Marua Ajouz var 18 år när hon mördades i Malmö. Foto: PRIVATMarua Ajouz var 18 år när hon mördades i Malmö. Foto: PRIVAT
Marua Ajouz var 18 år när hon mördades i Malmö. Foto: PRIVAT
Polisen hoppas nu att ett genombrott kan göras i utredningen. Foto: PEO MÖLLERPolisen hoppas nu att ett genombrott kan göras i utredningen. Foto: PEO MÖLLER
Polisen hoppas nu att ett genombrott kan göras i utredningen. Foto: PEO MÖLLER

Polisens nya hopp för att lösa Marua-mordet

Publicerad

Nästan 15 år efter mordet på Marua Ajouz i Malmö, kan polisen i och med fyndet av hennes kropp, öppna utredningen igen.

Nu söker utredarna efter DNA-spår i marken som kan binda en mördare till platsen.

Polisen huvudinriktning är den kriminaltekniska undersökningen.

– Vi fokuserar på det forensiska, säger Bo Lundqvist, chef för Kalla fall-gruppen i Malmö.

Den man som misstänkts för mordet har lämnat Skåne och lever nu ett normalt liv  på en annan plats.

Några dagar före jul 2002 - snart 15 år sedan - försvann Marua Ajouz, 18, från Malmö. Sedan dess har man funnit henns kranium och nyligen hittades henne nedgärvda kropp på en byggarbetsplats i i Nordanå i Skåne.

Utredningen har nu öppnats på nytt.

Och det som nu kan lösa mordet är ett DNA-spår som polisen nu söker efter tillsammans med andra eventuella fynd

Tekniska bevis som mördaren lämnat efter sig på platsen är det som i första hand kan lösa fallet.

– Vi fokuserar på det forensiska som anträffats vid Nordanå. Det ska jamföras med det samlade forensiska material som finns i utredningen och så ska vi se vad det kan ge för resultat, säger Bo Lundqvist, chef för Kalla fall-gruppen som utreder mordet på Marua.

Den 20 december, 2002. Malmötjejen Marua Ajouz är 18 år och planerar att handla julklappar med en vän. De har bestämt att de ska mötas och gå på stan tillsammans, hitta julklappar att slå in och ge bort.

Den 21 december kommer. Men Marua dyker inte upp.

Det man vet är att hon under natten har sovit hos sin dåvarande pojkvän. En då 21-årig man som – två dagar efter Maruas försvinnande – kommer in till akuten i Malmö med svåra ögonskador.

Han har innan dess hävdat att Marua sov hos honom under natten, men varit försvunnen på morgonen när han vaknat. Ögonskadorna hävdar han har uppstått i samband med att hans gasspis exploderat.

Men både läkare och polisen anser att förklaringen är orimlig – någon gasspis har heller inte exploderat i lägenheten.

Och Marua är fortsatt försvunnen.

I 15 år har mordet på Marua varit olöst. Ett genombrott gjordes när kroppen hittades i Nordanå, i april 2017.Foto: PEO MÖLLER

RIktade in sig på pojkvännen

Den 18-åriga flickan växte upp i Värnhem, Malmö. I höghusen på Zenithgatan var hon äldst i syskonskaran, och hon har av sin pappa beskrivits som mycket älskad och nästintill "bortskämd". Det var också på Värnhem hon träffade mannen som sedan blev hennes pojkvän.

Efter två veckor anmäls Marua försvunnen och sökandet efter henne börjar. Och det skulle pågå i flera månader.

Tidigt inriktade sig polisen på den 21-årige pojkvännen, som kommit in till akuten med oförklarliga ögonskador. Misstanken då var att han kan ha utsatt Marua för ett brott, och att skadorna uppkommit i samband med det.

Men pojkvännen har stått fast vid sin historia – att Marua sov över hos honom, men var försvunnen på morgonen. Så vad kunde ha hänt?

Marua och hennes pappa, Mohammed, innan hon mördades för 15 år sedan. Sorgen är fortfarande outhärdligt tung för familjen.Foto: PRIVAT PRIVAT

Hittade kranium i skogen

Oktober 2003. Två svampplockare befinner sig i skogen i Torup, utanför Malmö. Det är inte helt lätt att ta sig dit. Men på det populära rekreationsområdet har svampplockarna gjort ett mycket makabert fynd – intill en rotvälta, under ett litet stenröse, hittas ett människokranium. 

Bara en liten del med några hårtofsar sticker upp. En månad senare meddelar rättsläkare att kraniet tillhör den försvunna Marua Ajouz. Då har hon varit försvunnen i 10 månader, och hennes huvud var till delar insvept i en svart sopsäck och placerat i en grop, övertäckt av stenar.

Flickan har styckmördats och polisen riktar in sig på den 21-årige pojkvännen igen. Kretsen kring honom använder narkotika, och i tidiga polisförhör framkommer att det bland annat används cannabis och lugnande, som rohypnol.

Flera närstående berättar att 21-åringen efter försvinnandet berättat om styckning, och att han påstått sig ha orsakat Maruas död. Polisen bestämmer sig för att söka igenom hans lägenhet.

Marua var äldst av sina syskon och mycket älskad av familjen.Foto: LASSE SVENSSON

Likhundar markerade

I lägenheten markerar en likhund, specialtränad på att markera för ett speciellt enzym som bara bildas när en människa dött, kraftigt. Enligt polisens dokumentation är hundens markering starkare än hundföraren någonsin upplevt.

Senare gör en annan likhund samma markering, på samma plats i lägenheten. Någon har legat död i bostaden, men vem är okänt. Enligt bostadsrättsföreningen har ingen dött i lägenheten sedan 1970.

