En 21-årig man dömdes i augusti till två år och tio månaders fängelse för bland annat grovt vapenbrott. Foto: POLISENEn 21-årig man dömdes i augusti till två år och tio månaders fängelse för bland annat grovt vapenbrott. Foto: POLISEN
En 21-årig man dömdes i augusti till två år och tio månaders fängelse för bland annat grovt vapenbrott.  Foto: POLISEN
Ett flerfamiljshus besköts i Malmö tidigare under året. Foto: / FRITZ SCHIBLIEtt flerfamiljshus besköts i Malmö tidigare under året. Foto: / FRITZ SCHIBLI
Ett flerfamiljshus besköts i Malmö tidigare under året.  Foto: / FRITZ SCHIBLI
Morgan Johansson, justitie- och inrikesminister (S). Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅNMorgan Johansson, justitie- och inrikesminister (S). Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Morgan Johansson, justitie- och inrikesminister (S). Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Polisens nya verktyg för att få bort skjutningar

Publicerad

Malmö kriminella beväpnar sig omedelbart efter att de släppts på fri fot trots misstankar om vapenbrott.

Nu får polisen en rejäl fördel i kampen mot den enorma mängd vapen som finns i staden.  

– För att bryta den här utvecklingen med gängkriminalitet måste vi få tag på de mest brottsaktiva, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

Att polisen griper personer på bar gärning med vapen är inte ovanligt. I Malmö finns stora mängder vapen och skottlossningarna under året har varit många. 

Nu kan polisen få helt nya möjligheter att lösa problemet med skjutningar och illegala vapen. 

Hårdare straff

Regeringen har under onsdagen lämnat in en proposition till riksdagen med förslag på skärpta straff för bland annat grovt vapenbrott. 

Det innebär häktning blir huvudregel för den som är misstänkt för brottet.

 – Vi ser det här som väldigt positivt. Vi har påtalat fördelen med att de som är kriminella så fort som möjligt blir inlåsta, anledning är att de annars beväpnar sig omgående igen. Folk som blir påskjutna eller skjuter på andra har ofta nyligen varit inne för grovt vapenbrott, säger Patrik Andersson, kommissarie vid polisens regionala underrättelseenhet i Malmö.

Ministraffen för grovt vapenbrott och grovt brott mot tillståndsplikten för explosiva varor fördubblas från ett års fängelse till två, om propositionen går igenom. 

Samtidigt höjs straffvärdet för de synnerligen grova brotten från fängelse i tre år till fyra. 

Automatisk häktning

I Sverige har det under året inträffat över 200 skottlossningar och 30 personer har blivit skjutna till döds. 

Förslaget är, enligt Morgan Johansson, ytterligare en åtgärd för att få bukt med grov kriminalitet. 

– Det är oerhört viktigt, inte bara för längre fängelsestraff, utan också eftersom det innebär automatisk häktning och tillstånd att använda hemliga tvångsmedel. Det finns en upptäcktsrisk, de som lämnar hemmet med ett vapen kanske inte kommer hem på två år, säger Morgan Johansson.

Enorma mängder vapen

– För att bryta den här utvecklingen med gängkriminalitet måste vi få tag på de mest brottsaktiva. Sen kan vi göra andra insatser på en svans med yngre personer. 

Om propositionen går igenom börjar de nya straffskalorna gälla från den 1 januari 2018. 

– Det finns ett brett stöd. Jag tror att de borgerliga partierna ställer upp, sen hur Vänsterpartiet gör vet jag inte. Men min bedömning är att det finns ett starkt stöd, säger Morgan Johansson. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag