Polisens rasistiska uttalande på film

Efter ett bråk på en nattklubb i Växjö ska polisman ha sagt till en ordningsvakt:"De där apejävlarna borde skickas hem till Afrika".
Foto: Roger Vikström
rdningsvakten ska ha berättat om uttalandet för en kollega som sedan kontaktade en lärare på polisutbildningen som såg till att händelsen polisanmäldes
Foto: Ronny Johannesson

Polismannen stod och pratade med en ordningsvakt efter ett bråk utanför en nattklubb.

Då ska polisen ha sagt:

"De där apejävlarna borde skickas hem till Afrika".

Det är Smålandsposten som skriver om händelsen, som inträffade utanför en nattklubb i Växjö för några veckor sedan.

Tidningen har tagit del av ett internt PM från polisen där det står att det varit bråk mellan en grupp människor med somaliskt ursprung och en annan grupp. När polisen lugnat ned stämningen ska en polisman ha sagt till en ordningsvakt:

"De där apejävlarna borde skickas hem till Afrika".

Lade ner förundersökningen

Ordningsvakten ska ha berättat om uttalandet för en kollega som sedan kontaktade en lärare på polisutbildningen som såg till att händelsen polisanmäldes, skriver Smålandsposten.

Mats Ericsson, chefsåklagare vid den särskilda åklagarkammaren i Malmö, fick ärendet på sitt bord, men tog beslutet att inte inleda en förundersökning.

Anledningen, säger Ericsson till Smålandsposten, är att uttalandet inte klassas som hets mot folkgrupp för att det brister i spridningsrekvisitet.

– Det är så klart olämpligt att säga så, men inte straffbart. Det fanns ju inget uppsåt att det skulle spridas eller ens höras av någon annan än ordningsvakten, säger Mats Ericsson till Smålandsposten.

För brottet hets mot folkgrupp finns ett spridningsrekvisit, vilket betyder att ett visst antal personer måste ha nåtts eller kunnat nås av budskapet, för att det ska klassas som ett brott.

Chefsåklagaren Mats Ericsson säger till Smålandsposten att "det hade krävts att uttalandet varit riktat mot många personer för att det skulle kunna vara straffbart".

"Förmodligen utredning"

Uttalandet kan ändå få följder för den utpekade polismannen. Ordningsvakten ska, enligt uppgifter till Smålandsposten, ha citatet inspelat på film och nu kan ärendet komma att hamna på polisens personalansvarsnämnd.

– Förmodligen kommer det att inledas en utredning, säger polismästare Jan Olofsson till Smålandsposten.

Olofsson säger att om det som påstås om polismannen stämmer kan följderna bli varning, löneavdrag eller - om det bedöms riktigt allvarligt - avsked.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!