Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens varning: Så lurar bedragarna äldre

"Man har valt att rikta in sig på äldre", berättar Nils Norling på Malmöpolisen. Foto: Shutterstock / polisen
Nu vädjar polisen att fler träder fram och anmäler.Foto: Tomas LePrince / TT

Från mitten av oktober till början av november har sex äldre personer i västra Skåne drabbats av bedrägeriförsök via telefon.

Ett av försöken lyckades – och offret blev av med ett nästan sjusiffrigt belopp.

– Det är riktigt ful brottslighet, säger Nils Norling, Malmöpolisens pressinformatör, som nu berättar hur man kan undvika bedragarna.

Under torsdagsförmiddagen publicerade Malmöpolisen ett inlägg på sin Facebooksida där de varnade för en ny typ av bedragare – som sedan mitten av oktober har gett sig på Skånes äldre på ett ovanligt hänsynslöst vis.

Nils Norling, pressinformatör på Malmöpolisen, berättar att bedragarna arbetar på ett ovanligt hänsynslöst vis:

– Jag skulle tro att alla är över 70 år. Man har valt att rikta in sig på äldre. Det är riktigt ful brottslighet, säger han och fortsätter:

– Det är utstuderat. Man tänker att äldre inte har samma koll på teknik och hur man ska gå tillväga vid sådana här situationer. Då väljer man att utnyttja det.

Nils Norling, pressinformatör på Malmöpolisen.Foto: Polisen

Från Vellinge till Båstad

Nils Norling berättar att sex försök till bedrägeri har anmälts till polisen – och att ett av dem har lyckats:

– Då har bedragarna lyckats komma över en mycket stor summa pengar. Det är inte ett sjusiffrigt belopp, men inte långt därifrån.

Ovanstående offer ska enligt Nils Norling ha bott i Vellinge – och enligt Helsingborgs Dagblad har bedragarna gett sig på offer bosatta i allt från ovanstående ort till Båstad.

Nils Norling berättar nu mer om bedragarna – som ska tala mycket god svenska – och hur deras utstuderade tillvägagångssätt ser ut.

Personen på bilden har ingenting med artikeln att göra.Foto: Shutterstock

Bedragarnas hänsynslösa metod

– Man uppger att man ringer från polisens bedrägeriavdelning eller liknande. Sedan säger man att personens bank kommer ta kontakt med en, berättar han och fortsätter:

– Samtidigt ringer en som säger att de är från banken.

Enligt polisens inlägg på Facebook uppger bedragarna – som alltså låtsas att de är från polisen eller en bank – att någon i Thailand försökt ta ut eller överföra pengar från ens konto. 

– Vare sig vi eller någon av de här bankerna ringer på det här sättet. Vi skulle aldrig ringa och be om bankuppgifter eller andra uppgifter som ger tillgång till ett konto, berättar Nils Norling.

Nu vädjar polisen att fler träder fram och anmäler.Foto: Tomas LePrince / TT

Så undviker du att bli lurad

Nu berättar Nils Norling hur man bör göra för att undvika att bli lurad:

– Man ber om att få ringa tillbaka. Sedan ringer man polisen på 114 14 eller den aktuella bankens växel för att kunna verifiera att personen är den som den utger sig för att vara.

Nils Norling berättar att bedragarna gör sig skyldiga till ett flertal brott i och med samtalen:

– Förutom bedrägeri handlar det i samtliga fall även om föregivande av allmän ställning, säger han.

Ovanstående brottsrubricering handlar om att den misstänkta på falska grunder utger sig för att vara från en myndighet av något slag:

– Det kan vara att man säger att man är från Kronofogden eller Skatteverket. I det här fallet är det att man ringer från polisen, säger Nils Norling.

Polisen uppmanar till anmälan

Nils Norling berättar nu om hur man arbetar för att få fast bedragarna:

– Vi arbetar i förstaläget med att samla information. Allt tyder på att det rör sig om samma personer. I övrigt ska vi se om vi kan spåra de här samtalen, säger han.

Samtidigt misstänker man att det finns ett stort mörkertal – och nu vädjar polisen att fler drabbades ska kliva fram:

– Jag uppmanar att de kontaktar oss och anmäler. Ju mer information vi får, desto större chans har vi att komma vidare i utredningen, säger Nils Norling, pressinformatör på Malmöpolisen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!