Fem personer är nu misstänkta på mordet på en man som sköts ihjäl i en gångtunnel i Malmö.Fem personer är nu misstänkta på mordet på en man som sköts ihjäl i en gångtunnel i Malmö.
Fem personer är nu misstänkta på mordet på en man som sköts ihjäl i en gångtunnel i Malmö.
Foto: FRITZ SCHIBLIFoto: FRITZ SCHIBLI
 Foto: FRITZ SCHIBLI
Två bröder misstänks för medhjälp till mordet på Ahmed Obaid. En av bröderna är försatt på fri fot. Foto: PrivatTvå bröder misstänks för medhjälp till mordet på Ahmed Obaid. En av bröderna är försatt på fri fot. Foto: Privat
Två bröder misstänks för medhjälp till mordet på Ahmed Obaid. En av bröderna är försatt på fri fot. Foto: Privat
Bara några dagar efter Klas Friberg blivit tillförordnad regionpolischef tog han ett beslut att förse Malmöpolisens med resurser. Foto: HENRIK JANSSONBara några dagar efter Klas Friberg blivit tillförordnad regionpolischef tog han ett beslut att förse Malmöpolisens med resurser. Foto: HENRIK JANSSON
Bara några dagar efter Klas Friberg blivit tillförordnad regionpolischef tog han ett beslut att förse Malmöpolisens med resurser. Foto: HENRIK JANSSON
Sophia Willander, ordförandet i Polisförbundet Syd, upplevde en förändring efter att Klas Friberg ersatte Annika Stenberg, den hårt kritiserade tidigare regionpolischefen vars avgång facket krävt. Foto: Caroline LarssonSophia Willander, ordförandet i Polisförbundet Syd, upplevde en förändring efter att Klas Friberg ersatte Annika Stenberg, den hårt kritiserade tidigare regionpolischefen vars avgång facket krävt. Foto: Caroline Larsson
Sophia Willander, ordförandet i Polisförbundet Syd, upplevde en förändring efter att Klas Friberg ersatte Annika Stenberg, den hårt kritiserade tidigare regionpolischefen vars avgång facket krävt. Foto: Caroline Larsson

Polisens offensiv i mördarjakten

Publicerad

När Klas Friberg blev tillförordnad regionpolischef kom vändningen. Mordutredningarna i det hårt drabbade Malmö tog fart. Plötsligt fanns resurser. I dag har polisen minst tolv misstänkta i fem uppmärksammade mord och ett mordförsök.

Innan dess var det hårda beskedet att Malmöpolisen fick klara sig på egen hand trots en mordvåg som höll på att knäcka polisen.

Under hösten förra året samlades den regionala operativa ledningen till ett möte för att diskutera den mordvåg som drabbat Malmö. Malmöpolisen var kraftigt underbemannad. Polisen hade efter omorganisationen mist delar av sin förmåga att bland annat utreda grova brott som mord.

Polismästare Stefan Sintéus var hårt pressad och ville ha ett beslut från den regionala polisledningen att man skulle ge honom mer personal. Samtidigt skickade chefsåklagare Ola Sjöstrand så kallade påminnelser till polisen i Malmö och krävde att Malmös polisledning skulle vidta åtgärder för att utredningar av mord och andra grova våldsbrott skulle få mer personal.

– Vid det här mötet fick polisledningen i Malmö beskedet att de fick klara sig med de resurser man hade, säger en källa till Kvällsposten som själv var med på mötet.

Det var samtidigt en tyst signal till tungt kriminella i Malmö som bättre än många kunde känna av att polisens svårigheter eftersom de inte blev anhållna.

Intern kritik

Internt fanns samtidigt en kraftig opposition mot dåvarande regionpolischefen. Polisförbundet syd gick till exempel ut offentligt och krävde hennes avgång.

Den 9 januari år lämnade regionpolischefen Annika Stenberg, som rekryterats från Skatteverket sin tjänst. Hon ersattes med omedelbar verkan av Klas Friberg som blev tillförordnad regionpolischef. Han tog samtidigt tillfälligt ledig från sin ordinarie tjänst som regionpolischef i Västra Götaland.

Då upplevde bland annat åklagare i Malmö att det blev en förändring.

– Sedan han kom in har man fått mycket mer fokus på utredningar av det dödliga våldet. Det är min känsla, säger vice chefsåklagare Jenny Lindell och passar på att hylla poliserna som förser henne med underlag som gör att hon kan anhålla misstänkta.

– De arbetar oerhört hårt, säger hon.

Flera gripna på kort tid

30-åring sköts ihjäl i trappuppgång - en misstänkt häktad

Den 14 november förra året sköts en man i 30-årsåldern i en trappuppgång i stadsdelen Seved i Malmö. Kort efteråt skickade chefsåklagare Ola Sjöstrand ett skarpt formulerat brev till polismästare Stefan Sintéus och påpekade att polisens inte tillsatt utredare.

Den 21 februari år anhölls en man som misstänkt för mordet. Han blev senare häktad.

Mordet på Ahmed Obaid, 16 - två misstänkta för medhjälp

Han hittades skjuten med flera skott fredagen den 13 januari i år. Under helgen hade polisens utredningsledare tillräckligt med personal. Men på måndagen försvann utredare till sin ordinarie uppgifter. Under minst två dagar saknades utredare. 

Tre månader senare, i måndags, anhölls två bröder som misstänkta för medhjälp till mordet. En av bröderna försattes i går på fri fot. I dag beslutar åklagaren om den andre brodern ska begäras häktad.

