Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisens vädjan: Vem är den döde mannen?

Polisen släpper nu bilder av sin ansiktsrekonstruktion för att få in tips om vem den döda mannen kan vara.
Foto: Polisen

Under en skogspromenad i Laholm upptäckte paret plötsligt kvarlevorna av en människa. 

Två år senare vet polisen fortfarande inte vem den döde mannen är – men de misstänker att han mördats. 

Nu har polisen gjort en ansiktsrekonstruktion och vädjar till allmänheten för att få svar på sin fråga: 

Vem är mannen? 

Under de två åren som gått sedan kroppen hittats har polisen jobbat hårt för att ta reda på den döde mannens identitet. 

De har sökt i olika länders DNA-register, kartlagt mannens skador och gått igenom alla anmälningar om försvunna personer i Sverige. 

Men polisen har inte lyckats identifiera mannen. 

– Vi har gjort efterlysningar med DNA-profil till 50 och 60 länder, men inte fått något resultat, säger Lars-Gunnar Perlinger, vid dödsfallsgruppen i polisområde Halland.

Kroppen hittades i ett skogsområde i Hällede i Laholms kommun den 25 januari 2020. Polisen inledde kort därefter en förundersökning om mord. 

– Det är svårt att säga exakt hur han dog eftersom kroppen ser ut som den gör. Men den är utsatt för våldsbrott, det har vi kunnat fastställa. Det såg vi direkt. 

Plastkopian av kraniet, som skrevs ut med en 3D-skrivare.
Foto: Polisen

Anlitade arkeolog och konstnär 

Polisen har gjort flera undersökningar av mannens kvarlevor, som har visat att han föddes utanför Skandinavien i mitten av 1980-talet. Undersökningen av mannens tänder visar att hans tandarbeten kan ha gjorts i Östeuropa.

– Enligt analyserna var mannen mellan 30 och 40 år när han dog, och cirka 1,75 till 1,80 meter lång. Han har avlidit någon gång efter 2015 men spår på platsen visar att han har lagts där på sommaren eller hösten 2019. Detta kan betyda att brottet skett på en annan plats än där kroppen hittades, säger Lars-Gunnar Perlinger i ett pressmeddelande. 

Förra året bestämde sig polisen för att anlita arkeologen och konstnären Oscar Nilsson för att göra en rekonstruktion av mannens ansikte. Med hjälp av lera bygger han upp ansikten på kopior av människors kranium. 

Oscar Nilsson rekonstruerar den döde mannens ansikte i lera.
Foto: Polisen

Oscar Nilsson har tidigare återskapat ansiktet på Bockstensmannen i Varberg och på dödsoffer från Vasaskeppet.

Det här är andra gången Oscar Nilsson gör ett uppdrag för polisen.

– Jag skulpterar cirka 17 till 18 olika muskelgrupper i ansiktet. Det finns många fler, men jag rekonstruerar de som anses vara väsentliga för en rekonstruktion. Efter att jag har fått fram muskulaturen fyller jag på med lera för att återskapa huden, säger han i pressmeddelandet. 

Känner man igen mannen ska man kontakta polisen på 114 14.
Foto: Polisen
Mannen tros vara född i mitten av 80-talet.
Foto: Polisen

I förra året blev rekonstruktionen klar. Sedan dess har de skickats ut på en ny sökning i flera länder utan resultat. Nu väljer polisen att vädja till allmänheten om tips. 

Den som som känner igen mannen eller har andra uppgifter som kan föra polisens utredning framåt uppmanas kontakta polisen på 114 14. 

– Jag hoppas verkligen att vi kan då en identitet på mannen så att vi kan jobba vidare, säger Lars-Gunnar Perlinger.