Stoppad av polisen. Här stoppas en av de brottsmisstänkta männen efter det våldsamma tumultet i Malmö natten till söndagen. Mannen hade sökt sig till akutmottagningen efter bråket där han stoppades av polisen. Senare greps och anhölls han misstänkt för mordförsök. Foto: Patric PerssonStoppad av polisen. Här stoppas en av de brottsmisstänkta männen efter det våldsamma tumultet i Malmö natten till söndagen. Mannen hade sökt sig till akutmottagningen efter bråket där han stoppades av polisen. Senare greps och anhölls han misstänkt för mordförsök. Foto: Patric Persson
Stoppad av polisen. Här stoppas en av de brottsmisstänkta männen efter det våldsamma tumultet i Malmö natten till söndagen. Mannen hade sökt sig till akutmottagningen efter bråket där han stoppades av polisen. Senare greps och anhölls han misstänkt för mordförsök. Foto: Patric Persson
Foto: Sten WestbergFoto: Sten Westberg
 Foto: Sten Westberg
Förödelse. På platsen för slagsmålet i Malmö fanns tydliga spår efter krossade flaskor. Foto: Patrick PerssonFörödelse. På platsen för slagsmålet i Malmö fanns tydliga spår efter krossade flaskor. Foto: Patrick Persson
Förödelse. På platsen för slagsmålet i Malmö fanns tydliga spår efter krossade flaskor. Foto: Patrick Persson

Polisens uppgifter: Så startade knivbråket

Publicerad

MALMÖ/STOCKHOLM. Nazisternas knivattack mot obeväpnade demonstranter i Malmö har skakat Sverige.

Kvällsposten kan i dag avslöja att Malmöpolisens utredning, enligt flera oberoende källor, ger en annan bild av händelseförloppet än den som hittills rapporterats.

Enligt vittnen på platsen ska en grupp på 15-30 demonstranter ha jagat och attackerat nazisterna, som då svarade med att gå till attack med knivar.

– Vi har hört mellan 15-20 personer. Det finns flera versioner av vad som hänt, säger Linda Pleym, pressinformatör vid Malmöpolisen.

Polisen har fortfarande ingen klar bild av vad som hände på lördagsnatten vid Möllevångstorget i Malmö då nynazister misstänks ha attackerat fyra personer som bland annat knivskars och skadades. En så allvarligt att han fortfarande kämpar för sitt liv.

Åklagaren måste senast i morgon fatta beslut om de tre personerna som sitter anhållna ska begäras häktade som misstänkta för mordförsök.

Polisen fortsätter vara mycket tystlåten om vad som sker i utredningen. Den leds av kammaråklagare Neela Frisell och utredningen görs av Malmöpolisens kriminalsektion.

Utredarna har sökt efter nya vittnen men det har hittills inte gett resultat.

– Jag har för närvarande inga detaljerade uppgifter om vilka som förhörts men utredarna har mycket material som ska gås igenom och sammanställas. säger Linda Pleym.

Hon var i förmiddags i kontakt med Neela Fristedt och uppger att det inte finns något nytt att berätta om vad som kommit fram sedan i går.

– Vi behöver fortfarande få kontakt med fler vittnen som kanske passerat förbi eller boende som kan ha stått i fönstret och sett något, säger Linda Pleym.

Tillståndet är fortfarande mycket allvarligt för den man som vårdas på neurokirurgen i Lund, enligt Linda Pleym.

Han är den som fick svåraste skador av de fyra som ska ha blivit attackerade. Två av dem är kvinnor och två är män.

Att få fram en så tydlig och klar bild av vad om egentligen hände och vem som gjorde vad tycks vara polisens främsta uppgift för närvarande.

Åklagaren behöver ha den information och tiden är på väg att rinna ut för henne. Hon måste senast i morgon före kl 12 fatta beslut om hon ska begära att alla tre anhållna eller någon av dem ska begäras häktade som misstänkt för mordförsök.

En häktningsförhandling kan i så fall hållas tidigast i morgon eftermiddag eller på torsdagen.

Fjärde person pekas ut

Direkt efter attacken kunde tre personer gripas. De anhölls i söndags, misstänkta för mordförsök.

En fjärde person pekas ut av en av dem som attackerades, skriver Sydsvenskan.

Enligt tidningen har han sagt att han kände igen personen som knivskar honom och att mannen var med i det nazistiska partiet Svenskarnas parti. På måndagen hade han ännu inte hörts av polisen. Även ett vittne bekräftar att hon sett den fjärde personen vid brottsplatsen, skriver Sydsvenskan.

- I nuläget är det inte aktuellt med fler frihetsberövanden. Framåt kan jag inte kommentera, säger kammaråklagare Neela Frisell, som leder utredningen till Sydsvenskan.

Två av de gripna, en 27-åring och en 20-åring, är aktiva i nazistiska Svenskarnas parti. Båda har varit aktiva inom vit makt-miljön, enligt Expo.

27-åringen har varit aktiv inom vit makt-miljön sedan tidigt 2000-tal, enligt Expo.

Partiet har själva bekräftat att sällskapet bestod av sex personer och att några av dem är medlemmar.

Den tredje anhållne är en 24-årig man som fått strafföreläggande för ha burit batong i centrala Malmö.

Enligt uppgifter till Kvällsposten hade de anhållna och ytterligare personer under lördagskvällen varit på Sir Toby's, en engelsk pub och restaurang på Davidshallsgatan i Malmö.

Såg MMA-match

De var där för att titta på svenske MMA-fightern Alexander Gustafssons match mot Jimi Manuwa. Efter svenskens seger lämnade sällskapet puben. De rörde sig i riktning mot Möllevångstorget, där en nattlig manifestation mot kvinnovåld just avslutats vid tolvslaget på internationella kvinnodagen. Det tar cirka 20 minuter att gå från puben till Möllevångstorget.

Sedan går uppgifterna isär om vad som inträffade.

Enligt förbundet Alla åt alla hade nazisterna letat offer i närheten av demonstrationen. Förbundet skriver i ett uttalande att "attacken var med andra ord ingen slump".

Efter knivattacken hölls flera demonstrationer, och statsminister Fredrik Reinfeldt, S-ledaren Stefan Löfven hör till politikerna som under gårdagen fördömde nazisternas angrepp.

Men polisens utredning ger, enligt flera oberoende källor, en annan bild än den som rapporterats om att knivbeväpnade nazister gått till oprovocerad attack mot en fredlig demonstration.

Innan blodbadet ska demonstranter på Möllevångstorget ha känt igen nazister i gruppen. Därefter har demonstranter sprungit mot nazisterna, uppger Kvällspostens källor. Polisen har däremot ännu inte fått några bekräftade uppgifter om att nazisterna i inledningsskedet attackerat eller uppträtt hotfullt mot demonstranterna.

Rusade mot nazisterna

Polisen ska i stället fått bilden, genom en mängd vittnesförhör med såväl personer i nazistgänget, demonstranter och poliser på plats, att en grupp på mellan 15 och 30 demonstranter rusade mot nazisterna, som försökte fly från platsen.

En av nazisterna uppges ha ramlat och skadat sig. När demonstranterna hann ikapp utanför Folkets park uppstod ett vilt slagsmål. Flera av nazisterna var knivbeväpnade och gick då till attack. Någon eller några av dem ska ha använt flaskor som tillhygge. Poliser som snabbt kom till platsen ska ha beskrivit situationen som kaotisk och extremt farlig.

En av de anhållna har fått sjukhusvård för skador i samband med slagsmålet. En av demonstranterna knivhöggs i lungan. Han har berättat att tre män uppenbarade sig på andra sidan gatan.

- De var uppenbart där för att söka konfrontation. De kastade glasflaskor och hade knivar med sig, säger han till Sydsvenskan.

"Fortfarande oklart"

Malmöpolisen vill inte kommentera Kvällspostens uppgifter, mer än:

- Det är fortfarande oklart exakt vad som har hänt och varför, säger Marie Persson, presstalesperson på Skånepolisens ledningscentral.

Många vittnen har inte velat lämna information om förloppet. Kammaråklagare Neela Frisell vädjar till fler att berätta vad som hände före attacken, under och efter.

- Om det finns folk som vill ge sig tillkänna och ge oss en annan bild får de gärna höra av sig till polisen, säger åklagaren.

Hon vill inte bekräfta Kvällspostens uppgifter.

- Jag har ingen uppfattning alls om vad som har hänt i nuläget utan vi arbetar för att klarlägga det. Det är för tidigt att ha en uppfattning, säger hon.

"Skrek nassesvin"

Marcel Urrutia Nilsson har tidigare berättat att han i ett skede av bråket såg vad som liknade en grupp på 12-20 människor som jagade några män.
- Jag såg hur de jagade några män och skrek "nassesvin". Men det var efter att jag sett att det låg en person blödande på gatan, säger han.

De tre anhållna nekar till anklagelserna, meddelar deras advokater. 24-åringens advokat Teodor Bodin Löfgren hade väntat sig att hans klient skulle bli förhörd av polisen i dag, men det har inte skett.

"Förnekar brott"

- Jag har talat med honom. Han har inga andra kommentarer än att han förnekar brott, säger Teodor Bodin Löfgren som inte vill kommentera uppgiften om att de tre anhållna ska ha blivit attackerade.

Magnus Hermansson, som försvarar den misstänkte 20-åringen, är också fåordig.

- Han förnekar brott, säger Magnus Hermansson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag