Polisens signalement: Han hade inga byxor

Publicerad

Nu har polisen släppt ett signalement på mannen som förgrep sig på ett får i Listerby i måndags.

– Enligt anmälan var han enbart klädd i skjorta och han beskrivs som en äldre man, mellan 60 och 70 år, säger Mattias Lundgren, inre befäl vid Blekingepolisen.

Det var i måndags i Listerby utanför Ronneby som det uppmärksammade övergreppet skedde.

En djurskötare gick ut i hagen - och upptäckte att en äldre man våldtog ett av fåren. Enligt signalementet som polisen nu går ut med ska mannen ha varit tunt byggd. Och naken på underkroppen.

När han blev påkommen av djurskötaren flydde han i all hast, så fort att han inte hann få på sig sina byxor. Polisen efterlyser vittnen som kan ha sett mannen springa förbi med bar underkropp, och som kan lämna uppgifter om hans identitet.

Tidelag, sex med djur, var förr i tiden kriminellt i Sverige. 1944 togs rubriceringen bort ur brottsbalken. Nu är handlingen i sig inte brottslig. Men om det kan bevisas att djuret tagit skada av det inträffade, kan förövaren fällas för djurplågeri. Det är vad mannen som förgrep sig på fåret misstänks för.

Många debattörer har på senare tid också väckt frågan om att återinföra tidelag som ett brott. En åsikt som brukar framföras är att ett djur alltid lider av att behöva utstå sexuella handlingar som en människa utför.

 

 

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag