På skärtorsdagen hittades Roine Gustavssons livlösa kropp i en kanal utanför Christiania i Köpenhamn. Foto: Kenneth Meyer
På skärtorsdagen hittades Roine Gustavssons livlösa kropp i en kanal utanför Christiania i Köpenhamn. Foto: Kenneth Meyer

Polisens teori om mördade Roine, 47

Publicerad

Polisen misstänker att de två danska männen – och eventuellt ytterligare en gärningsman – ville statuera exempel på Roine Gustavsson, 47, och hans 32-årige vän.

Efter den grova misshandeln slängdes Roine i kanalen för att dö.

Nu har de två männen häktats misstänkta för grov misshandel – men är fortsatt misstänkta för mord, enligt Ekstrabladet

De två svenskarna blev överfallna på onsdagen i förra veckan. Efter att den 32-årige vännen vårdats för sina skador larmades han polisen om händelsen – och berättade att Roine, 47, var försvunnen.

Ett intensivt sök påbörjades och på skärtorsdagen hittades Roine Gustavssons livlösa kropp i en kanal utanför Christiania i Köpenhamn. 

Statuera exempel

Två unga danska män anhölls i tisdags misstänkt för mord. I går, onsdags, häktades männen för grov misshandel. 

Polisen beskriver händelsen som synnerligen grov och hänsynslös. 

32-åringen har berättat att han med sparkar och slag med misshandlat. Han ska dessutom fått en sten kastat i huvudet innan han lyckades fly från platsen. 

Enligt inledande uppgifter från den rättsmedicinska undersökningen var det inte det direkta våldet som dödade Roine Gustavsson. Han blev misshandlad – och slagen med ett tillhygge – som gav honom en blödning i hjärnan. 

Efter det slängdes han ner i kanalen i området för att dö. Enligt den rättsmedicinska undersökningen drunknade han. 

Nekar till brott

Enligt 32-åringen blev de överfallna efter att de tagit sin in i en kolonistuga i området. 

Ekstrabladet skriver att det under en tid varit problem med personer som brutit sig in i byggnaderna i området för att övernatta. De två häktade männen – och eventuellt en tredje gärningsmän – ville statuera ett exempel.

Men våldet gick över styr och Roine dödades. 

Sedan i går, onsdag, är de två männen häktade för grov misshandel, men fortsatt misstänkta för mord. 

Men båda männen nekar till brott. Mer specifika detaljer kring männens berättelse är sekretesskyddad av den danska tingsrätten. 

Det är även okänt om männen har någon direkt koppling till koloniområdet – eller om de bara var förbipasserande. 

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag