Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisens teori: Därför är 17-åringen borta

Pojken försvann från ett boende i Sölvesborg.
Foto: Olof Abrahamsson

Den pojke som sedan en dryg vecka tillbaka är försvunnen från ett boende i Sölvesborg, tros frivilligt ha lämnat landet, uppger polisen.

Pojken, en 17-årig asylsökande, kom till Sverige för några veckor sedan. Hade uppgett att han skulle hälsa på en vän i Malmö.

– Sedan dess har han inte hörts av, säger Johan Berntsson, utredare vid Karlshamnspolisen.

Pojken var placerad i Blekinge i väntan på besked i sitt asylärende. Han bodde på ett hem för ensamkommande flyktingbarn.

Innan försvinnandet uppgav han för personal på hemmet att han skulle hälsa på en vän i Malmö, men han återvände inte samma kväll, som han hade lovat. Trots idoga försök att få tag på honom via hans mobil har han inte hörts av.

Till slut slog hemmet larm till polisen.

Efterlyst

Polisen uppger sig inte ha säkrat några spår efter honom, men misstänker att han försvunnit frivilligt och eventuellt har lämnat landet.

Därmed misstänker man inget brott.

– Vi har efterlyst honom, ringt runt till sjukhus och kontrollerat så att han inte är inlagd. Vi har också varit i kontakt med hans gode man, säger Johan Berndtsson.

Polisen hoppas på id-koll

Polisens förhoppning är att pojken ska komma tillrätta genom att hamna i en id-kontroll.

Journalisten Jens Mikkelsen har tillsammans med Katia Wagner skrivit boken De förlorade barnen.

I reportageboken tar de upp företeelsen med ensamkommande flyktingbarn som plötsligt försvinner.

Tillsammans granskade de 2 500 anmälningar om försvunna minderåriga personer överlag, i arbetet upptäckte de ett tydligt mönster i hur polisen engagerade sig i fallen.

I de fall där ungdomar med svensk bakgrund försvann vidtog polisen betydligt fler åtgärder än då det handlade om ensamkommande flyktingbarn.

Fel, anser Mikkelsen, som menar att många barn genom det förfarandet riskerar att fara illa. Av 1202 ensamkommande flyktingbarn som försvann i Sverige mellan 2007 och 2012 har 783 inte återfunnits.

– Ska man vara helt krass vet vi inte hur många av dem som ens är i livet. Vad som helst kan ha hänt dem, säger han.

"En del råkar illa ut"

Jens Mikkelsen berättar att det förvisso finns personer som tar sig an barnen för att ge dem en dräglig tillvaro. Men han känner också till exempel där barn kommit att utnyttjas av kriminella.

– En del råkar riktigt illa ut. För barnen är det ett sätt att överleva, men det finns vuxna som kretsar som gamar runt de här och de är lätta offer.

Med det i beaktning menar Jens Mikkelsen att polisen generellt bör göra betydligt mer än vad de gör för att ett försvunnet flyktingbarn ska komma till rätta. Exempelvis pejla deras mobiler eller vidta andra åtgärder som är rutin i samband med försvinnanden.

– Tills man vet bättre tycker jag att man ska behandla dessa försvinnanden som vilka som helst. Man kan inte bara utgå ifrån att de har det bra, säger han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!