Polisens tillslag mot beryktade mc-gänget

Här slår polisen till mot en fest på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Enligt uppgift till Kvällsposten befann sig medlemmar i mc-klubben Satudarah inne i festlokalen.

Malmö. Här slår polisen till mot en festlokal i Malmö.

Inne i lokalen befann sig ett flertal medlemmar från den beryktade mc-klubben Satudarah - ett ytterligare tecken på att gänget, som har Hells Angels som uttalad huvudrival, ökar sin närvaro i Sydsverige.

Ett 30-tal poliser genomförde under natten till lördagen en stor kontroll av en lokal på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Enligt uppgift till Kvällsposten befann sig ett flertal medlemmar från mc-klubben Satudarah på en fest i lokalen. Några av dessa var iklädda klubbens egna jackor.

”Inga gripna”

– Vem som anordnade festen och vilka som var där känner jag inte till, säger Calle Persson vid Skånepolisen.

– Vi gjorde en kontroll av festlokalen men det var inga gripna i samband med kontrollen.

Slagit sig samman med La Familia

Kvällsposten har tidigare skrivit om hur mc-gänget Satudarah har varit på väg att etablera sig i Sydsverige. Enligt uppgift till Kvällsposten har Satudarah slagit sig samman med det fruktade Malmögänget La Familia.

– Det är max tio personer i kretsen här i Malmö. Och vi har god kontroll på dem. På vilka de är. Några kommer från La Familia. Och några av dem var med på Satudarahs fest i Köpenhamn, sade Petra Stenkula på länskriminalen tidigare i vintras.

Det var i december förra året som gruppens danska avdelning hade etableringsfest i Danmark. Flera personer i gruppens danska avdelning kommer från ett kriminellt gäng i en av Köpenhamns norra förorter som kallas Vaerebros hårde kerne, VHK.

Inför gruppens etablering i Danmark följde kriminalunderrättelsetjänsten utvecklingen noga. Enligt Ekstrabladet övervakades de holländska medlemmarna av ett massivt polisuppbåd redan då de landade på Kastrup innan den danska etableringsfesten. Omkring 200 gäster fanns i klubbhuset när polisen stormade festen. Dock gjordes inga gripanden eller beslag på platsen.

Gruppen bildades i Holland på 90-talet och har sedan dess spridits till andra länder.

Finns på Facebook

Satudarah har Hells Angels som uttalad rival. På Facebooksidan för sin svenska verksamhet har de bland annat skrivit: ”Om ni dödar en Satudarah-medlem, kommer vi ha ihjäl tio Hells Angels-medlemmar plus en president”.

Enligt Ekstrabladet har Satudarah på senare tid lyckats värva en rad välkända medlemmar ur andra mc-gäng, både i Hells Angels och Bandidos, där-ibland den förre Hells Angels-veteranen Ole Bonnesen Nielsen.

Än så länge har Satudarah mc Malmö ingen känd lokal. Men gruppen har en egen Facebooksida och finns dessutom med på Satudarah mc:s hemsida.

SATUDARAH MC ÄR FRÅN HOLLAND

Satudarah mc grundades i Moorderecht, Holland, 1990. I Holland har klubben omkring 800 medlemmar fördelade på ett 30-tal lokalavdelningar, så kallade chapters. Gänget är en global rival till framför allt Hells Angels.

Gängmedlemmar i Holland har gjort sig skyldiga till klassiska mc-relaterade brott som narkotikahandel, utpressning och vapenhandel.

På kort tid har Satudarah öppnat lokalavdelningar i Spanien, Belgien,Tyskland och nu senast i Danmark och Sverige. De uppges också ha haft planer på att starta i Norge, men av okänd anledning tycks det inte ha blivit av.

Satudarah i Malmö har enligt polisen ett tiotal medlemmar. Flera av dessa kommer från det löst sammansatta gänget La Familia.

La Familia i Malmö är - precis som Værebros hårde kerne i Köpenhamn - inte ett mc-gäng och de har enligt polisen inga motorcyklar.

Gruppen kommer ursprungligen från Halmstad.

Polisen betecknar La Familia som "ett kriminellt nätverk". Ett gäng utan fast struktur och där medlemmarna växlar från dag till dag. Och utan samma organisatoriska uppbyggnad som de traditionella mc-gängen.

KÄLLOR: Polisen, EkstraBladet

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!