Polisens nya teori om försvunna Kim

Ubåten Nautilus åkte ut från Refshaleøen vid 19-tiden på torsdagen.
Foto: ANDERS VALDSTED / AFP SCANPIX DENMARK
På lördagskvällen fraktades Nautilus till Nordhavn.
Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN
Kim Wall, 30, är försvunnen.
Foto: TOM WALL /TT / TT NYHETSBYRÅN
En teknisk undersökning utfördes på båten.
Foto: Christian Örnberg
Ubåten konstaterades vara tom vid undersökningen.
Foto: Christian Örnberg
Peter Madsen är häktad, misstänkt för att ha orsakat Kim Walls död.
Foto: TOMAS LEPRINCE
Peter Madsen strax på fredagen, efter att hans ubåt sjunkit.
Foto: BAX LINDHARDT / AFP SCANPIX DENMARK
1 / 8

Journalisten Kim Wall, 30, är fortfarande försvunnen.

Den danska forskaren Peter Madsen är häktad, misstänkt för att ha orsakat svenskans död.

Samtidigt börjar sökandet bli desperat – och polisen undersöker nu hur långt Madsens ubåt kan ha hunnit, utanför danskt vatten.

– Allt är möjligt. Vi utesluter inte att hon kan ha förts till exempelvis Tyskland, säger Henrik Brix, vaktchef vid Köpenhamnspolisen.

På måndagsmorgonen kom beskedet att Peter Madsen inte kommer överklaga häktningsbeslutet, rapporter danska TV2.

Den 46-årige danske forskaren Peter Madsen åkte på torsdagskvällen ut på havet, med den egenbyggda ubåten Nautilus. Kim Wall, en 30-årig svensk journalist som hade planerat att skriva en artikel om Peter Madsen, följde med honom i farkosten.

Vid 19-tiden stävade ubåten ut från Refshaleøen i Köpenhamn, där några av Kim Walls vänner stod och vinkade av henne. På sig hade hon en röd jacka och hon log brett mot människorna på land, när hon stod i Nautilus torn.

Foto: / RITZAU FOTO

Vid 22.30 uppger Madsen att han släppte av den svenska journalisten på Refshaleøen, vid restaurangen Halvlandet. Restaurangen stängde klockan 22 och därför ska det troligtvis inte funnits några vittnen på platsen när Kim Wall sattes i land, enligt restaurangens delägare Jari Paivinen. Detta ska ha varit drygt tre timmar efter deras avfärd. Polisen håller just nu på att gå igenom de övervakningsfilmer som fanns på restaurangen.

– Vi har videobevakning på hela vårat område, vi hoppas att det kan hjälpa polisen att få klarhet i ärendet, säger restaurangens andra ägare Bo Petersen till Ekstrabladet.

Fyra timmar senare, klockan 02.30, slog Kim Walls pojkvän larm till polisen – hon hade inte kommit hem från båtturen. Kim Wall anmäldes då försvunnen.

Båten sänktes med avsikt

Efter ett stort sökpådrag lokaliserades farkosten klockan 10.30 på fredagsförmiddagen. Det hade då gått 15 timmar sedan Peter Madsen lämnade Refshaleøen tillsammans med Kim Wall, vid 19-tiden på torsdagskvällen.

Den danske forskaren återfanns på sin ubåt, men Kim Wall var inte där. 


LÄS MER: Peter Madsens vändning efter mötet med advokaten


På samma gång som räddningsaktionen av Madsen pågick, sjönk även forskarens båt. Peter Madsen sa först att farkosten hade drabbats av ett tekniskt haveri, men polisen meddelade på söndagen att han sedan hade ändrat sin historia. Vad Madsen ändrade det till är ännu okänt.

Polisens egen teori är att ubåten verkar ha sänkts med avsikt.

– Om man ska sänka en ubåt räcker det i stort sett med att dra ut en bottenplugg. Ubåten blir vattenfylld och sjunker då av sig själv, ganska snabbt. Det krävs inte särskilt mycket vatten för att farkosten ska förlisa, säger Håkan Lans, världskänd ingenjör och uppfinnare som själv har byggt en ubåt.


LÄS MER: Peter Madsens mystiska sms – innan ubåten sjönk


Ubåtsexperten Håkan Lans.
Foto: SVEN LINDWALL

På lördagseftermiddagen häktades Peter Madsen, misstänkt för att ha orsakat Kim Walls död.

Kim Wall fortsatt försvunnen

På lördagen, strax innan 16, lyftes ubåten upp från sju meters djup och fraktades till Nordhavn, där den tömdes på vatten. På natten mot söndagen påbörjade polisen den tekniska undersökningen av Nautilus.

Båten var tom – och Kim Wall konstaterades vara fortsatt försvunnen. Detta trots det mycket omfattande sökarbete som polisen utfört i flera dygn.

– Vi letar främst i vattnet i Öresund, där Kim Wall kan tänkas vara, säger Henrik Brix, vaktchef vid Köpenhamnspolisen.

Hittills har den svenska journalisten inte återfunnits och var hon befinner sig är ett fortsatt mysterium.


LÄS MER: Sista timmarna innan Kim Wall, 30, försvann


Hunnit 17 mil

Enligt Aftonbladet har Nautilus en maxfart på 6,8 knop vid ytan och 3,5 knop under ytan. På 15 timmar skulle ubåten då hunnit totalt 17 mil, 8,5 mil fram och tillbaka, för att kunna återfinnas vid Køgebukten klockan 10.30.

– Om ubåten har hastigheten 6,8 knop så borde den hinna nästan nio mil innan den behöver vända, ifall den ska hinna tillbaka inom 15 timmar. Men man vet aldrig exakt vad en sådan här ubåt har för hastighet, det kan ju alltid ändras före och efter modifiering, säger ubåtsexperten Håkan Lans.

Nautilus är utrustad med en hybridmotor: en elektrisk motor aktiveras när båten är under vattnet, och en dieselmotor används när den är ovan vattenytan. 

– Detta innebär att ubåten kan hålla förhållandevis höga hastigheter, säger Håkan Lans.

Var Peter Madsens ubåt var under de femton timmarna är fortfarande inte klarlagt. Under söndagen kom polisen fram till att ubåten inte hade något spårningssystem av typen AIS, och att man därför inte kan bestämma båtens rutt.

Så här långt kan ubåten ha färdats, om den under 15 timmar åkte 8,5 mil, fram och tillbaka.
Foto: Kvällsposten

Polisen håller flera alternativ öppna

Dansk polis avfärdar inte möjligheten att Peter Madsen kan ha släppt Kim Wall utanför Öresund.

– Allt är möjligt. Vi utesluter inte att hon kan ha förts till exempelvis Tyskland, säger Henrik Brix vid Köpenhamnspolisen.

Om den danska polisen misstänker att Kim Wall befinner sig på utländskt vatten eller land, då involveras även det landets poliser.

– Låt säga att en eventuell kropp tros vara i Tyskland, då vill vi gärna samarbeta med den tyska polisen. Så resonerar vi också om hon skulle misstänkas vara i Sverige, vi skulle gärna ha ett samarbete med svensk polis i det fallet. Vi vill hjälpas åt om möjligheten finns.


LÄS MER: Så eftersöks Kim Wall: "Väldigt ovanlig insats"


Samtidigt har polisen svårt att få ihop Peter Madsens historia då han nu ändrat sig och säger inte längre att han lämnade Kim Wall i Köpenhamn 22.30 i torsdags.

Tidigare har Madsen låtit förstå att "han har något att berätta".

Madsen överklagar inte

Peter Madsen fortsätter att neka till brott. Under måndagsmorgonen kom beskedet att han inte kommer överklaga häktningsbeslutet. Därmed accepterar han häktningen på 24 dagar, rapporterar danska TV2.

– Han accepterar häktningen men nekar fortfarande till brott, säger advokaten Betina Hald Engmark till danska TV2.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!