inneburit har drabbat alla Malmöbor. Vi utreder nu de brott som har begåtts och arbetar för att vi ska ha en fortsatt lugn situation i Malmö, säger polismästaren Stefan Sintéus på polisens hemsida.

Under lördagen är Malmöpolisen på plats i området för att prata med folk och vara synliga. 

– Vi är på plats med patruller till fots på bland annat Rosengård, säger Patric Fors.

Rikspolischefen reagerar

Rikspolischefen Anders Thornberg reagerar på den senaste tidens grova våldsdåd med kopplingar till kriminella nätverk, skriver TT. I ett uttalande på polisens hemsida sägen han att ”samhället måste sätta ner foten för att bryta utvecklingen”.

Han nämner den senaste veckans två mord i Stockholm, den mördade tolvåringen i Botkyrka och de kriminella grupperingar som satt upp vägspärrar i Göteborg och kontrollerat fordon. Dessutom det våldsamma upploppet i Malmö på fredagen.

Thornberg konstaterar att det är ”ett tufft operativt läge” för polisen och att ”den vardag många poliser ställs inför när de går till jobbet just nu är oroande och väldigt slitsam”. Han vädjar därför till samhället att sluta upp bakom polisen.

”Även övriga goda krafter i samhället, allt från kommuntjänstemän och civilsamhället till rättsvårdande myndigheter och inte minst allmänheten, behöver fokusera för att möta nuläget”, säger rikspolischefen.

Se också:

Hundratals protesterade mot koranbränning i Malmö.
KVP:s Maria Rydhagen rapporterar från protesterna.
Stenkastning mot polis och upplopp efter koranbränning i Malmö.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!