Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisens vädjan inför resan: Läs detta först!

Skydda dig mot inbrott i jul och nyår med polisens tips. Foto: SHUTTERSTOCK

Jul- och nyårshelgerna stundar och då är det resdags för många.

Det innebär även att risken för inbrott ökar, vilket har gjort att Skånepolisen nu vill ge tips hur du kan göra för att minska risken.

"Tillfället gör tjuven" sägs det ju ibland.

Och när det nu vankas jul- och nyårsledigheter för många, betyder ju det också att en hel del lägenheter och villor står tomma - då folk reser bort över de röda helgerna.

"Det innebär tyvärr "julafton" för de kriminella som drar nytta av att många bostäder tillfälligt står tomma", skriver polisen i nordvästra Skåne i ett Facebook-inlägg där de vädjar till sina följare: "PÅ JUL- OCH NYÅRSRESA? LÄS DETTA FÖRST!"

I inlägget listar polisens utredare av bostadsinbrott sina fem bästa tips, så att du mimimerar risken för att drabbas av inbrott.

Polisens tips för att slippa inbrott:

(Från Polisen i nordvästra Skånes Facebook-sida)

1. Det absolut bästa är att göra upp med någon person att titta till din bostad under tiden du/ni är borta. Exempelvis en granne kan se till att det är upptrampat vid eventuellt snötäcke och att allt står rätt till vid hus och på tomt. Tänk på att vidaresända eller lagra post och att brevlådan ska vittjas. Tillsynen bör ske dagligen!

2. Snåla inte med belysningen! Låt det vara tänt och använd olika timers för att förvirra för tjuvarna. Dagens elpriser och lågenergibelysning öppnar upp för kreativa lösningar i hemmet.

3. Om du har ekonomisk möjlighet: skaffa ett larm med tillkopplad larmcentral. Det gör bland annat att skadegörelsen av kriminella vid genomsök av bostaden kan begränsas eftersom larmet ljuder.

4. Skaffa gärna en kamera-app med kameror i hemmet. Då kan du ha koll på din bostad och ringa 112 vid inbrott.

5. DNA-märkning är en, för Sverige, relativt ny teknik vilket innebär att det går att spåra stöldgods med hjälp av DNA-märkning och UV-ljus. Det rekommenderas eftersom det underlättar betydligt att hitta rättmätiga ägare i våra utredningar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!