Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varning: "Hantverkare" härjar nu i Sydsverige

Foto: SHUTTERSTOCK
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Under veckan har flera fall av hotfulla hantverkare uppmärksammats i Malmö. Nu går polisen ut med en varning för de falska hantverkarna som varje vår gäckar villaägare.

– Det är stor risk att de kommer besöka fler familjer i Malmö med omnejd, säger Fredrik Bratt, presstalesperson på polisen.

Det är inte första gången polisen varnar för påstridiga och falska hantverkare. Varje sommarsäsong rapporteras en uppsjö av fall runt om i Sverige av personer som har lurats eller nästan lurats av falska hantverkare. Tillvägagångssättet varierar men har liknande drag. Ofta rör det sig om ett par personer som åker runt till villaägare och erbjuder sina tjänster – ofta billig asfaltläggning, takläggning eller "obligatorisk" sotning.

Nu går polisen ut med en varning efter att två larm om sådana händelser inkommit på kort tid i Malmö, under fredagen drabbades en familj på Djupadal i Malmö. 

– I detta fall kommer det takläggare och frågar om de ska utföra arbete och helt plötsligt befinner de sig uppe på taket och börjar, trots att folk säger emot, säger Fredrik Bratt, presstalesman på polisens ledningscentral.

Familjen uppfattade situationen som hotfull. Det rörde sig om 5-6 engelsktalande hantverkare som på ett påstridigt sätt erbjöd sig att reparera hustaket. Eftersom att familjens beskrivning av händelsen stämde väl in på ett beteende som polisen känner igen, valde de att gå ut med en varning.

"Solklart beteende"

– Det är ett ganska solklart tydligt beteende. De är väldigt hotfulla, storväxta personer som kommer fram och kräver pengar. Ofta går de på folk som har lite svårare att säga nej. Varje vår och sommar dyker den här typen av fall upp. Framför allt på våren. Det handlar om alla former av hantverk, säger Fredrik Bratt.

Fredrik Bratt berättar att situationen kan upplevas som väldigt hotfull många inte vet hur de ska hantera situationen.

– Många känner sig utelämnade men om man tackar nej och personerna vägrar lämna tomten så ska man kontakta oss. Så fort situationen känns obehaglig så ska man ringa polisen. Det här rör sig om olaga intrång, hemfridsbrott och kanske hot, säger Fredrik Bratt.

Fler fall i Malmö

Även tidigare i veckan, under torsdagsförmiddagen fick polisen in ett fall om personer som erbjudit en man olika typer av tjänster. De ska ha rört sig i en vit skåpbil kring Norra Hyllievägen, enligt 24malmö.

– De åker omkring i skåpbilar, ofta brittisk-registrerade, i villa- och radhusområden och erbjuder sina tjänster. Det kan vara takläggning, asfaltera uppfarten, fixa något i trädgården eller med stuprännor, säger Lars Förstell, presstalesperson på Malmöpolisen, till 24malmö.

Ibland händer det att personer tackar ja till arbetet, efter löften om att det ska utföras för en billig peng. Det kan leda till att villaägarna istället hamnar i en härva av problem, där mer och mer pengar krävs eller arbetet är av dålig kvalité. 

"Ta inte första billiga alternativet"

Polisen vill vara tydliga med att om man ingår ett avtal där båda parter är överens så ligger ärendet inte lägre på polisens bord. Då handlar det om civilrätt och utsatta måste själva ta fuskarbete till domstol.

– Man ska inte välja första billiga alternativet utan tänka sig för. Dessutom ska man vara uppmärksam på det här beteendet och kontakta oss om man känner sig lurad eller hotad, säger Fredrik Bratt.

Fredrik Bratt berättar att polisen vid flera tillfällen har lyckats gripa personer, vid tillfällen stora grupper, men att brotten fortsätter.

– Man ska inte gå med på något man inte vill. Det uppstår alltid en diskussion om vad som bestämdes och folk betalar eftersom det är obehagligt, säger Fredrik Bratt.

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Så skyddar du dig mot oseriösa hantverkare

√ Lita på din magkänsla, är det för bra för att vara sant eller känns det misstänksamt så tacka nej.

√ Undvik dialog om du har misstankar – säg nej tack och stäng dörren, annars är de skickliga på att övertala dig.

√ Om man vill att ett jobb ska utföras, ta ID-handlingar på hantverkarna och se till att du kan företagets organisationsnummer.

√ Betala inte i förskott utan först när du är nöjd med arbetet som helhet.

√ Betala inte kontakt utan till ett företagskonto. 

√ Kontrollera om f-skattsedel finns via Skatteverket. Kontrollera även via Bolagsverket att företaget existerar på riktigt.

√ Är du osäker på vad det är för företag – begär referenser på företaget och tidigare utförda arbeten.

√ Kontrollera telefonumret så att det går till en abbonent och inte till ett oregistrerat kontaktkort.

√ Teckna ett skriftligt avtal om vad som ska utföras och vad det ska kosta. Annars kan det blir svårt att få rätt om ord står mot ord i eventuell tvist.