Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisens nya drag för att hitta försvunna Beata, 32

Tar hjälp av specialister i Stockholm
Beata Ratzman har varit förvunnen i drygt två veckor.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Polisen har bland annat genomfört dykningar i hopp om att hitta Beata.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Polisen i Skåne jobbar intensivt med att hitta 32-åriga Beata Ratzman som har varit försvunnen sedan i slutet av september. 

Nu ska en specialiserad gärningsmannagrupp inom Noa se på fallet – med nya ögon. 

– De besitter en otrolig kompetens, säger Nils Norling, polisens presstalesperson i Malmö. 

Beata Ratzman, 32, har varit förvunnen sedan natten mot den 25 september.

Nu ska polisen i Skåne få hjälp av gärningsmannaprofilgruppen inom den Nationella operativa avdelningen, NOA, vilket Sydsvenskan var först med att skriva om. 

– Vår huvudprioritet är att hitta kvinnan. På gärningsmannaprofilgruppen finns det väldigt mycket specialistkompetens och vi har kontakt med flera av deras specialister, säger Nils Norling, polisens presstalesperson i Malmö, till Kvällsposten och fortsätter:

– Vi ser det som något väldigt positivt om vi kan få nya specialistögon som tittar på den utredningen vi har och se om det kan leda oss framåt.

Nils Norling är positiv till samarbetet med NOA:s specialiserade gärningsmannaprofilgrupp.
Foto: FRITZ SCHIBLI

”Otrolig kompetens”

Gärningsmannaprofilgruppen har ett antal olika specialister, bland annat inom rättsmedicin, rättspsykiatrin och kriminalteknik. Exakt vilken typ av specialister som polisen i Skåne hoppas kunna få hjälp av vill Nils Norling dock inte säga. 

– Vi vill inte gå in på vilka som är intressanta just nu, men de besitter en otrolig kompetens. Det här är inget ovanligt, hela Polissverige hör av sig dit för att ta del av deras expertis och ta sig vidare i olika utredningar. 

En gärningsmannaprofilgrupp är en grupp av specialister som tillsammans jobbar med att kartlägga en trolig eller potentiell gärningsman. 

– Tillsammans kollar de på olika typer av information som finns i en utredning, för att sätta samman en profil på en potentiell gärningsperson, säger Nils Norling.

Beatas mamma Grazya Trawicka.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

”Inte olikt tv”

Gärningsmannaprofilgruppen kan ringa in ungefär vilken typ av person som polisen ska kolla efter, till exempel var den bor eller hur gammal den är.

– Man kan få ett hum om vilken typ av person man letar efter. Det är inte helt olikt det man kan se i deckare och på tv, säger Nils Norling.

Beata Ratzman försvann natten mellan 24 och 25 september. Nio timmar efter att hon senast sågs häktades hennes make misstänkt för människorov. 

Den 49-årige maken sitter fortfarande häktad.

Beatas mamma: ”Jag vill bara att mitt barn hittas”

Uppmanade sin dotter att lämna maken och polisanmäla honom.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!