Pojkvännen häktas, misstänkt för mordet på Marua och brott mot griftefriden. I förhör svarar han ofta "inga kommentarer" och han bedöms ha varit djupt inne i ett drogmissbruk som gjorde minnet grumligt. Även vänner till mannen tas in på förhör och misstänks en tid för medhjälp till mordet och skyddande av brottsling.

Men ingen pratar. Inga utpekanden och inga spår. Utan teknisk bevisning släpps pojkvännen efter tre månader.

Några år senare står utredningen fortfarande och stampar, och det enda spåret polisen har är ett telefonsamtal till Maruas telefon, under den förmodade mordnatten: Klockan 03.00 ringer någon till henne.

Enligt uppgifter till Kvällsposten vet polisen vem som ringde, och en teori är att samtalet kan ha utlöst ett bråk som sedan ledde till Maruas död. 

Men utredningen står några år senare fortfarande och stampar. Man kommer ingenvart. 

2010 sätts punkt och kalla fall-gruppen tar över. Det saknas helt enkelt bevis som håller för att döma en mördare.

– Vi har i det längsta vägrat acceptera att Marua var död och har hela tiden intalat oss själva att så länge hon inte hittats fanns också möjligheten att hon levde, berättar hennes pappa Mohammed Ajouz för Kvällsposten.

"Vi har i det längsta vägrat acceptera att Marua var död och har hela tiden intalat oss själva att så länge hon inte hittats fanns också möjligheten att hon levde", berättar hennes pappa Mohammed Ajouz för Kvällsposten.Foto: LASSE SVENSSON

Genombrott har gjorts

Men den 3 april, 2017, kan ett genombrott göras. En grävmaskinist, som arbetar med ett markarbete i Nordanå utanför Staffanstorp har hittat en huvudlös kropp nedgrävd i marken. Polisen undersöker platsen och i maj går de ut med att kroppen som hittats är Marua Ajouz. Efter nästan 12 års sökande.

Utredningen har nu öppnats på nytt, och polisen sätter alltså sitt hopp till att det kan finnas DNA-spår eller forensiska bevis i marken kring kroppen.

Samtidigt finns fortfarande frågor som inte har fått något svar. Bland annat en soffa som försvann från pojkvännens lägenhet efter mordet – och som han vägrar berätta var den finns.

Än i dag är soffan högintressant för polisen.

– Det är eftersökning av bevis på att brottet faktiskt har begåtts där i lägenheten, i den soffan. Eftersom den försvinner och inte hållbara förklaringar lämnas så blir det extra intressant givetvis, har Bo Lundqvist sagt.

Soffan som polisen inte hittat – och som försvann efter Maruas död.Foto: Polisen

Behöver DNA-bevis

Vad som skulle krävas för att lösa mordet är, förutom DNA-bevis som kan binda någon till mordet, att någon av dem som vet vad som hände pratar.

– Som nästan alltid annars, att någon som faktiskt varit med och som kanske inte är drivande, som kanske till och med ogillar det som händer, faktiskt berättar vad de faktiskt har sett, sa Bo Lundqvist till Kvällsposten i februari.

Pojkvännen som i dag inte lever i Skåne har lämnat det kriminella livet han en gång har levt. Han har fortsatt att neka till mordet genom alla år och säger att han inte har någon som helst inblandning i försvinnandet.

För Maruas familj har fyndet av kroppen inte gett något avslut.

– Jag satt i matsalen och skulle äta, men tvingades gå därifrån för att både gråta och bearbeta känslorna på egen hand, berättar hennes pappa Mohammed, om när han fick veta.

– Det enda vi nu kan hoppas på är att polisen löser detta och att de skyldiga så småningom kan ställas till svars för mordet.

 

Detta här hänt

2002:

Den 13 december flyttar Marua Ajouz till en egen lägenhet i Malmö. 

Den 20 december klockan 18 besöker hon sin mamma, därefter tillbringar hon natten hemma hos sin då 21-årige bekant. På morgonen när han vaknar är hon borta, hävdar han i förhör enligt uppgift till Kvällsposten.

 

2003:

Marua anmäls försvunnen. Dagen efter tas hennes 21-årige expojkvän in till förhör.

Lägenheten där Marua Ajouz misstänks ha mördats lämnas under året till försäljning och hennes bekant flyttar därifrån.

Den 12 oktober hittas vad som senare visar sig vara Marua Ajouz kranium i en skogsdunge vid Hyby i närheten av Torups rekreationsområde utanför Malmö.

En likhund undersöker Maruas expojkväns lägenhet och markerar kraftigt för spår som visar att en död människokropp legat där.

 

2004:

Maruas bekant häktas den 11 mars som misstänkt för mordet på Marua och brott mot griftefriden. Han nekar till all kännedom om hennes försvinnande, men vägrar samtidigt att svara på frågor. Han motiverar sin tystnad med att han inte litar på polisen.

Vid ytterligare en undersökning av expojkvännens gamla lägenhet markerar en av polisens likhundar på exakt samma ställ.

En 20-årig bekant till den mordmisstänkte mannen häktas som misstänkt för delaktighet i mordet och för att ha styckat Maruas döda kropp. 20-åringen släpps efter en vecka men fortsätter vara misstänkt, liksom ytterligare några av expojkvännens kamrater.

 

2010:

Förundersökningen mot Maruas expojkvän och hans kamrater läggs ned.

 

2017:

Maruas kropp hittas på en byggarbetsplats i Nordanå. Polisen öppnar utredningen och söker efter DNA-spår på platsen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag