Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens nya drag – efter stenkastningen på E65

Ewa-Gun Westford är polisens presstalesperson.
Foto: JENS CHRISTIAN
Polispatruller har flera gånger om ryckt ut till E65 efter larm om stenkastning, framför allt mo danskregistrerade bilar.
Foto: Fritz Schibli

Bara under torsdagen rapporterades tre nya stenkastningar på E65.

Nu ska polisen ta i med ännu hårdare tag – de tar hjälp av en gärningsmannaprofilgrupp.          

– Vi har förhört alla och nu kan specialister arbeta vidare med detta, säger Ewa-Gun, polisens presstalesperson.

Ystads Allehanda har tidigare rapporterat om att det skedde tre nya stenkastningar under torsdagen på E65:an. Därför har de begärt förstärkning i arbetet att komma åt gärningsmännen.

– Det här har eskalerat och vi behöver fler verktyg. Därför har vi skickat en begäran om hjälp från gärningsmannaprofilgruppen. Vi har gott hopp om att få ett positivt svar med hänvisning till händelsernas dignitet, säger Ewa-Gun Westford.

Vid 20-tiden anmäldes en händelse där en bilist upplevde att det kom en sten från ett fordon. Detta fick bilisten och flera förare bakom att tvärnita.

Torsdagskvällens sista anmälda stenkastning inkom klockan 22.35. Polisen bedömer det som ett sannolikt stenskott men i nuläget vill de inte lämna något åt slumpen.

– Vi håller förhör med alla. Nu har vi en mängd utsagor och kunnat jämföra olika utsagor och kunnat vaska fram vissa likheter.

Polisen hade ett avstämningsmöte under torsdagen om insatsen på E65. Efter det skickade de begäran om hjälp av gärningsmannaprofilgruppen.

Tar hjälp av specialistkunskap

– De besitter kunskaper vi inte har så nu begär vi den hjälp vi kan få från dem, säger Ewa-Gun Westford.

Gärningsmannaprofilgruppen är en del av polisens nationella operativa avdelning (NOA). Den består av åtta polismän som har specialiserat sig på att delta i olika utredningar av grov brottslighet nationellt.

De utgår från brottsplatsen och arbetar fram gärningsmannaprofiler utifrån kartlagda beteenden och uttalande från offer. Gruppen ger verktyg i form av nya hypoteser vid komplicerade utredningar.

– Vi har just nu inte så mycket mer att säga om stenkastningarna men vi tar emot all hjälp vi kan få. Sen så ser vi till att vara ute synligt på plats, säger Ewa-Gun Westford.

TV: SE FLER NYHETER

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!