Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens nya offensiv mot kriminella gängen

Malmö stad och polisen har startat en storoffensiv mot bilmålvakterna.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
I sommar har Köpenhamn testat visitationszoner – det borde Malmö också göra menar polismästaren Stefan Sintéus.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Polisen och Malmö stad tar till nya metoder i kampen mot kriminella gäng.

Malmö har startat en storoffensiv mot bilmålvakterna – samtidigt som brottstyngda platser i stan ska lysas upp.

– Med den nya belysningen som stöd ska det gå att identifiera personer på bilderna, säger Johnny Clausen vid Malmö stad.

Polisen har länge fört en ojämn kamp mot de kriminella gängen i Malmö. Vid sidan om det etablerade samhället har ett skuggsamhälle växt upp med svartjobb, narkotikaförsäljning och skjutningar.

I flera av fallen har brotten varit koncentrerade till platser kring Möllevångstorget i Malmö.

Nu byter staden ut belysningsarmaturerna runt torget till lampor lika starka som på en idrottsplats.

Nu byter staden ut belysningsarmaturerna runt Möllevångstorget till lampor lika starka som på en idrottsplats.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Sammanlagt handlar det om 20 armaturer på tio belysningsstolpar.

– Det var väldigt dunkelt på torget tidigare. Nu blir det mer än dubbelt så ljust, säger Johnny Clausen, belysningsansvarig vid Malmö stad.

Egen knapp

Han är dock noga med att betona att allt ljus inte kommer att användas vid dagligt bruk.

– Vi har tagit emot samtal från boende runt torget som varit rädda för att de inte kan sova med de starka lamporna. Men vi har gett lugnande besked och sagt att belysningen bara ska användas fullt ut vid speciella händelser.

Strålkastarna har inte börjat användas ännu, men tanken är att polisen ska förfoga över en egen knapp till armaturerna och kunna tända upp vid kritiska lägen eller när det finns många människor på torget. 

Arbetet med den uppgraderade belysningen sker samtidigt som det satts upp nya övervakningskameror runt torget.

Kraftfull belysning kan rent allmänt lugna människor. Det kan också få personer att känna sig mer trygga på en utsatt plats.

– Med den nya belysningen som stöd ska det gå att identifiera personer på bilderna. Det har varit lite si och så med det tidigare, säger Johnny Clausen.

Tänder upp

De finns redan idéer om att senare sätta upp den här typen av stark belysning på flera gator i Malmö. 

Det arbetet har redan påbörjats - i samband med Malmöfestivalen skruvas enligt Johnny Clausen ljuset upp 20-30 procent mot normalt på flera gatustråk.

– Att kunna tända upp en plats kan bli ett värdefullt vektyg i polisens arbete, konstaterar Malmös polismästare Stefan Sintéus.

Målvaktsbilarna flyttas till en hemlig plats och lämnas inte ut förrän alla skulder på respektive bil är betald. I 99 fall av hundra skrotas fordonen.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Vid sidan om detta har polisen också inlett en storoffensiv mot stadens alla bilmålvakter. Malmö är sedan länge centrum för bilmålvakter och det finns exempel på personer som står registrerade på hundratals bilar som ofta är oskattade, oförsäkrade och obesiktigade.

Malmös två värsta bilmålvakter är två män i 30-årsåldern med flera tusen bilar i sin flotta och med vardera nästan tio miljoner kronor i obetalda parkeringsavgifter. 

Många av de aktuella fordonen används som brottsverktyg. Men tack vare en lagändring och att poliser på fältet numera kan få information i sina handdatorer om fordonens ägare kan bilarna snabbt forslas bort från gatorna - i de fall ägarna har obetalda parkeringsböter på minst femtusen kronor.

Fann automatvapen

Insatsen med att forsla bort bilarna sker i samarbete med gatukontoret och kommunens parkeringsbolag Parkering Malmö.

Bilarna flyttas till en hemlig plats och lämnas inte ut förrän alla skulder på respektive bil är betald. I 99 fall av hundra skrotas fordonen.

– Just nu har vi fått ordentlig snurr på verksamheten, säger fordonsflyttaren Göran Nyberg. Det handlar om ett hundratal bilar i veckan som försvinner från gatorna.

Mellan 1 juli och 24 juli i år omhändertogs 255 fordon. Det kan jämföras med elva bilar under samma tid förra året.  

Att det i många fall varit kriminella personer som använt fordonen bevisas av de fynd som görs i bilarna.

– I höstas tog vi en bil på Videdal i Malmö. När vi fått beslut om nedskrotning gick skrotfirman igenom bilen och då fann man en helt ny kalasjnikov, säger Göran Nyberg.

Malmös polismästare Stefan Sintéus skulle gärna se visitationszoner i Malmö: "Saken har förts på tal med inrikesminister Anders Ygeman. Han har lyssnat och det har stannat där. Just nu i alla fall", säger han.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Ett annat sätt att kyla av brottsligheten har förts på tal - önskemålet att precis som i Köpenhamn - införa särskilda visitationszoner i staden.

Kan visitera

I en visitationszon får polisen lov att göra stickprovskontroller av personer, föremål och fordon inom den avgränsade zonen. Beslutet i Köpenhamn gäller i första hand till den 3 augusti.

– Det är viktigt att kunna vidga polisens verktygslåda och vi ser med avund på det danska initiativet, säger polismästare Stefan Sintéus.

 

Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S)

Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) berättar att man i maj satsade 50 miljoner kronor extra på trygghetssatsningar i Malmö. 

– Det handlar bland annat om mer resurser på trygghetskameror i särskilt brottsutsatta områden och att kamerorna har en sådan kvalitet att bilderna kan användas för att lagföra personer. 

Fokus har också varit att få bort målvaktsbilar och få bättre belysning.

– Nu gör vi en storoffensiv. Dels har lagstiftningen förändrats  som har gjort att förutsättningarna förbättrats för att få bort målvaktsbilar direkt, och vi har skjutit till extrapengar. Nu ska målvaktsbilarna plockas bort direkt, säger hon. 

Apropå Köpenhamns tillfälliga visitationszoner säger Katrin Stjernfeldt Jammeh om Malmö: 

– Har man anledning att misstänka att någon har begått ett brott eller är medskyldig till något brott, då ska polisen ha befogenheter som gör att de kan visitera. Men jag kan inte se att man måste peka ut vissa bostadsområden. Jag tycker att polisen ska kunna visitera när de misstänker att någon begår ett brott oavsett var det är. 

– I grunden handlar det om att säkra tryggheten för dem som bor i alla stadens olika delar och ge polisen bra verktyg.