Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens vädjan: Sprid inte rykten om ”fårmorden”

Totalt 1,5 miljoner brott i Sverige.
Tio döda får hittades på midsommarafton i Perstorp i Skåne. Sedan dess har en mängd olika uppgifter spritts på sociala medier.Foto: Polisen
”Det förekommer just nu massor av felaktiga uppgifter i sociala medier. Därför valde vi att publicera inlägget”, säger Richard Glantz vid polisen nordvästra Skåne.Foto: STEFAN LINDBLOM / KVP

På midsommarafton hittades ett antal döda får på kommunens mark i Perstorp i Skåne.

Sedan dess har en mängd felaktiga uppgifter spritts i sociala medier – och nu går polisen ut på Facebook.

– Det förekommer just nu massor av felaktiga uppgifter i sociala medier. Därför valde vi att publicera inlägget, säger Richard Glantz vid polisen nordvästra Skåne.

Det var på midsommarafton som den makabra upptäckten gjordes. Ett antal döda får hittades på kommunal mark i Perstorps kommun.

”Det handlar om ett tiotal djur som troligtvis misstänkts ha dumpats på plats som slaktavfall. De avlidna djuren ligger i ett friluftsområde som allmänheten har tillträde till”, skriver polisen i nordvästra Skåne på sin Facebooksida.

Fallet är rubricerat som brott mot djurskyddslagen alternativt brott mot lagen mot foder och animaliska biprodukter, uppger polisen.

Polisen: Vi utreder händelsen

Det finns vittnen som sett när slaktavfallet dumpades och en man i 50-årsåldern är misstänkt för brottet. Förundersökning är aktiv och utredningsarbete pågår, enligt polisen.

– Första steget är att vi uppmärksammas på att något hänt. Nu ska det utredas vidare, säger Åsa Emanuelsson, talesperson vid polisens nordvästra Skåne.

Samtidigt sprids uppgifter på sociala medier, bland annat om att fåren ”mördats” på fyndplatsen av ett stort antal personer och att polisen struntar i att utreda saken. 

Nu går polisen i nordvästra Skåne ut med en uppmaning om att inte sprida information om händelsen som inte stämmer.

”Så bra att ni berättar hur det verkligen är?”

”Vi ber också allmänheten att inte sprida vidare felaktiga och obekräftade uppgifter i exempelvis sociala medier”, skriver polisen på Facebook.

– Det förekommer just nu massor av felaktiga uppgifter i sociala medier. Därför valde vi att publicera inlägget, säger Richard Glantz vid polisen nordvästra Skåne.

Polisen har fått ta emot ett antal oroliga samtal från allmänheten efter att ryktesspridningen startade.

– Man undrar vad som är sant, om sådant här verkligen händer, säger Richard Glantz.

Facebookinlägget delades snabbt över 200 gånger och i kommentarerna finns olika reaktioner.

– Någon skriver ”så bra att ni går ut och berättar hur det verkligen är”. Andra frågar om man verkligen kan lita på polisen.

Polisen i nordvästra Skåne jobbar sedan länge aktivt med sociala medier.

– Vi tycker det är bra att gå ut och berätta vad vi vet, säger Richard Glantz.