Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens varning: Spärra dina barns Swish

Tjänsten lanserades 2012.
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Polisen uppmanar föräldrar att spärra sina barns Swishkonton för överföringar av höga belopp. 

Detta efter att ungdomar tvingats till att hjälpa internationella ligor att tvätta pengar. 

– Vi har 118 misstänkta i de här ärendena, säger Karin Lundqvist, chef för gruppen mot penningtvättning på polisen region Syd, till Sydsvenskan

De blir allt vanligare att kriminella nätverk använder bankappen Swish för att ”tvätta” pengar – göra olagliga medel lagliga.

Ofta är de som utför penningtvätten en ung person, mellan 15 och 25.

Nu uppmanar polisen i region Syd oroliga föräldrar att spärra sina ungdomars swishkonton för överföringar av höga belopp.

– Då kan man ju inte tvinga ungdomarna att ställa upp, säger Karin Lundqvist, chef för gruppen mot penningtvätt på polisen region Syd till Sydsvenskan.  

Ger löften om ersättning

Under hösten har Karin Lundqvist fungerat som samordnare för en satsning mot gränsöverskridande penningtvätt. Insatsen en del av ett europeiskt projekt som leds av Europol. 

Enligt Sydsvenskan sker penningtvätten framför allt genom unga målvakter i storstadsområdena. Totalt har extra resurser sats in på 47 ärenden, med 118 misstänkta gärningsmän, som nu utreds av bedrägerienheterna i de tre storstadsområdena samt Region Syds penningtvättgrupp. 

I samtliga ärenden har man använt sig av svenska bankkonton för att tvätta pengar – med eller utan kontoinnehavarens vetskap. 

I vissa fall använder man sig av hot för att få tillgång till ett konto. Men det finns också de fall där kriminella nätverk ger löften om ekonomisk ersättning för att få tillgång till kontot. 

– När vi pratar om unga kontomålvakter kan det också vara så att man kontaktar dem på ett köpcentrum, säger Lindqvist till Sydsvenskan

Är nära åtal 

17 personer har polisen än så länge lyckats gripa i samband med insatsen. Flera har även hämtats in för förhör och i ett fåtal fall är man nära åtal skriver Sydsvenskan

– Vi har kunnat komma åt ett antal av de organisatörer som vi ser finns i Sverige. Bara i Malmö har vi lyckats identifiera 4-5 personer som spelar en stor roll i detta, säger Karin Lundqvist till tidningen. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!