23-åring sköts till döds vid Ramels väg - tre häktade

Den 30 mars sköts 23-åringen till döds med flera skott. Han var sedan tidigare intressant för polisen. 23-åringen spred bilden på den döde Ahmed Obaid och ansågs vara ett nyckelvittne i den utredningen.

Sju män greps. Tre av dem sitter sedan i förra veckan häktade misstänkta för mordet. En av dem häktades på den lägre misstankegraden.

Mordet vid gångtunneln - fem misstänkta

Den 2 november förra året sköts en 20-årig man ihjäl vid en gångtunnel vid Annelundsgatan i Rosengård. I tisdags anhölls fyra tonåringar. Sammanlagt är fem personer är misstänkta.

Vaktmästare skjuten med flera skott - 15-åring häktad

Natten mot onsdagen den 8 februari i år, strax före klockan 2, sköts en vaktmästare med flera skott. Ett skott träffade honom i nacken. Han svävade under en tid mellan liv och död men hans tillstånd uppges numera vara stabilt.

På morgonen samma dag greps en 15-åring misstänkt för mordförsöket. Han blev senare på sannolika skäl häktad för mordförsök.

FOTNOT: I utredningarna kan det finnas fler misstänkta som inte anhållits eller gripits

Fyra dagar efter att Klas Friberg utsetts fattade den nya regionala polisledningen ett helt avgörande beslut under ett möte i Ronneby.

Beslutet togs på Klas Fribergs initiativ.

En särskild stab inrättades med uppdrag att förse den hårt pressade sektionen för utredning av grova brott i Malmö med utredare från hela regionen. Mordvågen i Malmö blev till en särskild händelse för hela polisregion Syd. Staben fick mandat att styra resurser från hela regionen till utredningar av grova brott i Malmö.

Fokus på verksamheten

Claes-Arne Hermansson, chef för sektionen sedan oktober 2015, bekräftar uppfattningen att det blev en förändring när Klas Friberg tillsattes.

– Jag har upplevt att det blev ett fokus på det vi faktiskt ska göra, verksamheten, och att man försöker få ordning på vår utredningsdel och däribland grova brott. Det tycker jag är positivt.

Han beskriver det som att den nya regionledningen gett de anställda "en annan boost".

Men han hymlar inte om att problemen finns kvar.

– Vi har haft problem med resurser och har det fortfarande eftersom det hela tiden inträffar nya brott. Men vi har gjort rätt åtgärder från start i många ärenden det ger resultat så att åklagare kan fatta beslut om bland annat anhållande, säger Claes-Arne Hermansson.

Men gripanden och anhållande i grova brott är en metod som ger resultat. Det vet Malmöpolisens sedan tidigare stora samordnade insatser. Det skickar en signal som varnar kriminella att insatserna höjts. Sådana signaler har effekt, enligt flera poliser som Kvällsposten talat med, och kan förhindra nya mord och mordförsök.

Intern räknar Malmöpolisen trots det med en fortsatt risk för mord bland kriminella. Tillgången på illegala vapen vapen är fortsatt god. En hemlig rapport gjord av Malmöpolisens underrättelsetjänst uppskattar att det handlar om ett till två mord i månaden.

Prioriterar morden

Den fortsatta bristen på personal betyder också att vissa mordutredningar som varit prioriterade läggs åt sidan. En sådan är utredningen av mordet på en av Malmös ledade gängmän, en 30-åring som sköts ihjäl den 29 februari förra året i sin bil sent på natten på en parkeringsplats vid Munkhättegatan i Malmö. Han mördades troligen av flera personer som använde automatvapen.

I januari i år fick kammaråklagare Magnus Pettersson ett besked från polisen att han inte längre skulle ha några utredare. 

– Jag förstod beslutet och ifrågasätter det inte. Utredarna behövdes på annat håll, säger Magnus Pettersson.

Han ansåg dock att det fortfarande fanns en del utredningsåtgärder kvar som var värda att utföra.

Efter två månader fick Magnus Pettersson beskedet att han inte fick fler utredare.

– Då avskrev jag de som tidigare varit misstänkta från utredningen och överlämnade förundersökningen till polisen, säger Magnus Pettersson.

Därmed blev den tidigare prioriterade mordutredningen ett så kallat kallt fall.

Det är precis så polisen arbetar i dag. Claes-Arne Hermansson och hans medarbetare på sektionen för grova brott gör ett urval.

– I vissa ärenden har vi inga framgångsfaktorer, som vi ser det, och de lägger vi vilande. Och så har vi styrt över folk där vi har framgångsfaktorer, säger Claes-Arne Hermansson.

Facket positivt

Polisförbundet syds ordförande Sophia Willander har i tidigare intervjuer framfört hård kritik mot den tidigare regionpolisledningen. I dag är hennes uppfattning en annan.

Klas Fribergs ankomst till Malmö har också enligt henne haft en avgörande betydelse.

– Den operativa verksamheten fick ett annat fokus. Som jag har förstått hade man redan börjat den inriktningen. Men min uppfattning är att man har ett helt annat fokus på verksamheten nu, grova brott och utredningar. Vi måste klara av det som är vårt primära uppdrag, säger hon.

I måndags kom beslutet att Klas Friberg egen biträdande regionpolischef i Västra Götaland, Carina Persson, tar över efter honom i Malmö.

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag