Det är upprörda känslor inne på Crossroads där EU-migranterna kan få frukost och hjälp med myndighetskontakter bland annat. Tidigt på morgonen har tre husvagnar flyttats från kommunal mark på Toftanäs. Med tolkhjälp får vi veta att det fanns både kläder och viktiga papper i minst en av dem som migranterna vill åt.
Efterhand blir det lite klarare vad som har hänt. De tre husvagnarna har mycket riktigt stått på kommunal mark och men återfinns numera på en uppställningsplats. Om ägarna vill lösa ut sina bostäder kostar det 2500 kronor.
Crossroads hjälper de upprörda migranterna som inte hann plocka ur sina ägodelar ur en av vagnarna att sammanställa en lista på vad de blivit av med. Listan skickas till Fordonsflyttarna, Parkering Malmös förlängda arm, som lovar att skicka över grejorna. Processen tar några dagar och präglas av känslan att myndigheterna och blivit tuffare mot den illegala campingen i stan.
"De bara snodde dem"
– Vi var inne på Crossroads och åt frukost och när vi kom tillbaka höll de på att ta husvagnarna. De bara snodde dem, säger Casian Flueras, när vi träffas nere i ett läger på Singelgatan invid järnvägsspåret.
Han understryker att husvagnen är ärligt köpt och rynkar bekymrat på ögonbrynen när jag förklarar att det kommer att kosta över 2000 kronor att lösa ut den.
När han och hans vänner talar om händelserna går det väldigt fort och det är svårt att hänga med. Men de visar i alla fall en mobilfilm där en polisman figurerar som verkar vara tagen i samband med att husvagnarna flyttades.
Polismannen står lugnt med armarna i kors och säger If you pay the money you´re gonna get it back och You're gonna get all the information and the papers. Men eftersom killarna nere i lägret inte pratar engelska så är polismannens lugna information bortkastad. De menar att de är jagade.
Lägret, några hopsnickrade ruckel och en husvagn, var större förr men har krympt efter återkommande polisbesök.
De pratar om att polisen brukar komma hit med sina ficklampor och köra bort dem. Men lägret är illegalt och det vet de om. Här bor EU-migranterna farligt nära spåren och som boende betraktat är det miserabelt.
Ändå är det här som Faktum-försäljaren Dorin Codreanu sover.
– Vi sover fyra stycken härinne, säger han och öppnar den svärtade dörren till sitt sovrum.
Har jobbat på bygge
En bostad som inte ens den mest drivne mäklaren i världen hade kunnat kränga. Compact living, nära till kommunikationer, naturen på förstutrappen.
Dorin, 35 berättar att han, precis som de andra i lägret, kommer från Targu Jiu. De har känt varandra sedan de var små. De är hans grabbar.
Under vårt samtal visar det sig att Dorin varit i Sverige från och till i sex år.
– Jag har varit norrut med, i Göteborg och Stockholm men folk är mer ogina där.
Hemma i Rumänien har han fru och barnen Denni, 6 och Andrea, 5. Precis som de andra killarna i lägret berättar han om en situation där ett rumänskt jobb, om man nu får något, genererar mindre än vad mat och husrum kostar.
– Och barnbidraget ligger på 10 euro i månaden, säger Dorin som jobbat på bygge i åtta år.
Jobbsökandet går så där. Han pratar lite engelska och ytterst lite svenska och det har legat honom i fatet när han har fått svar på sina ansökningar.
– Jag gick på en svenskkurs med Faktum men den la ner efter några gånger eftersom det var så få som kom.
När arbetsdagen börjar tar han cykeln till ICA Malmborgs på Erikslust. Försäljningen går ganska trögt just nu eftersom numret han säljer redan har funnits ute i ett par veckor. Jag berättar att Faktums förre chefredaktör Aaron Israelsson är i Rumänien för att dra i gång en liknande tidning där. Dorin, som är vänlig men ganska dämpad, skrattar hjärtligt för första gången under vårt samtal.
– Vem ska köpa den?
Upprörd stämning
Några dagar senare på Crossroads råder upprörd stämning. Flera av besökarna berättar att de blivit väckta och i vägschasade av polis när de sov i Pildammsparken. De menar att tidigare såg parkarbetarna mellan fingrarna på att de gömde sovsäckar i buskagen och smög dit för att sova om nätterna men att det numera är hårdare papper.
Nu ligger några av dem och försöker sova i stolarna.

Andrei Ancu är en av de upprörda. En 28-årig rumän som har kommit till Sverige och Malmö för att jobba på bygge. De första tio dagarna bodde han på hotell men de senaste veckorna har han sovit ute för att spara pengar. Andrei berättar att han jobbat fyra år i Frankrike tidigare och att han förväntat sig att bli mottagen på liknande sätt i Sverige. Han är noga med att betona att han är här för att jobba men är förbannad på att han blir behandlad som en tiggare. Andrei har fixat samordningsnummer och mejlat ut sitt cv till till byggfirmor och lantbruk. Bland annat till en handelsträdgård i Landskrona.
– Jag har kommit för att arbeta, får jag inget arbete så åker jag hem. Det verkar inte som att folk fattar det. De verkar tro att jag ska stanna här och stjäla, säger Andrei Ancu.
"Det luktar"
Han berättar att han försökte resonera med poliserna som körde upp honom från bänken utan framgång. Att de uppmanat honom att åka hem till Rumänien och sova, till exempel.
Och jo han är rumän men nej han är ingen tiggare.
– De pratade till mig som att jag var från rymden.
Att söka sig till lägret på Industrigatan är inget alternativ.
– Det luktar, fnyser Andrei.
Samma natt ringer en av migranterna vi mött på Crossroads och berättar att polisen nyss varit och väckt dem i Pildammarna. När KvP kommer dit ligger ett 20-tal människor i sovsäckar under tak på utedagiset.
Bara vänta en stund så kommer de igen, säger uppringaren till oss.
En dryg timme senare kommer mycket riktigt en patrullbil rullande. Två poliser kliver ut och efter att ha ringt ett samtal och konfererat sinsemellan säger de till al att flytta på sig.
– This is the childrens place, you can´t stay here, säger den ena polisen.
Migranterna knorrar lite men börjar röra på sig. En tjej ställer sig upp och pekar på sin mage. Hon och några andra i gruppen är gravida och kan de inte få stanna och sova. Poliserna låter sig inte bevekas och efter en stund troppar alla av i riktning mot stan. De senaste veckorna har flera övernattat mitt på Möllevångstorget.
"Inte så trevligt på morgonen"
Andrei har sovsäcken över axeln. Han är fortfarande förbannad men det låter som att han är nära att ge upp.
– Händer det inget de närmaste dagarna så åker jag hem.
Carl-Axel Andersson, biträdande närpolischef i Malmö city, bekräftar att polisen är på tårna mot illegal camping i Malmö. Eller mer offensiva som Carl-Axel Andersson uttrycker det. Speciellt vid Pildammsparken där man har haft problem. Bland annat med att delar av parken har använts som toalett.
– Och det är ju inte så trevligt när barnen kommer till dagis på morgonen, säger Carl-Axel Andersson.
Både Malmö stad och polisen har lärt sig läxan av lägret som uppstått på Industrigatan.
– Det har blivit något konstigt läge där.
Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!