Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisens missar som gav mc-gängen fäste

"I dag jobbar vi helt annorlunda", säger Stefan Sintéus, (till höger) chef för länskriminalen i Skåne.
Foto: Lasse Svensson

För 20 år sedan var det ett faktum – Hells Angels hade kommit till Sverige. Året därpå fick Bandidos fotfäste. Hells Angels, som startade i Skåne, har i dag hunnit växa till minst 500 personer över hela Sverige.

Nu erkänner polisens egna experter att motoffensiven som skulle stoppa gängen präglades av misstag och felbedömningar.

– Om vi hade agerat mot Hells Angels som vi gjort mot Outlaws hade det kanske haft en annan effekt, konstaterar Patrik Andersson chef för Länskriminalens spaningssektion.

I år är det 20 år sedan Hells Angels, en av världens mest beryktade kriminella organisationer, gjorde sitt intåg i Sverige. Strax därefter kom Bandidos. Det var starten till ett blodigt mc-krig.

Polisen har beskrivit det som en maktkamp om territorium men också om färger. Ingen annan än Hells Angels fick ha rött och vitt på sina ryggmärken.

Det blev ett krig som utkämpades med vapen, pansarskott, sprängmedel, dödsoffer och 100-tals skadade.

Under jul- och nyårshelgerna kommer Kvällsposten se tillbaka på de 20 åren som gått sedan Hells Angels kom hit – och granska hur det har förändrat Sveriges kriminella karta.

Det är chefer och erfarna utredare på länskriminalen i Skåne som utan omsvep medger att mycket kunde ha gjorts annorlunda. Kanske hade Hells Angels och senare Bandidos inte haft lika lätt att få fotfäste om taktiken sett annorlunda ut för 20 år sedan.

Men svensk polis var helt oförberedd. Mc-gäng med disciplin och en internationell organisation i ryggen med tydliga regler hade aldrig tidigare funnits i Sverige.

"Snart blir ni medlemmar"

En av de första tydliga signalerna att något var på väg att hända kom under 1990. Då intervjuades danska Hells Angels dåvarande president Christian Middelboe av Expressen. Intervjun skedde i Dirty Dräggels klubbhus i Djurslöv utanför Staffanstorp.

- Snart blir ni medlemmar. Om ni sköter er, förklarade han för klubbmedlemmarna under intervjun.

Tre år senare var det ett faktum och 1993 hade Sveriges första Hells Angels-klubb bildats.

- Ett av de största felen vi gjorde inledningsvis var att vi väntade på att de skulle göra något stort och att vi enbart agerade mot personerna i ledningen. Vi satt hela tiden och väntade på att de skulle handla med till exempel stora mängder narkotika eller ta ett militärt vapenförråd och bära ut kpistar säger Patrik Andersson, chef för Länskriminalens spaningssektion.

Frän och omedgörlig

Det var inte bara Hells Angels som företeelse som var ny för polisen. Hells Angels förste svenske president Thomas Möller, uppvuxen i Malmö, visade sig vara en frän och omedgörlig talesman för Hells Angels.

Han ifrågasatte ständigt alla påståenden om att Hells Angels skulle vara en kriminell organisation och en del av den organiserade brottsligheten. Han lät också alltid alla som ville lyssna veta att klubben inte accepterade att bli angrip- en.

Thomas Möller ställde upp i tv-debatter hos bland annat Robert Aschberg i TV3 mot poliser, före detta åklagare och politiker.

De mediala genomslaget blev enormt vilket också spädde på ryktesspridningen om Hells Angels.

Polisen har ändrat förhållningssätt sedan dess, samtidigt som man anser att det skett en avgörande förändring.

- När mc-gängen kom till Sverige så var det ett våldskapital som samhället reagerade på. Man sköt på varandra och smällde på ganska ordentligt. Men allt det där har ändrats till att gå över till svart företagsamhet. Man jobbar på ett helt annat sätt. Och har ett helt annat fokus än att vara våldsamma. Men sedan att man har våldskapitalet med sig i ryggen, alltså varumärket. Det gör att man så att säga blir stark inom den svarta företagsbrottsligheten, säger Stefan Sintéus, chef för länskriminalen i Skåne

Fokus på individerna

Om strategin var vacklande för 20 år sedan så är det snarare tvärtom i dag.

- I dag jobbar vi helt annorlunda. Fokus ligger i stället på individerna. Alla som är poliser ska veta vilka som är intressanta i mc-gängen och människorna i den gråzon som samarbetar med dem. Man kan inte döma Hells Angels för brott men man kan döma individerna, säger Stefan Sintéus.

Den taktiken anser man fungera.

- Om vi hade vi agerat mot Hells Angels som mot Outlaws hade det kanske haft en annan effekt, konstaterar Patrik Andersson.

FAKTA

MC-gängens slagfält

Den här grafiken visar hur läget såg ut i Sverige efter fyra år med mc-krig. Mord, sprängattentat och skottlossning över hela Norden men mest i Skåne.

Oslo

Hells Angels prospect-klubb MC Norway, Bandidos och deras allierade Outlaws strider om makten över huvudstaden.

Den 18 januari exploderade en bomb på gårdsplanen vid MC Norways tillhåll. Åtta dagar senare skottskadades en medlem i Outlaws utanför MC Norways klubblokal.

Köpenhamn

De våldsamma striderna mellan Hells Angels och Bullshit i Köpenhamn krävde tolv människoliv under 1980-talet.

Sedan dess har våldsamheterna varit få. Men den 10 januari 1996 besköts och skadades tre svenska Hells Angels-anhängare när de sökte upp en annan, möjligen avhoppad, anhängare i Köpenhamn. Svenskarna häktades misstänkta för olaga hot och utpressning.

Stockholm

Allvarliga strider mellan rivaliserande mc-gäng har inte förekommit hittills. Skälet är enkelt: Hells Angels prospectklubb MC Sweden har ännu inga verkliga motståndare i staden. Den dagen de får det räknar polisen med bråk.

Helsingfors

1996 skottskadades två medlemmar i Bandidos utanför klubblokalen i Helsingfors. En av dem blir mycket allvarligt skadad. Även i Helsingfors har pansarskott skjutits mot Hells Angels prospectklubb MC Finlands lokal.

Helsingborg

Den 13 februari 1994 sköts en 23-årig medlem i klubben Hells Angels till döds utanför klubben Morbids lokal.

I februari 1996 hittades en handgranat apterad i en bil som tillhörde en provmedlem i Hells Angels. I mars samma år utbröt skottlossning mellan medlemmar i Hells Angels och Bandidos mitt i staden. En person skottskadades.Tidigare har bland annat ett pansarskott skjutits in i Hells Angels lokal utanför Helsingborg.

Den 17 juli 1995 sköts presidenten i Bandidos, med säte i Helsingborg, till döds på väg hem efter ett besök i Finland.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!