Foto: / BILDBYRÅN
 Foto: / BILDBYRÅN

Polisens vädjan: Misstänkt bil har synts vid äldrestölder

Publicerad

På flera platser i Blekinge och Kalmar län har det varit försök till grova stölder den senaste tiden.

Tjuvarna riktar in sig på äldre personer – och oftast är det kvinnor som varit gärningspersoner.

Nu vädjar polisen om hjälp efter att samma bil setts på flera brottsplatser.

Det är på polisens hemsida som vädjan nu går ut till allmänheten. Bakgrunden är att både Blekinge och Kalmar län har drabbats av flera grova stöldförsök hos äldre personer den senaste tiden.

Enligt polisens meddelande handlar det ofta om kvinnor som är gärningspersoner. Genom att knacka på hos äldre och hävda att de kommer från hemtjänsten eller sjukvården har de lurat sig in i bostäderna. Där har det stulits bland annat smycken.

Förutom stölderna är det i efterhand en mycket traumatisk upplevelse för de äldre som har blivit lurade av bedragarna.

Polisens spår: Silvrig bil

Exakt hur många som har utsatts för bedragarna är okänt. I flera fall ska de ha misslyckats.

Stölderna har dock uteslutande skett i Blekinge och Kalmar län och nu är polisen mycket angelägen om att få in tips om bedragarna för att kunna sätta stopp för stölderna.

Polisen vill att allmänheten håller koll på en silvrig bil, av sedanmodell, som har utländska registreringsskyltar. Bilen har iakttagits i samband med flera av de misstänkta brotten och om man har ett tips som man tror kan hjälpa polisen, ombeds man att kontakta dem på 114 14.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag