Polisens nya vapen: "Terminator"-teknik

Polisens nya kamera som kan bli en stor hjälp i jakt på brottslingar.
Foto: Youtube
Arnold Schwarzenegger i filmen "Terminator" som använde en liknande teknik för att scanna av omgivningen.
Foto: Robert Zuckerman

Här är polisens nya ögon.

I sann Terminatoranda skannar den nya superkameran av nummerplåtar och kan avslöja både bovar och bedragare.

– Det blir en extrahjälp som ökar effektiviteten och ser till att vi alltid stoppar rätt bil, säger Bengt Svensson som jobbar med trafikfrågor på Rikspolisstyrelsen.

När kontrollmärkena försvann från de svenska bilarna 2010 förlorade polisen ett viktigt verktyg i jakten på bovar och banditer. Nu tar polisen hjälp av ett nytt tekniskt redskap i sin kamp mot brottsligheten.

Tekniken heter ANPR eller "Automatic Numberplate Recognition". Precis som namnet vittnar om läser kameran av registreringsskyltar i närheten och jämför dem med uppgifter från Vägtrafikregistret och registret för efterlysta fordon. Om den aktuella nummerplåten finns i något av "feldatabaserna" går larmet.

– Det innebär att man snabbt kan hitta denna form av fordon. De trafikeras inte sällan av människor som saknar körkort, kör berusade eller är påverkade av droger, säger Per Blomqvist, enhetschef vid Rikspolisstyrelsen

OCR-teknik

Syftet med kameran är förstås att skapa en säkrare trafikmiljö.

– De ingår i de allmänna trafikpolisiärmålen, att minska brottsligheten på trafikområdet och bidra till en större trafiksäkerhet med mindre döda och skadade, säger Per Blomqvist.

Tekniken används redan sedan tidigare i flera delar av världen, bland annat Storbritannien. Samma OCR-teknik används också vid bland annat trängelsavgiftsstationer.

Provas på nio platser

Just nu prövas kamerorna på nio olika platser runtom i landet från Skåne i söder till Hudiksvall i norr. Polisen kan antingen välja att placera kamerorna i en polisbil eller låta dem stå fritt på ett stativ vid vägkontroller.

– Men det kommer säkert att dyka upp fler användningsområden, säger Per Blomqvist.

Pilotprojektet kommer att pågå fram till påsk därefter är det dags för utvärdering. Under andra hälften av 2014 hoppas Rikspolisstyrelsen att tekniken ska kunna användas i hela landet.

– Så här långt har det varit uppskattat och fungerat väldigt väl. Vi kan definitivt se att det här kommer att tillföra verksamheten någonting, säger Per Blomqvist.

Effektiv

Bengt Svensson, som är en av dem som varit delaktig i projektet, säger att polisen ser stor potential i tekniken framför allt när det kommer till effektivitet.

– Med den här kameran kan man i princip åka ner för en gata eller genom ett villakvarter eller en parkeringsplats och sedan läsa av varenda registreringsskylt och se om det är någon bil som tillexempel är stulen, säger han.

Och visst är det lätt att låta fantasin skena lite. I sci-fi-rullarna Terminator spelar Arnold Schwarzenegger en robot som skickas tillbaka till 1984 för att rädda världen. Med hjälp av enbart sin blick kan han skanna människor och på så sätt räkna ut allt från kön till eventuell hotbild.

Det låter ju nästan som ett framtidsfilmsscenario och lite Terminator?

Ja, det är det väl lite till viss del. Jag har själv varit i London och suttit med i en polisbil. Med en sådan här kamera kan man ju sitta och snacka skit under tiden man väntar på att instrumentet gör sitt arbete, säger Bengt Svensson och skrattar.

Den största faran han kan se med systemet är att polisen börjar förlita sig för mycket på de automatiska kontrollerna.

– Det finns alltid nyanmälda bilar som är nystulna, det kommer alltid finnas ett antal påverkade förare. De kan vi inte registrera med det här systemet. Den tar de administrativa bristerna - inte de personliga, säger han.


Här kan du se polisen berätta om superkameran.

FAKTA

Så funkar kamerorna

Automatisk avläsning av registreringsskyltar bygger på OCR-teknologi där bilderna från kameran analyseras i datorn. Först identifierar kameran en registreringsskylt i bilden, därefter omvandlas bilden av registreringsskylten till en text. Samma teknik används vid kontroller för trängselskatt.

Registreringsnumret som kameran identifierat jämförs sedan mot en databas som innehåller fordon med brister.

Om ett avläst registreringsnummer förekommer i något av registren larmar systemet. Fordonet kan därefter stoppas för vidare kontroll.

Pilotprojektet pågår i Stockholm, Uppsala, Hudiksvall, Kristinehamn, Vänersborg, Trollhättan, Hisingen, Ystad och Kristianstad fram till påsk.

Därefter följer en period där eventuella fel rättas innan ANPR kan införas på bred front.

Källa: Polisen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!