Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens spår för att hitta Kim, 30: Ubåtens hjärna

Dansk polis har nu experter som arbetar hårt med att försöka rädda utrustningen på Madsens ubåt Nautilus.Foto: PETER THOMPSON / AFP
Det är fortfarande oklart hur lång tid experternas arbete kan ta.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kim Wall, 30, är försvunnen sedan hon följt med forskaren Peter Madsen på en ubåtsfärd i Öresund

Ubåtens hjärna är ett av polisens viktigaste spår i sökandet efter Kim Wall. 

Utrustningen kan visa vart Peter Madsen fört Kim Wall - trots att den förstörts av saltvatten. 

– Vi har ett professionellt team som vet hur man hanterar elektronisk utrustning som har varit i saltvatten, säger Jens Möller, chef på Köpenhamnspolisens mordenhet.

Sökandet efter den svenska frilansjournalisten Kim Wall, 30, försvunnen sedan hon följt med forskaren Peter Madsen på en ubåtsfärd i Öresund, fortsätter i vattnen utanför Köpenhamn. 

Madsen har häktats, misstänkt för grovt vållande till annans död, men den bärgade ubåten undersöktes av polisen och ingen kropp har hittats. Den tekniska undersökningen tyder dock på att ubåten sänkts med avsikt, har polisen meddelat. 

LÄS MER: Polisens nya teori om försvunna Kim  

Dansk polis har nu experter som arbetar hårt med att försöka rädda utrustningen på Madsens ubåt Nautilus. Lyckas de rädda datorutrustning, förstörd av saltvatten, finns det möjlighet att se ubåtens positioner natten då svenskan försvann.

Kameror på ubåten

Det skulle i så fall underlätta i sökandet efter Kim Wall. Ubåtens positioner skulle också kunna stärka eller motbevisa Madsens vittnesmål. Dessutom finns kameror på periskopet på ubåten.

– Det finns inte mycket utrustning på den här båten, det var det inte från början heller, men vi kollar upp det som finns, säger Jens Möller, chef på Köpenhamnspolisens mordenhet.

– Vi har ett professionellt team som vet hur man hanterar elektronisk utrustning som har varit i saltvatten, säger Jens Möller.

Det är fortfarande oklart hur lång tid experternas arbete kan ta. Sedan tidigare har det framkommit att ubåten saknade AIS, ett system som gör det möjligt för andra att identifiera fartygets rörelser. 

LÄS MER: Detta har hänt i ubåtsincidenten


– Men sökandet sker på många sätt, men jag kan inte kommentera hur just nu, säger Möller.
Peter Madsens kolleger har även hjälpt polisen med information om vad det finns för grundutrustningen på ubåten. 

• Har ni någon annan misstänkt än Peter Madsen?

– Jag kan inte kommentera det, säger Möller.