En 43-årig Djurgårdssupporter slogs ihjäl i Helsingborg innan den allsvenska matchen mellan Helsingborg och Djurgården. Polisen har nu en klar bild av vad som hände på platsen. Foto: Sanna Dolck
En 43-årig Djurgårdssupporter slogs ihjäl i Helsingborg innan den allsvenska matchen mellan Helsingborg och Djurgården. Polisen har nu en klar bild av vad som hände på platsen. Foto: Sanna Dolck

Polisens spår efter dödsmisshandlaren

Publicerad

Först ska han ha slagit ihjäl den 43-årige Djurgårdssupportern – därefter ska den misstänkte gärningsmannen ha gått på matchen mellan Helsingborgs IF och Djurgården.

Det är en av de uppgifter som polisen just nu arbetar med, kan Kvällsposten avslöja.

Polisen har också en klar bild av vad som hände på platsen – och har dessutom ett detaljerat signalement av den misstänkte.

– Men vi vill inte gå ut med något signalement nu. Vi vill inte riskera att vittnen ska påverkas, säger kriminalkommissarie Caroline Aspinge

Det har bara gått ett drygt dygn sedan den 43-årige fyrbarnspappan från en kranskommun till Stockholm slogs ihjäl i centrala Helsingborg, på väg till matchen mellan HIF och Djurgården.

Men trots den korta tiden har polisen redan kommit långt i utredningsarbetet.

Kvällsposten kan ikväll avslöja att polisen har en klar bild både av vad som hände på platsen där pappan dog – och efteråt.

– Vi har en förhållande vis klar bild, säger Caroline Aspinger. Men vi vill fortfarande ha in fler uppgifter.

Attackerades bakifrån i trappan

Den 43-årige Djurgårdssupportern ska ha gått upp för trappan mot Kärnan tillsammans med två personer när han attackerades.

– En person från en annan gruppering utövar då våld mot hans huvud, säger Aspinge.

Mannen ska ha slagits i bakhuvudet med en flaska. I samband med slaget och att han därefter slog i stenbeläggningen ska han ha fått så svåra skador att han mer eller mindre avled omedelbart. Slaget mot huvudet i samband med fallet ska ha varit så hårt, enligt Kvällspostens uppgifter.

Polisens teori om dödsmisshandeln

Detta bekräftas också delvis för av Caroline Aspinger, operativ utredningsledare vid Helsingborgspolisen.

– Han fick kraftiga skallskador vid fallet mot stenbeläggningen, säger hon till Kvällsposten.

Några obuktionsresultat har polisen inte ännu, men vittnesuppgifterna som polisen har fått gör att man jobbar efter teorin att det är så här det har gått till.

Polisens uppfattning är att mannen har slagits med glasflaska i bakhuvudet. Utöver det har polisen inga uppgifter om att andra tillhyggen ska ha använts.

Ska ha gått på matchen

Tidningen Aftonbladet uppgav tidigare idag att tre personer ska ha varit inblandade i misshandeln och även ha fortsatt misshandla offret även efter att han föll i hop på marken, men enligt Kvällspostens uppgifter är detta inget polisen jobbar efter.

– Utredningen talar för att det är en ensam gärningsman som utövar våldet, sade också utredningsledare Caroline Aspinge på en presskonferens tidigare idag.

Efter misshandeln är polisens uppfattning att den misstänkte gärningsmannen flydde bort från platsen mot fotbollsarenan Olympia. Polisen har också uppgifter om att han faktiskt tog sig in på matchen.

– Han rörde sig i den riktningen, säger Caroline Aspinge.

Kan ha fångats på film

Om så är fallet finns möjligheten att han har fastnat på film, eftersom polisen nästan rutinmässigt filmar inför och under den här typen av högriskmatcher.

Den typen av spaningsfilmer har använts i flera förundersökningar mot misstänkta huliganer.

Utredarna har enligt Aspinge både filmer och stillbilder att gå igenom. En del har lämnats in av privatpersoner.

– Vår förhoppning är att klara ut det här, säger Aspinge.–- Möjligheterna ökar när allmänheten är angelägen att hjälpa till. Och den här gången tycker jag att vi får bra hjälp.

– Det är många som tagit kontakt med polisen.

Polisen har också ett detaljerat signalement som man jobbar efter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag