Emil Rittbo var 6 år när en bankrånare sköt honom. Emil i passagerarsätet i sin pappas bil. Foto: PrivatEmil Rittbo var 6 år när en bankrånare sköt honom. Emil i passagerarsätet i sin pappas bil. Foto: Privat
Emil Rittbo var 6 år när en bankrånare sköt honom. Emil i passagerarsätet i sin pappas bil. Foto: Privat
På den det här flygfotot kan man se var rånarna övergav rånarbilen, en vit BMW. Foto: Efterlyst/TV3På den det här flygfotot kan man se var rånarna övergav rånarbilen, en vit BMW. Foto: Efterlyst/TV3
På den det här flygfotot kan man se var rånarna övergav rånarbilen, en vit BMW. Foto: Efterlyst/TV3
Kriminalkommissarie Börje Sjöholm vädjar i kommande avsnittet av Efterlyst i TV# till samvetet hos de som vet vem som mördade Emil, 6 år, för 22 år sedan. Foto: Tomas LeprinceKriminalkommissarie Börje Sjöholm vädjar i kommande avsnittet av Efterlyst i TV# till samvetet hos de som vet vem som mördade Emil, 6 år, för 22 år sedan. Foto: Tomas Leprince
Kriminalkommissarie Börje Sjöholm vädjar i kommande avsnittet av Efterlyst i TV# till samvetet hos de som vet vem som mördade Emil, 6 år, för 22 år sedan. Foto: Tomas Leprince

Polisens vädjan: Vem mördade Emil, 6 år?

Publicerad

Kriminalkommissarie Börje Sjöholm gör i kommande avsnittet av TV8:s Efterlyst en känslomässigt stark vädjan till kriminella. Han vill ha deras hjälp att avslöja vem som sköt ihjäl Emil Rittbo, 6, för 22 år sedan.

– Vi pratar om mord på en 6-årig pojke som inte gjort något ont i världen. Det måste svida i själen även på den mest förhärdade brottslingen, säger han i TV8:s Efterlyst.

Det olösta mordet på Emil Rittbo är ett av flera fall som Börje Sjöholm och hans utredare i Polisregion Syds Kalla Fall-grupp arbetat med under lång tid.

Efterlyst har gjort flera reportage om mordet. Det första 1994 där Emils pappa med tårar i ögonen berättar om sorgen.

Hans son sköts ihjäl den 9 december 1993 efter att tre maskerade rånare först rånat Färs och Frostas Sparbank i Hörby och sedan körde vidare med sin stulna vita BMW till dåvarande Föreningsbanken i Hörby.

Där kolliderade de med Emil Rittbos pappas nya SAAB. Pappan körde efter rånarnas bil. Biljakten upphörde när rånarbilen stannade och en av rånarna klev ut och sköt mot Rittbos bil. En kula träffade Emil som satt i passagerarsätet bredvid sin pappa.

Misstänkt gripen

Kvällsposten avslöjade förra året att en 57-årig man, tidigare bosatt i Helsingborg, anhållits misstänkt för mordet på Emil Rittbo. Den mannen har enligt flera källor som Kvällsposten talat med funnits med i utredningen under lång tid. Han bor numera inte i nordvästra Skåne. 57-åringen flyttade för flera år sedan till annan ort. Han greps och anhölls i Stockholm.

Där förhördes han under flera dagar.

Kall Fall-gruppen hade uppenbarligen ett omfattande material. Förhören blev långa och ingående. I botten fanns ett tips som Börje Sjöholm i en intervju med Kvällsposten beskrivit som "specifikt". Han har också tydligt sagt att mordutredarna är övertygade om att det finns personer i kretsen kring på den tiden aktiva bankrånare som känner till namnen på rånarna

57-åringen var under förhören oförstående till misstankarna som riktas mot honom.

– Jag varken kan eller vill säga särskilt mycket. Men min klient förnekar all kännedom om det som läggs honom till last, sade hans förvarsadvokat, Lars Engstrand, till Kvällsposten.

Gripandet av 57-åringen skedde efter att Kall Fall-gruppen genomfört ett stort antal förhör med personer som utredarna av olika skäl ansåg kunna ha information om bankrånen i Hörby. Men 57-åringen blev aldrig begärd häktad av åklagaren. Utredarna kom inte tillräckligt långt.

Nya förhör inom kort

Men förhören med 57-åringen är inte avslutade. Han är fortfarande misstänkt.

– Vi ska hålla nya förhör med honom inom kort, säger Börje Sjöholm.

Taktiken som Kall Fall-gruppen tycks använda är en metod som på sikt kan bära frukt.

I botten har polisen vittnen från händelserna i Hörby 1993. Sedan tillkommer de kriminaltekniska bevisen och slutligen så har man talat med en stor mängd personer som berättat antingen lite eller mycket som tillsammans bildar en kedja av händelser.

Det som följde när 57-åringen anhölls är rutin. 57-åringen har konfronterats med delar av detta material, fått frågor om vad han till exempel befann sig vid vissa tidpunkter och fått lämna förklaringar.

Vem vill skydda en barnamördare?

Inför det kommande förhöret har utredarna kontrollerat hans svar med information som finns i utredningsmaterialet men också eventuellt nya information som man tagit fram.

57-åringens svar eller brist på vettiga förklaringar kan bli avgörande för vart utredningen landar.

Men Börje Sjöholms utspel i TV8:s program på måndag kväll kl 21 kan ändra förutsättningarna.

Hans känslomässigt starka vädjan sker inte av en slump. Utredarna är väl medvetna om att det finns personer som har information som kan leda till att den som mördade Emil slutligen avslöjas och åtalas.

Den rutinerade kriminalkommissarien ställer egentligen en fråga till tungt kriminella, eller snarare en gång aktiva bankrånarna.

Frågan är tydlig - vill de fortsätta skydda en barnamördare?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag