Polisens varning på Facebook för äldrerån

I torsdag lurade sig en okänd man in i ett äldre pars hem i Helsingborg och försvann sedan med både smycken och kontanter. Nu uppmanar polisen allmänheten att aldrig släppa inte okända. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Åke Thim
Polisen i nordvästra Skåne varnar för nya äldrerån.
Foto: Skärmdump

Polisen fortsätter att varna för fräcka äldrerånare.

Nyligen fick ett Helsingborgspar besök av en främmande man som ville komma in för att anteckna ett telefonnummer – kort därefter försvann han med parets pengar och smycken.

– Öppna inte dörren och släpp framför allt inte in någon okänd, säger Magnus Lörd, inre befäl vid Helsingborgspolisen.

Tidigare i sommar varnade polisen för en våg av falska "vattenkontrollanter" som ringde på hos äldre.

Bara i Malmöområdet fick polisen in ett antal anmälningar där rånarna använt sig av det så kallade vattentricket och sedan försvunnit med offrens smycken.

Men nu går polisen ut med en ny varning.

Den här gången är det polisen i nordvästra Skåne som via sin Facebook-sida vill uppmärksamma allmänheten om att äldrerånare är i farten igen.

I inlägget beskrivs ett särskilt fall som ska ha inträffat under torsdagskvällen. Ett äldre par i Helsingborg fick då påhälsning av en man i 30-årsåldern som sa sig vilja lämna en mobiltelefon till grannen.

– Kan jag bara få komma in och anteckna ett telefonnummer, ska mannen ha frågat och blivit insläppt.

Polisen: Släpp inte in någon

Men paret ska snart ha anat ugglor i mossen och bett den okända mannen att lämna deras bostad. Mannen uppges ha följt uppmaningen utan några omskrivningar, men med sig från besöket ska han även ha fått med sig diverse smycken och kontanter.

Magnus Lörd som är inre befäl vid Helsingborgspolisen säger sig inte känna till det aktuella ärendet, men säger att äldrerån inte hör till ovanligheten.

– Tyvärr kommer det och går lite i omgångar, säger han.

Hans uppmaning är därför att aldrig öppna dörren och definitivt inte släppa in någon okänd över tröskeln utan direkt stänga och låsa om sig.

– Och blir man utsatt ska man förstås ringa och tipsa polisen, säger Magnus Lörd.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!