Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens varning: Falska barnbarn slår till mot äldre

Calle Persson, pressinformatör vid polisen.Foto: Anna Hermansson
Polisen varnar för nya åldringsbrott den sista tiden.Foto: Colourbox

Åldringsbedragarna fortsätter hitta olika metoder för att lura av äldre personer på pengar.

Via sin hemsida varnar nu polisen för flera nya fall där bedragarna bland annat utger sig för att vara barnbarn till sina offer.

– Vi har sett en ökning den senaste veckan, säger Calle Persson, pressinformatör vid polisen.

Enligt polisen är det framför allt två olika metoder som åldringsbedragarna i södra Sverige använt sig av den sista tiden. 

Det handlar dels om bedragare som ringer upp äldre och hävdar att det finns obetalda fakturor eller lån som måste betalas tillbaka. Andra gånger hävdar bedragarna att de är barnbarn till sina offer och behöver hjälp med en kontantinsats till ett lägenhetsköp.

– De falska barnbarnen förekommer med jämna mellanrum. I några fall hävdar de att de inte kan hämta pengarna själva utan måste skicka en kompis. Det är för att minska risken för att den äldre ska se att det inte är deras barnbarn som kommer, berättar Calle Persson vid polisen i region syd.

Det har även förekommit fall där de falska barnbarnen utger sig för att behöva ekonomisk hjälp eftersom deras föräldrar hamnat på sjukhus. 

”Använder sig ofta av bulvaner” 

Framför allt har polisen fått rapporter och anmälningar om nya åldringsbrott den senaste veckan.

Polisens misstanke är att flera av fallen hör samman, berättar Calle Persson. 

– Det var fyra stycken som greps i början av veckan men bedrägerierna har ändå fortsatt. Det tyder på att flera konstellationer är i gång, säger han. 

Vid några tillfällen har äldre brottsoffer fört över pengar via banköverföringar till bedragarna. Överföringarna går att spåra – men det löser sällan hela problemet.

– Bedragarna använder sig ofta av bulvaner. Det är sällan huvudgärningsmännen själva som går hem till äldre för att hämta kontanter och smycken eller som får in pengar på banken, säger Calle Persson. 

Kan bulvanerna helt enkelt vara personer som är beredda att ta smällen om de åker fast?

– Ja, så kan det vara. Det kan handla om att de får en viss summa för att tackla den risken. Så lyckas huvudgärningsmännen distansera sig från brottet.

”Ring polisen direkt” 

Polisen har på sin hemsida tagit fram en lista över sätt att skydda sig mot falska telefonsamtal och mot åldringsbedragare. Det handlar framför allt om att aldrig lämna ut kontonummer eller andra känsla uppgifter.

Dessutom ska man aldrig använda sin bankdosa eller Bank-ID på uppmaning av någon annan.

– Om man blir utsatt ska man kontakta polisen så snabbt som möjligt. Om man får ett telefonsamtal och anar onåd ska man lägga på luren och höra av sig till anhöriga eller polisen direkt, säger Calle Persson.

 

LÄS MER: Poliser i uppror: Tvingas lägga ned åldringsbrott

SE FLER NYHETER: Madsens flykt från fängelset

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!