Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens nya varning för coronabedragare

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.
Bedragare hör av sig till äldre och erbjuder att handla mat eller göra andra ärenden.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Många äldre och sjuka behöver hjälp under coronakrisen. 

Det utnyttjar bedragare – som nu försöker lura till sig pengar med så kallad social manipulation. 

– De lockas framför allt fram under naturkatastrofer och pandemier som den här. Det är verkligen ett riktigt lågt och vidrigt brott, säger Robert Loeffel, presstalesperson i Region Syd.

Tidningen Barometern, som skrev om polisens varning först, har tagit del av uppgifter från flera äldre personer som tror sig ha fått samtal från personer som är ute efter att lura till sig pengar genom så kallad social manipulering. 

Det kan gå till på flera olika sätt. Någon kan höra av sig och vill hjälpa till att handla eller utföra andra ärenden som äldre och sjuka inte kan göra nu när de ska hålla sig inomhus för att undvika coronaviruset. På så sätt lurar de till sig pengar. 

Men det kan också handla om att lura till sig den äldre personens bank-id-koder genom att uppge att man kommer från någon myndighet eller hjälporganisation. 

Det råkade en äldre kvinna i Småland ut för tidigare i mars. Hon blev uppringd sent en kväll.

– Det såg ut som att bedragaren ringde från Folkhälsomyndigheten, berättade Robert Loeffel i samband med att Kvällsposten skrev om ärendet

Mannen som ringde ska ha varit mycket förtroendeingivande och gav intryck att kunna mycket om virus. Han berättade för kvinnan att hon troligen utsatts för coronaviruset när hon besökt en butik i Växjö. Den falske läkaren fick kvinnan att ta fram sin bankdosa för att legitimera sig. På hans uppmaning använda hon bankdosan ett flertal gånger.

Robert Loeffel varnar för social manipulation.Foto: ANDERS ANDERSSON / SCANPIX

”Siktar in sig på äldre”

Vad kvinnan inte förstod var att varje gång hon slog in koder på bankdosan utnyttjade bedragarna koden för att i flera steg ta över kontrollen av hennes bankkonton. På så sätt blev hon av med 140 000 kronor. 

Efter de senaste incidenterna vill polisen varna för social manipulering

– Man ska ha klart för sig att bedragarna siktar in sig på de äldre, de som sitter isolerade och jag kan inte påtala nog att man aldrig, aldrig, aldrig ska logga in på sitt bank-id om någon ringer och frågar efter det. Ett annat bra sätt är att bara lägga på luren när någon frågar efter din bankdosa, säger Robert Loeffel till Barometern.

Om man som äldre vill ha hjälp med att handla eller med andra ärenden ska man främst ta kontakt med anhöriga, vänner eller bekanta. Personer man känner och litar på. 

– Är det någon annan som tar kontakt och erbjuder hjälp så ska du be och få betala mot faktura, säger Robert Loeffel.

Enligt honom lockas bedragare fram under naturkatastrofer och pandemier.

– De försöker på alla områden och det är verkligen ett riktigt lågt och vidrigt brott. Det är så lågt man kan komma.

I Danmark dubblas straffen

I Danmark har man också upptäckt flera bedrägerier och andra brott som kan kopplas till coronakrisen. Handsprit och annan viktig utrustning har stulits på sjukhusen, och ett ökande antal bedrägerianmälningar indikerar att brottslingar försöker sko sig på den oro som finns i samhället.

Det har gjort att myndigheterna nu slår till stenhårt mot alla som utnyttjar krisen till att begå brott.

För privatpersoner fördubblas straffen om brotten är relaterade till coronaepidemin. För företag kan straffsatserna fyrdubblas vid missbruk av de ekonomiska hjälpåtgärder som staten satt in.

– Regeringen tänker slå hårt ner på dem som utnyttjar epidemin till kriminalitet, sa justitieminister Nick Hækkerup i samband med att de nya lagarna prestenterade. 

– Vi tolererar inte kriminalitet mot samhället som är sårbart.

TV: Danska åtgärden i mataffärerna mot coronaviruset

Så gör Danmark för att minska trängseln.