ETT ÅR SEN FöRSTA DÅDET. För nästan precis ett år sedan sköts Trez West Persson ihjäl vid moskén i Malmö. Sedan dess har ytterligare elva skjutningar inträffat i staden. Till höger: Polisen på plats vid skjutningen mot två kvinnor i Malmö under torsdagskvällen. Foto: Oscar Persson/Photomedia och Ulf Ryd
ETT ÅR SEN FöRSTA DÅDET. För nästan precis ett år sedan sköts Trez West Persson ihjäl vid moskén i Malmö. Sedan dess har ytterligare elva skjutningar inträffat i staden. Till höger: Polisen på plats vid skjutningen mot två kvinnor i Malmö under torsdagskvällen. Foto: Oscar Persson/Photomedia och Ulf Ryd

Polisens tre spår efter Malmö-skytten

Publicerad
Uppdaterad
MALMÖ/STOCKHOLM. Polisen har ett signalement på den skånske lasermannen.
Skytten är en man - maskerad i huva, enligt uppgifter till Kvällsposten.
- Med största sannolikhet är den skyldige en man. Han kan också ha ganska god lokalkännedom, säger kommissarie Mats Lassén.
16 oförklarliga skottdåd - men få vittnesuppgifter. Men polisen har ett signalement på en tänkbar skytt. Av utredningsskäl offentliggör man inte uppgifterna.
- Iakttagelsen är inte tillräckligt bra, säger kommissarie J-B Cederholm.
Men enligt uppgifter till Expressen ska skytten ha varit klädd i huva. Polisen vill inte uppge från vilket av dåden vittnesuppgifterna kommer ifrån, men har tidigare gått ut med att 21-åringen som var med i bilen när Trez West Persson sköts ihjäl sett skytten.

Skadades allvarligt

21-åringen hann inte se mycket - och skadades själv allvarligt vid skottdramat.
Klart är att vittnet sett en mansperson försvinna från brottsplatsen - men i övrigt är det sparsamt med detaljer.
- Med största sannolikhet är den skyldige en man. Han kan också ha ganska god lokalkännedom, säger kommissarie Mats Lassén, som i övrigt är förtegen om närmare omständigheter kring iakttagelsen.
Eftersom skotten riktats mot personer med invandrarbakgrund söks tänkbara gärningsmän i högerextrema kretsar.
- Det ingår som en del i förundersökningsarbetet, men vi har större perspektiv än så. Det kan finnas andra motiv, säger Mats Lassén.


Spår analyseras

Tidigare rikskriminalchefen Tommy Lindström, som jobbade med lasermannen John Ausonius, säger:
- Det kan också vara någon som själv kommer från invandrarleden. Ausonius är ett exempel på det. Det behöver inte vara den vita nazisten som riktar sig mot de här grupperna - det kan vara någon som upplever att han utsatts för någon oförrätt och riktar sig mot de egna leden.
Polisen väntar nu in den gärningsmannaprofil som rikskriminalens experter har tagit fram efter att ha analyserat omständigheterna kring skottdåden. En av utredarna i GMP-gruppen är Eiler Augustsson, som spelade en avgörande roll när lasermannen på 90-talet kunde gripas.
Utredarna har också gott hopp om att de spår som skickats till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, ska föra utredningen framåt.

Håller tyst om resultaten

Vad det rör sig om för analysresultat är man dock förtegen om. Polisen vill inte heller kommentera om några biologiska spår säkrats på brottsplatserna.
Polisen utgår från att den eller de skyldiga - för det är inte säkert att skytten agerar på egen hand, kommer att slå till igen.
- Vi kan ju alltid hoppas på det bästa, men det vore förvånande om det upphörde nu, säger Mats Lassén.
Magnus Gatemark
Magnus Gatemark

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag