Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisens vädjan: Hjälp oss att lösa 15 mord

Polisens Kalla fall-grupp i Malmö släpper nu namn och bild på 15 mordoffer. Ett av dessa är Peter Ivarsson, 23, som hittades mördad och dumpad i en sjö. Foto: OKÄND
Ett annat fall som tas upp är mordet på Mats Larsson i Viken. Foto: OKÄND
Mats Larsson hittades mördad på midsommarafton 2011. Polisen gjorde en grundlig utredning men hans mördare är fortfarande på fri fot. Foto: NICLAS TILOSIUS

Polisens Kalla fall-grupp i Malmö släpper nu namn och bild på 15 mordoffer. 

Ett av dessa är Peter Ivarsson, 23, som hittades mördad och dumpad i en sjö i Karlskrona. Ett mord där en man dömdes, men senare friades.

– Vi hoppas på att få in information som kan leda vidare, säger Bo Lundqvist, chef för Kalla fall-gruppen.

Peter Ivarsson hittades mördad i Fabbesjön i Karlskrona i augusti 2011. En man i Peter Ivarssons bekantskapskrets greps misstänkt för mordet och erkände det senare under förhör. 

Han dömdes av tingsrätten men hovrätten friade honom efter att erkännandet tagits tillbaka. 

– Det känns väldigt skönt. Bevisningen mot min klient har varit minst sagt bristfällig, sa mannens försvarare Christer Holmqvist då. 

Minnesstund för mördade Peter Ivarsson strax efter att han hade hittats död i Fabbesjön i Karlskrona. Foto: SARA STRANDLUND

15 olösta mordfall

Men nu hoppas polisens Kalla fall-grupp kunna lösa mordet på Peter Ivarsson. De går ut med information om detta och 14 andra ouppklarade mord från olika håll i Sydsverige. Utredarna vill ha in tips från allmänheten för att kunna komma vidare i utredningarna.

Varför tar ni upp mordet på Peter Ivarsson i Karlskrona?

– Vi hoppas på att få in information som kan leda vidare. Det har bedrivits en förundersökning som ledde till åtal som gillades i tingsrätten men som senare överklagades ogillades i hovrätten. Ogillandet gör att vi har ett ouppklarat fall, då är det vårt ansvar att driva denna utredningen vidare, säger Bo Lundqvist och fortsätter:

– Det kan vara en annan annan gärningsman eller andra gärningsmän, det kan också vara den man som utpekats.

Att Peter Ivarsson-fallet kommer upp just nu har ingen särskild orsak, uppger han. Fallen tas upp i kronologisk ordning.

Bo Lundqvist är chef för polisens Kalla fall-grupp i Malmö. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Peter Ivarssons pappa: ”Jättebra”

SVT Nyheter Blekinge har pratat med Peter Ivarssons pappa Inge Pettersson. Han välkomnar Kalla fall-gruppens initiativ. 

– Det känns jättebra. Vi tycker inte att det har varit utrett ordentligt, och det är mycket som har missats. Jag hoppas det här kan leda till ett åtal och en fällande dom, säger Inge Petersson.

Dagens publicering är tredje gången som polisen går ut och ber om hjälp. Resultatet har varit överväldigande.

– Vi är väldigt positiva, jag höll på att säga positivt överraskade. Vi trodde att vi skulle få in bra information och det har vi också fått. Jag vill särskilt trycka på att vi har fått användbar information i ärenden som vi normalt inte får in information i, säger Bo Lundqvist.

Hur många av de här fallen kommer vara lösta om ett år?

- Det är svårt för mig att säga och jag vill inte sätta någon siffra. Löser vi något så är det fantastiskt bra. Skulle vi inte lösa något så kommer vi fortfarande ha betydelse för framtiden, säger kommissarie Bo Lundqvist.

 

HÄR ÄR POLISENS 15 OLÖSTA MORDFALL

Vid lunchtid onsdagen den 11 maj 2011 hittades Adem Hadzic liggandes på marken på parkeringsplatsen vid idylliska Sibbarps kallbadhus i Malmö. Foto: Polisen

Adem Hadzic, 36 år

Vid lunchtid onsdagen den 11 maj 2011 hittades Adem Hadzic liggandes på marken på parkeringsplatsen vid idylliska Sibbarps kallbadhus i Malmö. Han var skottskadad och avled på platsen till följd av sina skador. Enligt polisen finns det iakttagelser om en man som i anslutning till skottlossningen har setts springa på Strandgatan, Möllerörsgränd och Runebergsgatan.

Almir Dedic sköts till döds i ett garage. Foto: Polisen

Almir Dedic, 33 år.

Strax innan midnatt söndagen den 9 december 2007 skulle Almir Dedic, 33, parkera sin bil i sitt garage på Bennets väg i Malmö. Då blev han skjuten till döds. Polis och ambulans beordrades till platsen där de hittade Almir Dedic medvetslös. Han avled under ambulansfärden till sjukhuset.

Mehmet Tas hittades död i sin bostad. Foto: Polisen

Mehmet Tas, 55 år

Torsdagen den 7 februari 2008, strax innan klockan 13.00, var Mehmet Tas i telefonkontakt med en vän. Det är det sista kända livstecknet från honom. 23 timmar senare hittades han död i sin bostad Serenadgatan i Malmö av en anhörig. Den rättsmedicinska obduktionen fastställde att Mehmet hade blivit skjuten och att han avlidit till följd av detta. 

Mevlur Kupa sköts till döds utanför en hamburgerrestaurang på Stortorget i Malmö. Foto: Polisen

Mevlur Kupa, 26 år

Klockan var strax över tre natten till söndagen den 31 januari 2010 då Mevlur Kupa sköts till döds utanför en hamburgerrestaurang på Stortorget i Malmö. Det var en polispatrull som stod utanför en nattklubb i närheten som hörde skottlossning. Patrullen körde mot den plats där ljudet kommit från och möttes av en man som vinkade och pekade i riktning mot en parkeringsplats. På parkeringsplatsen låg Mevlur Kupa svårt skadad. Han avled senare under natten på Malmös Universitetssjukhus. En edare för ett av Malmös kriminella gäng greps senare misstänkt för mordet på Stortorget i Malmö men kunde inte fällas. 

Mwaka ”Rossi” Kalula svårt skadad på marken intill en parkering. Foto: Polisen

Mwaka ”Rossi” Kalula, 26 år

Strax innan midnatt måndagen den 6 oktober 2008 fick polisen flera larm gällande en skottlossning på Östra Kristinelundsvägen i Malmö. När den första polispatrullen kom till platsen hittade de 26-årga Mwaka ”Rossi” Kalula svårt skadad. Han låg på marken intill en parkering. Ambulans förde ”Rossi” till sjukhuset men hans liv gick inte att rädda, han avled senare under natten. Ett flertal personer har angett för polisen att de i direkt anslutning till skottlossningen såg en man springa från platsen i riktning mot Rönneholmsparken.

Navid Mosavi hittades ihjälskjuten på Lantmannagatan. Foto: Polisen

Navid Mosavi, 24 år

24-årige Navid Mosavi hittades ihjälskjuten på Lantmannagatan sent på kvällen den 1 februari 2008. Enligt vittnesmål skedde skottlossningen på Mogensgatan, därefter tog sig den skadade Navid Mosavi på egen hand till Lantmannagatan 51 där han sedan föll ihop. En man som är känd i grovt kriminella kretsar har suttit häktad misstänkt för mordet men polisen lyckades aldrig nå ett genombrott i utredningen. Flera unga kvinnor antas ha avgörande upplysningar att lämna om mordet. 

Ahmad Hamadi, 20, hittades livlös på en cykelbana vid koloniområdet Ringstorps Sommarstad i Helsingborg. Foto: Polisen

Ahmad Hamadi, 20 år

På kvällen den 4 februari 2008 hittas Ahmad Hamadi, 20, livlös på en cykelbana vid koloniområdet Ringstorps Sommarstad i Helsingborg. Han var då svårt skottskadad. När polis och ambulans kom till platsen hade han avlidit av sina skador. Vittnen uppgav för polisen att de hade hört skottlossning strax innan det att Ahmad anträffades. 

Sista livstecknet efter Anders Johanzon var ett telefonsamtal till en anhörig. Foto: Polisen

Anders Johanzon, 52 år

Det sista kända livstecknet från Anders Johanzon är vid 16-tiden onsdagen den 18 januari 2006 . Han ska då ha talat i telefon med en anhörig. Men natten till torsdag hittades han död i sin lägenhet på Långarödsvägen i skånska Höganäs. Lägenheten hade börjat brinna och han hittades av personal från räddningstjänsten efter att de släckt branden. Det finns anledning för polisen att tro att branden var anlagd.

Dagen innan julafton 2008 blev Branko Petrov skjuten till döds utanför sin bostad på Rådmansgatan i Landskrona. Foto: Polisen

Branko Petrov, 44 år

Dagen innan julafton 2008 blev Branko Petrov skjuten till döds utanför sin bostad på Rådmansgatan i Landskrona. Skjutningen ägde rum på eftermiddagen och det befann mycket folk på platsen. Trots detta har inte någon fällts för mordet. 

Lars Landin hittades död av en bekant. Foto: Polisen

Lars Landin, 44 år

Mordet på Lars inträffade troligtvis natten till onsdagen den 6 juni 2007. På förmiddagen dagen efter hittades han av en bekant i skånska Örkelljunga. Enligt polisens misstankar hade Lars Landin utsatts för kraftigt våld innan han dog. 

Vid midsommar 2011 mördades trebarnspappan och grönsaksbonden Mats Larsson, 53, i sitt sovrum i skånska Viken. Foto: Polisen

Mats Larsson, 53 år

Vid midsommar 2011 mördades trebarnspappan och grönsaksbonden Mats Larsson, 53, i sitt sovrum i skånska Viken.

Ett tag såg det ut som om polisen var nära lösningen på mordet. Två män som dömts för ett brutalt rån utanför Kristianstad blev formellt misstänkta också för mordet i Viken. Teorin var att de åkt runt och rånat folk i deras hem på landsbygden. Men misstankarna avskrevs senare.  Polisen misstänker att det finns vittnen som tiger.

– Vi är övertygande att det finns personer som vet mycket om detta, sa spaningsledaren Annika Nilsson för 3,5 år sedan.

Rozbeh Ghassemi Biabannavard sköts till döds på Södergatan i Helsingborg. Foto: Polisen

Rozbeh Ghassemi Biabannavard, 23 år

På eftermiddagen söndagen den 14 januari 2007 sköts Rozbeh Ghassemi Biabannavard till döds på Södergatan i Helsingborg. Ytterligare en person skadades lindrigt i samband med skottlossningen. Enligt vittnesmål till polisen befann sig Rozbeh tillsammans med flera personer som direkt efter skottlossningen ska ha sprungit i riktning mot Furutorpsgatan. Men där slutar polisens spår. 

Bahman Fattah, 25, och hans farbror Kamil Hama Saeed Hussain, 42, hittades avrättade i en utbränd bil vid E6 i Halland.

Bahman Fattah, 25 år, och Kamil Hama Saeed Hussain, 42 år

Den 6 januari 2010 hittades Bahman Fattah, 25, och hans farbror Kamil Hama Saeed Hussain, 42, avrättade i en utbränd bil som stod på en bro över E6 vid Getinge i Halland. Bilen brann och det var vid släckningsarbetet som kropparna hittades. 

Under utredningens gång har det framkommit information som gör att polisen misstänker att mordet på Bahman och hans morbror Kamil skett i Önneslöv i Skåne.

En man dömdes för mordet på Peter Ivarsson, men friades senare. Nu är utredningen åter aktiv. Foto: Polisen

Peter Ivarsson, 23 år

23-årige Peter Ivarsson mördades och dumpades i Fabbesjön i Karlskrona. Han försvann den 22 augusti 2011 och hittades en månad senare. Men gärningsmannen går fortfarande fri. En man, som då var 27 år gammal, erkände i förhör att han dödat Peter Ivarsson genom att strypa honom med en livrem. men tog senare tillbaka sitt erkännande. Han dömdes i tingsrätten men friades senare i hovrätten. 

Shameh Abdulla Zada försvann 2009. Efter hand kom polisen att betrakta fallet som ett misstänkt mord. Foto: Polisen

Shameh Abdulla Zada, 36 år

Anmäldes försvunnen den 10 november 2009 av en anhörig. Senast hon sågs till var tidigare under dagen i sin bostad i Kalmar. Signalement vid tillfället för försvinnandet: 164 centimeter lång, mörkt axellångt hår och mörka ögon. Under utredningens gång har det framkommit information som gör att polisen hanterar ärendet som ett mord.

Fotnot: I en första version av polisens vädjan fanns en felaktig bild på Mehmet Tas.

Har du information om fallen? Kontakta polisen!

E-post: kalla.fall-region.syd@polisen.se

Tipsformulär: Tips till polisen i polisregion Syd.

Telefon: 114 14, be om att få prata med Polisens Kontaktcenter (PKC) om kalla fall i polisregion Syd.